Γιώργος Κίτσιος, ο πρόεδρος της Ελλάς Μονάχου, που δίνει στέγη και δουλειά σε Έλληνες στο «ΦΩΣ»

Απίστευτο και όμως αληθινό: Ερασιτεχνική ομάδα στη Γερμανία προσελκύει Έλληνες παίκτες Β’ Εθνικής από εδώ, δίνοντάς τους στο Μόναχο στέγη και δουλειά. Ελλάς Μονάχου: Ο πρόεδρος της ομάδας Γιώργος Κίτσιος σε συνέντευξη στο «ΦΩΣ».

Γιώργος Κίτσιος, ο πρόεδρος της Ελλάς Μονάχου, που δίνει στέγη και δουλειά σε Έλληνες στο «ΦΩΣ»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Η κατάσταση είναι τέτοια και η ψαλίδα έχει ανοίξει τόσο πολύ μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας στα οικονομικά, που η ιστορία που θα διαβάσετε, όσο και αν φαίνεται απίστευτη, είναι αληθινή. Ερασιτεχνική ομάδα στο Μόναχο -και μάλιστα αρκετά χαμηλής κατηγορίας- προσελκύει τον τελευταίο καιρό Έλληνες παίκτες επαγγελματίες, που έχουν παίξει στη Β’ Εθνική και σε Κ19 μεγάλων ελληνικών ομάδων, δίνοντάς τους στέγη και δουλειά στο Μόναχο! Γιατί τα ενοίκια στο Μόναχο είναι πολύ ακριβά. Και όταν λέμε «στέγη», μη φανταστείτε καμία βίλα... Δωμάτια είναι... Και όταν λέμε «δουλειά», μιλάμε κυρίως για ντελίβερι, το οποίο όμως αποφέρει στο Μόναχο πολύ καλά λεφτά με τα φιλοδωρήματα! Λεφτά που ούτε στον ύπνο σου δεν βγάζεις πλέον στην Ελλάδα...

Νέα παιδιά λοιπόν από εδώ, καλοί παίκτες, πάνε στην Ελλάδα Μονάχου! Για να βγάλουν χρήματα και για να τους δουν ομάδες από μεγαλύτερες κατηγορίες. Διαβάστε τη συνέντευξη από τον πρόεδρο αυτής της ομάδας, είναι ο Γιώργος Κίτσιος. Μία ομάδα που έχει μαζέψει έτσι αρκετούς Έλληνες παίκτες και η ενδεκάδα της πλέον είναι σχεδόν όλη ελληνική!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 27/2/2021

Μου είπε αξιόπιστη πηγή ότι το καλοκαίρι που μας πέρασε, αλλά και τώρα, ψάξατε ελληνόπουλα από ομάδες Β’ Εθνικής και προσελκύσατε παίκτες.

Αλήθεια είναι. Το ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν από τον κορονοϊό. Βγάλαμε ανακοίνωση, βρήκαμε πρώτα τα δωμάτια και ήρθε εδώ ο Χρήστος Πίτος! Έκανε τη χειμερινή προετοιμασία μαζί μας, έπαιξε έναν αγώνα, αλλά μετά μας κλείσανε με λοκντάουν και εμάς. Τον Ιούλιο του 2020 μάς ήρθαν τέσσερις παίκτες από την Ελλάδα!

Από τι κατηγορίες;

Από τη Γ’ Εθνική και ο ένας ήταν στην Κ20 στην Καλλονή. Πιο πριν είχε έρθει σε εμάς ο Σωκράτης Ευαγγέλου, ο οποίος είχε παίξει με τον Εργοτέλη στη Β’ Εθνική. Τώρα τον Γενάρη φέραμε άλλα τρία παιδιά από την Ελλάδα! Ο ένας είναι ο Βαγγέλης Ξεπαπαδάκης που ήταν στην Κ19 του Παναθηναϊκού και στον ΟΦΗ, και δύο παιδιά από την Κοζάνη, που ήταν στην Κ17 του ΠΑΟΚ στο παρελθόν. Αυτοί οι παίκτες, ξέρετε, θα κάνουν διαφορά σε εμάς. Τους έχουμε δει ήδη στις προπονήσεις, ξεχωρίζουν. Έχουμε φτιάξει μία ενδεκάδα που αποτελείται κυρίως από Έλληνες παίκτες, οι οποίοι έχουν πείρα από Β’ και Γ’ Εθνική στην Ελλάδα και Κ19 καλών ομάδων. Ο Χρήστος Πίτος έχει παίξει στη Σούπερ Λίγκα, έχουμε και τον Νίκο Αραμπατζή που ήταν στον ΠΑΟΚ, είχε βάλει μία γκολάρα στην ΑΕΚ αυτός! Ο δε Σωκράτης Ευαγγέλου έχει παίξει στη Σούπερ Λίγκα με τον Εργοτέλη, είχε κάνει ντεμπούτο απέναντι στον Παναθηναϊκό αν θυμάμαι καλά. Ξέχασα να σας πω και τον Σωτήρη Χάμο που έχει παίξει με τη Λάρισα στη Β’ Εθνική.

