Γιακουμάκης: Το μήλο που έπεσε απ’ τη μηλιά και απ’ τα αζήτητα βρέθηκε στην κορυφή

Ο πρώην τεχνικός διευθυντής της ΑΕΚ, Ίλια Ίβιτς θα μπορούσε να καμαρώνει γιατί ξεφορτώθηκε τον Γιώργο Γιακουμάκη,  όμως αυτός που πλέον καμαρώνει από την πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ στην Ολλανδία είναι ο επιθετικός της Φένλο από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Γιακουμάκης: Το μήλο που έπεσε απ’ τη μηλιά και απ’ τα αζήτητα βρέθηκε στην κορυφή

Η εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» στο Ηράκλειο της Κρήτης έγραφε σχετικά πρόσφατα για την οικογένεια Γιακουμάκη και τις «τρεις γενιές στον χώρο του ποδοσφαίρου». Η αρχή έγινε από τον «πατριάρχη» της οικογένειας Γιώργο Γιακουμάκη, ο οποίος έπαιξε στον τοπικό Κόροιβο Αγίων Παρασκιών Ηρακλείου. Ποδόσφαιρο έπαιξαν και τα παιδιά του. Ο Μανόλης Γιακουμάκης ήταν αυτός που ξεχώρισε περισσότερο από τα αδέρφια του. Αγωνίστηκε στη θέση του επιθετικού και ξεκίνησε από τον Κόροιβο. Πραγματοποίησε αξιόλογη πορεία στη συνέχεια στον Ερασιτέχνη ΟΦΗ, στον Εργοτέλη, στον Εθνικό, στο Ασήμι Ηρακλείου, στον ΠΟΑ, ενώ έκλεισε την καριέρα του στον Ραύκο και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 37 ετών.

Για να φτάσουμε στον γιο τού Μανόλη Γιακουμάκη, τον Γιώργο, επιθετικό πλέον στην Ολλανδική Φένλο, τον ποδοσφαιριστή που σκοράρει πλέον ασταμάτητα στη νέα ποδοσφαιρική πατρίδα του.

Το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά, ο 26χρονος επιθετικός πέτυχε τέσσερα γκολ στον εκτός έδρας αγώνα της Φένλο με την Ντεν Χάαγκ και έφτασε τα 16 γκολ στο ολλανδικό πρωτάθλημα, στο οποίο είναι ο πρώτος σκόρερ.

Οι Ολλανδοί πίνουν… Αdvocaat (το παραδοσιακό ολλανδικό λικέρ) στο όνομα του νεαρού που ξεκίνησε από τις Ακαδημίες του ΠΟΑ, όπου παρέμεινε για 13 χρόνια, πέρασε από Πλατανιά, ΑΕΚ, ΟΦΗ και Γκόρνιν Ζάμπρζε, προτού βρεθεί στην Ολλανδία.

«Ανακούφιση» για τους φίλους της ΑΕΚ

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, αφού προηγουμένως βρέθηκε στα… αζήτητα. Πλέον βιώνει το δικό του όνειρο. Έχει ήδη καταγράψει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του και έχοντας ήδη 16 γκολ στην εφετινή Eredivisie, είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει τα 17 που είχε συνολικά στη θητεία του στον Πλατανιά (14), τον ΟΦΗ (2) και την ΑΕΚ (1). Ένας παίκτης που έκανε ντεμπούτο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τον Σεπτέμβριο του 2012 πριν ακόμα κλείσει τα 18...

Σίγουρα οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ολλανδία είναι πολλές, με σημαντικότερη την έφεση στο επιθετικό ποδόσφαιρο που διακρίνει εδώ και δεκαετίες τους «οράνιε». Όμως ο Έλληνας επιθετικός μετακινήθηκε στη Φένλο το περασμένο καλοκαίρι δημιουργώντας «ανακούφιση» στους φίλους της ΑΕΚ και παράλληλα η πώλησή του πιστώθηκε ως επιτυχία του πρώην τεχνικού διευθυντή, Ίλια Ίβιτς. Χωρίς περιστροφές, ο Γιακουμάκης έφυγε ως αποτυχημένος. Ως ένας σέντερ φορ που ήταν... μαλωμένος με τα αντίπαλα δίχτυα, τα οποία δεν έβλεπε ποτέ.

