Η αποκαθήλωση του Κέπα

Ο ακριβότερος τερματοφύλακας στην ιστορία του ποδοσφαίρου, Κέπα Αριθαμπαλάγκα, έφτασε μέσα σε δύο μόλις χρόνια να είναι αναπληρωματικός και... ανεπιθύμητος στην Τσέλσι

Η αποκαθήλωση του Κέπα

Τον είχαν χαρακτηρίσει το νέο ανερχόμενο αστέρι του ισπανικού ποδοσφαίρου αλλά και τον άνθρωπο που θα αποτελούσε μελλοντικά τον φύλακα-άγγελο της εστίας της «φούρια ρόχα» στον δρόμο για την επίτευξη των στόχων της στις μεγάλες διοργανώσεις.

Βλέπετε, τα χαρακτηριστικά του Κέπα Αριθαμπαλάγκα, περί ου ο λόγος, από την περίοδο που αγωνιζόταν ακόμα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο δεν ήταν μόνο αξιοπρόσεκτα αλλά και αξιοθαύμαστα, παρότι επρόκειτο για έναν τερματοφύλακα μόλις 24 ετών. Εξαιρετικά αντανακλαστικά στα σουτ των αντιπάλων, πολλές αποκρούσεις στο ενεργητικό του σε εκτελέσεις πέναλτι και ευφυέστατος στις εξόδους του, έχοντας μάλιστα απέναντί του και εκπληκτικούς εκτελεστές στην La Liga, όπως οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι, Λουίς Σουάρες, Ντιέγκο Κόστα, Αντουάν Γκριεζμάν και πόσους ακόμα…

Η Τσέλσι, που επί εποχής Ρόμαν Αμπράμοβιτς ανέκαθεν είχε να επιδείξει σπουδαία ονόματα τερματοφυλάκων κάτω από την εστία της (Πετρ Τσεχ, Τιμπό Κουρτουά), δαπάνησε το καλοκαίρι του 2018 το ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ για να εντάξει τον Βάσκο στις τάξεις της ως αντικαταστάτη του Κουρτουά, καταρρίπτοντας έτσι το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής για έναν τερματοφύλακα στην Ιστορία του αθλήματος. Κι όμως, αν παρατηρήσει κανείς τον Κέπα της τελευταίας διετίας στους «μπλε», θα νομίζει ότι πριν αναφερόμασταν σε διαφορετικό ποδοσφαιριστή. Έναν άλλον παίκτη που αγωνιζόταν στην Μπιλμπάο και απλά… τύχαινε να έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο με τον Ισπανό πορτιέρε.

Στα 26 του, πλέον, ο Αριθαμπαλάγκα έχει γνωρίσει την… άλλη πλευρά του νομίσματος. Τη σκληρή κριτική και την απόρριψη, ως απόρροια των αρνητικών του εμφανίσεων στην Τσέλσι, η οποία μάλιστα -παρά και την οικονομική στενότητα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού- έσπευσε το περασμένο καλοκαίρι να αποκτήσει τον Σενεγαλέζο τερματοφύλακα Εντουάρ Μεντί από τη Ρεν, στον οποίο έδωσε φέτος και τη φανέλα του βασικού! Τι πήγε στραβά με την υπόθεση του Κέπα στην Τσέλσι και πώς έφτασε ο ακριβότερος τερματοφύλακας στην Ιστορία του ποδοσφαίρου να γευτεί τον παραγκωνισμό στους Λονδρέζους; Το «ΦΩΣ» ξετυλίγει το κουβάρι της ποδοσφαιρικής καριέρας του νεαρού τερματοφύλακα και τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του στον σύλλογο της αγγλικής πρωτεύουσας.

Το επεισόδιο με τον Σάρι που τον στιγμάτισε

Η πρώτη σεζόν του Κέπα στην Τσέλσι (2018-19) είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, αφού ο Βάσκος είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε έξι συνεχόμενα παιχνίδια στο πρωτάθλημα και είχε βοηθήσει την ομάδα του να φτάσει σε ένα αήττητο σερί 12 παιχνιδιών στην κατηγορία. Ήταν μάλιστα και αυτός που στον ημιτελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας κόντρα στην Τότεναμ τον Γενάρη του 2019 είχε αποκρούσει πέναλτι του Μόουρα και είχε ανοίξει τον δρόμο της πρόκρισης στην ομάδα του για τον τελικό. Τα όσα έγιναν όμως σε εκείνον τον τελικό που ακολούθησε απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι στιγμάτισαν τον Βάσκο τερματοφύλακα.

