H αγγλική αστυνομία αποζημιώνει τους συγγενείς των θυμάτων του Χίλσμπορο (pic & vid)!

Στην παραδοχή των ευθυνών της, για την τραγωδία του «Χίλσμπορο», το 1989, με τους 96 νεκρούς, προχώρησε η Αγγλική Αστυνομία, ανακοινώνοντας ότι θα αποζημιώσει τους συγγενείς των φίλων της Λίβερπουλ 

H αγγλική αστυνομία αποζημιώνει τους συγγενείς των θυμάτων του Χίλσμπορο (pic & vid)!

Άλλη μια νίκη για τους συγγενείς των 96 θυμάτων του «Χίλσμπορο».

Η αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ συμφώνησε, ερχόμενη σε συμβιβασμό, να καταβάλλει αποζημιώσεις σε 601, εξ αυτών, σε μία κίνηση αποδοχής των ευθυνών της για την τραγωδία, αλλά και για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών εκπροσώπων της, στο παρελθόν κι απόπειρα επίρριψης τους στα ίδια τα θύματα (που στιγματίστηκαν ως χούλιγκαν).

Το Αστυνομικό Σώμα της εποχής θα καταβάλλει οικονομική ενίσχυση στις οικογένειες για τα ψυχικά τραύματα που υπέστησαν και την ιατρική θεραπεία που χρειάστηκαν έκτοτε για την όλη υπόθεση που προκλήθηκε από την ίδια την αστυνομία.

Πρόκειται για αξιώσεις που εμφανίστηκαν πρώτη φορά το 2015, όταν η υπόθεση επέστρεψε στις δικαστικές αίθουσες, με βάση νέες έρευνες και στοιχεία.

Το δικαστήριο, τότε, απέρριψε τις αιτιάσεις της αστυνομίας του Νοτίου Γιόρκσαϊρ, σύμφωνα με τις οποίες η συμπεριφορά μεθυσμένων φίλων της Λίβερπουλ προκάλεσε την τραγωδία.

Αντιθέτως, έκρινε ότι η βαριά αμέλεια του αρμοδίου αξιωματικού του σώματος του Νοτίου Γιόρκσαϊρ, Ντέιβιντ Ντάκενφιλντ, ήταν αυτή που «πυροδότησε» την αλυσίδα γεγονότων που οδήγησε σε εκατόμβη θυμάτων.

Η αστυνομία του Νότιου Γιόρκσαϊρ είχε συμφωνήσει και τον Νοέμβριο του 1989 να δώσει αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και σε ορισμένους από τους τραυματίες, οι οποίες έφταναν τα 19.800.000 λίρες.

Η Σέφιλντ Γουένσντεϊ, ιδιοκτήτρια του «Χίλσμπορο», καθώς και οι μηχανικοί του γηπέδου, η εταιρία «Eastwood & Partners», συνεισέφεραν με 1.500.000 έκαστη, ενώ το δημοτικό συμβούλιο του Σέφιλντ κατέβαλε 1.000.000.

Περιύβριση νεκρών μέχρι πρότινος...

Την ώρα που η αστυνομία συμφωνούσε να προσφέρει αποζημιώσεις σε 601 άτομα, αποδεχόμενη την ενοχή της για τη συγκάλυψη των ευθυνών της και την κακοδιαχείριση της υπόθεσης, οι οικογένειες εξακολουθούσαν να ακούν από δικηγόρους ότι η ευθύνη για την τραγωδία ανήκε στους νεκρούς συγγενείς τους.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα διεκόπη η δίκη 3 ατόμων που κατηγορούνταν για παραποίηση επίσημων στοιχείων που οδήγησαν σε παρακώλυση απονομής δικαιοσύνης, κατά την έρευνα του Πίτερ Τέιλορ το 1990.

Οι δύο αστυνομικοί και ο νομικός σύμβουλος της αστυνομίας που βρέθηκαν στο εδώλιο απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία που παραποιήθηκαν δεν αφορούσαν κάποια νομική διαδικασία.

Ως εκ τούτου, δύο από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων που απαλλάχθηκαν, δήλωσαν δημόσια ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη της αστυνομίας του Νότιου Γιόρκσιρ αλλά μόνο «τυφώνας φημολογίας», έστω κι αν ακριβώς την ίδια στιγμή το σώμα συμφωνούσε εξωδικαστικά σε αποζημιώσεις προς τους συγγενείς των θυμάτων.