Ο διευθυντής ποδοσφαίρου Σταν Φαλξ

Αντιδιαμετρικά είναι τα συναισθήματα στην πόλη της νοτιοανατολικής Ολλανδίας. Εκεί, ο διευθυντής ποδοσφαίρου Σταν Φαλξ πιστώνεται ότι αγόρασε στην... εξευτελιστική τιμή των 200.000 ευρώ τον πρώτο σκόρερ της Eredivisie, ο οποίος τώρα κοστολογείται σε μερικά εκατομμύρια.

Τέτοιο «λαβράκι» είχε χρόνια να εμφανιστεί σε μια μικρή ομάδα της Ολλανδίας. Έχουν περάσει 24 χρόνια από τότε που η Φίτεσε (σαφώς μεταλύτερο «μέγεθος» ως club) απέκτησε το Νίκο Μαχλά από τον ΟΦΗ, αλλά ακόμα και τότε -το 1996- είχε πάρει τον βασικό σέντερ φορ της εθνικής Ελλάδας με συμμετοχή στο Μουντιάλ του 1994. Όχι έναν επιθετικό με ένα γκολ τα τελευταία τρία χρόνια!

Τα επιτεύγματά του

Η μεταμόρφωση του Γιακουμάκη στην Ολλανδία είναι εξωπραγματική. Γενικά το εξωτερικό φαίνεται ότι του «πάει» πολύ περισσότερο, καθώς το δεύτερο μισό της σεζόν 2019/20 το πέρασε στην Πολωνία και στη Γκόρνιν Ζάμπρζε όπου είχε τρία γκολ σε 14 ματς. Όχι τίποτα φοβερό, δηλαδή, αλλά σαφώς καλύτερα από το ένα γκολ σε 30 αγώνες πρωταθλήματος που είχε με την ΑΕΚ από το καλοκαίρι του 2017 έως το Δεκέμβριο του 2019!

Ας δούμε τα επιτεύγματά του σήμερα, στη συμπλήρωση περίπου έξι μηνών από την ημέρα (11/8/2020) που η Φένλο ανακοίνωσε την απόκτησή του από την ΑΕΚ:

  • Έχει ήδη πετύχει ρεκόρ καριέρας στο σκοράρισμα, σε επίπεδο πρωταθλήματος (16) αλλά και επί συνόλου διοργανώσεων (18, καθώς έχει πετύχει δύο γκολ στο κύπελλο Ολλανδίας). Μέχρι τώρα, η καλύτερή του σεζόν ήταν το 2016/17 στον Πλατανιά, με 11 γκολ στη Super League και 13 σε όλες τις διοργανώσεις.
  • Πέτυχε χατ τρικ στο ντεμπούτο του (13/9/20 στο 5-3 επί της Έμεν) και μέχρι σήμερα έχει 16 γκολ σε 16 ματς πρωταθλήματος. Με τον Πλατανιά χρειάστηκε να περάσουν 2,5 χρόνια για να σκοράρει! Από το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι το «παρθενικό» του γκολ στο 2-0 εναντίον του Παναιτωλικού στις 24/4/2015.
  • Μέχρι την έναρξη της σεζόν 2016/17 είχε συνολικά μόλις τέσσερα γκολ σε 33 συμμετοχές, ένα λιγότερο από όσα είχε πετύχει στους πρώτους πέντε αγώνες του στην Ολλανδία!
  • Με την ΑΕΚ έγραψε ιστορία καθώς πέτυχε το νικητήριο γκολ επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο το Φεβρουάριο του 2018. Αλλά αυτό ήταν και το μοναδικό του σε συνολικά 30 ματς πρωταθλήματος. Έκλεισε την καριέρα του στην Ένωση με συνολικά τρία γκολ σε 48 ματς αφού είχε σημειώσει και δύο στο κύπελλο Ελλάδας. Στην Ολλανδία κατάφερε να ισοφαρίσει αυτή τη συγκομιδή, με το χατ τρικ της πρεμιέρας!

Να διευκρινίσουμε ότι έχασε σχεδόν όλη τη σεζόν 2015/16 λόγω σοβαρού τραυματισμού (χιαστοί). Επί της ουσίας, λοιπόν, από τον Σεπτέμβριο του 2016 όταν επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο ως βασικός φορ του Πλατανιά, έως τον Ιανουάριο του 2020 όταν η ΑΕΚ τον παραχώρησε στη Γκόρνικ, είχε πετύχει 15 γκολ στη Super League. Περισσότερα (16 Φένλο, 3 Γκορνικ) έχει τους τελευταίους 12 μήνες.