Σκάνδαλο FIFA: Νέα εξαετής ποινή και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου στον Σεπ Μπλάτερ

Η Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA επέβαλλε νέα ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο στον πρώην πρόεδρό της, Σεπ Μπλάτερ, όπως και υψηλό χρηματικό πρόστιμο. Ίδια τιμωρία επιβλήθηκε και στον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βαλκ.

Σκάνδαλο FIFA: Νέα εξαετής ποινή και πρόστιμο 1 εκατομμυρίου στον Σεπ Μπλάτερ

Επιπλέον απαγόρευση 6 ετών και 8 μηνών ενασχόλησης με το άθλημα και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων (περίπου 903.383 ευρώ) επέβαλλε στον Σεπ Μπλάτερ η Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA, για παραβιάσεις του Κώδικα Δεοντολογίας.

Η τρέχουσα τιμωρία του πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας επρόκειτο να λήξει τον προσεχή Οκτώβριο, ωστόσο η τελευταία ποινή θα τεθεί σε ισχύ από εκείνο το χρονικό σημείο. Στον πρώην γενικό γραμματέα της FIFA, Ζερόμ Βαλκ, επιβλήθηκε επίσης η ίδια ποινή με αυτή του Μπλάτερ.

Η τελευταία έρευνα της Επιτροπής εξέτασε τις πληρωμές μπόνους που αφορούσαν σε διοργανώσεις Μουντιάλ και έγιναν στον Μπλάτερ, όπως και σε έναν αριθμό πρώην κορυφαίων αξιωματούχων της FIFA, συμπεριλαμβανομένου του πρώην γενικού γραμματέα Ζερόμ Βαλκ, του πρώην αντιπροέδρου Χούλιο Γκροντόνα, και του πρώην διευθυντή οικονομικών, Μάρκους Κάτνερ.

Συγκεκριμένα, ο Μπλάτερ παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας «αποδεχόμενος και λαμβάνοντας έκτακτα μπόνους ύψους 23 εκατομμυαίων φράγκων, υπογεγραμμένα, εγκεκριμένα ή υλοποιημένα από τους κυρίους Γκροντόνα, Βαλκ και Κάτνερ, και εγκρίνοντας ταυτόχρονα και προσφέροντας έκτακτα μπόνους συνολικά περίπου 46 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων για τους κυρίους Βαλκ, Γκροντόνα και Κάτνερ».

Οι πληρωμές σχετίζονταν κυρίως με τα Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική και του 2014 στη Βραζιλία. Πάντως, οι τρεις τελευταίοι αρνούνται ότι έχουν υποπέσει σε κάποιο αδίκημα.

Να σημειώσουμε ότι ο 85χρονος πλέον Μπλάτερ, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος της FIFA από το 1998 ως το 2015, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς τον περασμένο Δεκέμβριο και εξακολουθεί να αναρρώνει σε κλινική αποκατάστασης στις ελβετικές Άλπεις.