Ξέρουν γερμανικά;

Κάποια παιδιά ναι, ήξεραν. Μας έχουν πει για τις απληρωσιές στην Ελλάδα, σε επαγγελματικές κατηγορίες... Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε ελληνόπουλα να βρουν στέγη και δουλειά εδώ, να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα και εκείνοι να βοηθήσουν εμάς παίζοντας μπάλα, να ανέβουμε κατηγορίες. Διότι τώρα είμαστε χαμηλά.

Σε ποια κατηγορία είστε;

Το Μόναχο είναι από τις περιοχές που έχουν τις περισσότερες κατηγορίες στη Γερμανία. Υπάρχει ως και 12η κατηγορία! Εμείς είμαστε στην 8η.

Πείτε μου λίγο τις κατηγορίες.

Υπάρχει η Α’ Εθνική ας πούμε εδώ, η Β’ Εθνική, η Γ’ Εθνική, επαγγελματικές κατηγορίες αυτές, η 4η Εθνική που είναι ημιεπαγγελματική, η 5η κατηγορία που και αυτή είναι ημιεπαγγελματική και από την 6η κατηγορία και κάτω αρχίζει το καθαρά ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Εμείς είμαστε στην 8η κατηγορία και όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα κυνηγούσαμε την άνοδο στην 7η κατηγορία.

Ο στόχος ποιος είναι;

Να ανέβουμε στην 6η κατηγορία άμεσα. Με τα ελληνόπουλα που έρχονται από την Ελλάδα και μας ενισχύουν, με πείρα από Β’ Εθνική, πιστεύω ότι θα το καταφέρουμε. Βλέπω την ποιότητα στις προπονήσεις, ξεχωρίζουν εδώ. Ο μεγάλος στόχος μετά την 6η κατηγορία είναι να ανέβουμε στην 5η κατηγορία που είναι ημιεπαγγελματική. Τα ελληνόπουλα που έρχονται εδώ έχουν μεγάλο κίνητρο, «τρώνε σίδερα».

Η ενδεκάδα πόσους Έλληνες έχει;

Δέκα Έλληνες! Μόνο ο τερματοφύλακας είναι Σλοβένος. Όλοι οι άλλοι είναι Έλληνες και μάλιστα Έλληνες που ήρθαν λόγω οικονομικής κρίσης τα τελευταία χρόνια. Και η μισή 11άδα παίκτες που ήρθαν τον τελευταίο καιρό από Ελλάδα.

Πότε θα ξεκινήσετε αγώνες πάλι;

Καλή ερώτηση. Εδώ λένε ότι θα ανοίξουν την αγορά σε λίγες ημέρες. Υπολογίζουμε ότι στα μέσα Μαρτίου θα αρχίσουμε να παίζουμε. Δέκα αγώνες μένουν για να λήξει το πρωτάθλημα. Και μάλιστα παίζουμε το πρωτάθλημα ακόμα του 2019-20! Επειδή είχε και την προηγούμενη σεζόν καραντίνα και δεν ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα.

Προπονήσεις κάνετε κάθε μέρα;

Τρεις φορές την εβδομάδα. Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Και έχουμε βέβαια τους αγώνες. Κάναμε κανονικά προετοιμασία τον Ιούλιο, άρχισε το πρωτάθλημα τον Σεπτέμβριο, παίξαμε πέντε αγωνιστικές, αλλά τον Οκτώβριο ήρθε το λοκντάουν. Έχουμε δικό μας συνεργείο με κάμερα που γράφει όλους τους αγώνες μας, έχουμε βίντεο από όλα τα ματς που παίζουμε.

Ακαδημίες έχετε;

Ναι, έχουμε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Γύρω στα 120 παιδιά! Ερχόμαστε κάθε χρόνο στην Ελλάδα και κάνουμε αγώνες. Έχουμε συνεργασία με τον Ατρόμητο Περιστερίου.

Τι χρώματα έχει η ομάδα σας;

Μπλε και άσπρο! Ελλάδα!

Πείτε μου τώρα λεπτομέρειες για τη στέγη και τη δουλειά που προσφέρετε στους Έλληνες ποδοσφαιριστές που έρχονται από τη χώρα μας στο Μόναχο.

Τα άτομα που βοηθάνε εδώ την ομάδα μας είναι επιχειρηματίες και πάντα βρίσκουμε δουλειά στα παιδιά. Ακόμα και όλον αυτό τον καιρό με την καραντίνα κανείς δεν έμεινε χωρίς δουλειά! Τα περισσότερα παιδιά δουλεύουν ντελίβερι τώρα, αλλά όταν φύγει η πανδημία θα τους βρούμε καλύτερη δουλειά. Θα πάνε πολλοί ως οδηγοί σε σχολικά λεωφορεία, έχουμε συνεργασία με εταιρεία. Το ντελίβερι που δουλεύουν τώρα τους δίνει αυτοκίνητο, που είναι πολύ σημαντικό, και μισθό 1.400 ευρώ που με τα φιλοδωρήματα φτάνει τα 1.800-1.900 ευρώ! Διότι μόνο τα φιλοδωρήματα φτάνουν τα 400-500 ευρώ τον μήνα!

Και με τη στέγη τι γίνεται;

Έχουμε βρει δίκλινα δωμάτια στα οποία βάζουμε δύο παίκτες για κάποιο διάστημα. Ξέρω ότι δεν είναι πολυτέλεια, αλλά να σας πω τι γίνεται στο Μόναχο τα τελευταία χρόνια με τα ενοίκια; Για να βρεις να νοικιάσεις διαμέρισμα εδώ, δεν θα σου δώσει κανείς αν δεν έχεις δουλέψει έξι μήνες στη Γερμανία! Πρέπει να έχεις χαρτιά ότι δουλεύεις πάνω από 6 μήνες εδώ. Γίνεται πανικός με τα σπίτια. Εφόσον έχεις δουλέψει έξι μήνες και βρεις μία γκαρσονιέρα, ζητάνε 750 και 800 ευρώ το λιγότερο. Κι αν βρεις, θα πληρώσεις τρία μηνιάτικα εγγύηση και άλλα τρία μηνιάτικα στον μεσίτη!

Εσύ γεννήθηκες εκεί;

Ναι, γεννήθηκα εδώ στο Μόναχο. Οι γονείς μου είχαν έρθει εδώ 10 χρονών, τελείωσαν το δημοτικό σχολείο στο Μόναχο. Η καταγωγή μας είναι από τα Γιάννινα.

Στη Γερμανία ποια ομάδα υποστηρίζεις από τις μεγάλες;

Γκλάντμπαχ. Από μικρό παιδί!

Πες για όσους δεν ξέρουν πόσο κόσμο έχει το κρατίδιο της Βαυαρίας.

Έχει 13 εκατομμύρια! Πιο πολύ κόσμο από όλη την Ελλάδα.

Το πιο πλούσιο κρατίδιο δεν είναι;

Μάλλον ναι.

Οι Βαυαροί είναι όλοι Μπάγερν;

Όχι. Υπάρχουν μεν πολλοί οπαδοί της Μπάγερν, αλλά υπάρχουν και αυτοί που τη μισούν! Στο Μόναχο υπάρχει και η Μόναχο 1860 που ήταν κάποτε στην πρώτη κατηγορία, είναι ομάδα με ιστορία, αλλά τώρα είναι στη Γ’ κατηγορία. Έχουν τον κόσμο τους, αλλά είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

Στους δέκα Βαυαρούς, πόσοι είναι Μπάγερν;

Οι έξι σίγουρα, ίσως και επτά.

Έχει αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας στη Γερμανία τον τελευταίο καιρό;

Ναι, έχουν ηρεμήσει τα πράγματα. Με την οικονομική κρίση ακούγαμε διάφορα ειρωνικά σχόλια... Κρύα και ενοχλητικά αστεία. Ότι θα μας έδιναν λεφτά, γιατί πεινάμε… Ήταν πολύ κουραστικό όλο αυτό, αλλά το ξεπεράσαμε. Ακόμα και ως ομάδα όταν κερδίζαμε ακούγαμε ειρωνικά σχόλια από αντιπάλους, ότι «με τα λεφτά μας παίζετε και νικάτε»...

Πώς θα ήθελες να κλείσουμε; Να μην κλείσουμε με τα προηγούμενα πικρά λόγια.

Θα ήθελα να το σημειώσεις: ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο εδώ σημαίνει και δουλειά. Εργασία. Μόνο από το ποδόσφαιρο εδώ δεν ζεις. Θέλω να ευχαριστήσω τα άτομα που είναι κοντά στην ομάδα, στη διοίκηση, τους χορηγούς που μας στηρίζουν αυτή τη στιγμή.