Στο τελευταίο λεπτό της παράτασης του τελικού, λίγο πριν οι δύο ομάδες αναμετρηθούν στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, ο προπονητής της Τσέλσι, Μαουρίτσιο Σάρι, σήκωσε από τον πάγκο τον Βίλι Καμπαγέρο για να αντικαταστήσει τον Κέπα, ο οποίος μάλιστα έδειχνε να έχει κι ένα πρόβλημα στη γάμπα. Ο Σάρι θεώρησε ότι ο Καμπαγέρο θα ήταν μια πιο αξιόπιστη λύση για τα πέναλτι, μια και μέχρι το 2017 αγωνιζόταν στη Σίτι και ήξερε τις εκτελέσεις των παικτών των «πολιτών». Ο Κέπα, όμως, αρνούνταν πεισματικά να αποχωρήσει από το παιχνίδι και έκανε νόημα ότι θα συνέχιζε κανονικά! Τι κι αν ο Σάρι φώναζε σε έξαλλη κατάσταση για την απροθυμία του Κέπα να βγει από τον αγωνιστικό χώρο, τελικά ο Κέπα έμεινε στο ματς, με τις εικόνες από το επεισόδιο να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Η Τσέλσι γνώρισε τελικά την ήττα από τη Σίτι στα πέναλτι με 4-3 και παρότι τόσο ο Σάρι όσο και ο Κέπα προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα… αδικαιολόγητα, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «λάθος συνεννόηση», εντούτοις το κακό είχε ήδη γίνει για τον παίκτη. Ο τελευταίος απολογήθηκε στον προπονητή του και τιμωρήθηκε με πρόστιμο από τη διοίκηση, ενώ για το επεισόδιο είχε πει μεταξύ άλλων: «Δεν είμαι περήφανος για ό,τι έγινε. Ο προπονητής μου ίσως νόμιζε ότι ήμουν τραυματίας, όλα έγιναν γρήγορα. Απολογήθηκα σε όλους, αλλά βρεθήκαμε στο επίκεντρο με το περιστατικό. Ήταν λάθος μου το πώς χειρίστηκα την υπόθεση».

Τα αλλεπάλληλα λάθη και ο τελικός Κυπέλλου

Ο Κέπα ολοκλήρωσε τη σεζόν 2018-19 με την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ, ωστόσο την επόμενη περίοδο με τον Φρανκ Λάμπαρντ πλέον στον πάγκο αντί του Μαουρίτσιο Σάρι μία σειρά συνεχόμενων λαθών και κακών επιλογών του Βάσκου στις αναμετρήσεις των «μπλε» τον έβαλαν στο στόχαστρο. Ενδεικτικά, είχε τον μικρότερο μέσον όρο αποσόβησης προσπαθειών που πήγαν εντός εστίας μεταξύ των τερματοφυλάκων που συμπλήρωσαν 1.500 αγωνιστικά λεπτά των πέντε καλύτερων πρωταθλημάτων. Από τα 99 σουτ που πήγαν στον στόχο, ο Κέπα έσωσε μόλις τα 55, ενώ το ποσοστό του που έφτασε το 54,5% ήταν το χαμηλότερο από οποιονδήποτε άλλον τερματοφύλακα στην Πρέμιερ Λιγκ από την περίοδο 2003-04.

Ακόμα όμως και στο Champions League τα στατιστικά του δεν ήταν καλύτερα. Το ποσοστό αποκρούσεων του Βάσκου ήταν μόλις 50%, που σημαίνει ότι μία στις δύο προσπάθειες εντός εστίας κατέληγε στα δίχτυα της Τσέλσι. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στις δύο πρώτες του σεζόν στον σύλλογο δέχτηκε συνολικά 109 τέρματα, όσα ο Πετρ Τσεχ συμπλήρωσε σε επτά χρόνια, τότε καταλαβαίνει κανείς και το μέγεθος της απογοήτευσης που υπήρχε στο «στρατόπεδο» της ομάδας.

Από τον περασμένο Γενάρη μοιραία ξεκίνησε ο παραγκωνισμός του, με τον 39χρονο (!) Βίλι Καμπαγέρο να αναλαμβάνει αυτός τη θέση του βασικού. Από τον Ιανουάριο του 2020 ο Κέπα ξεκίνησε και πάλι σε αρχικό σχήμα της ομάδας του τον Μάρτη σε ένα ματς Κυπέλλου, ενώ ακόμα και στον τελικό της διοργάνωσης στην ήττα (2-1) από την Άρσεναλ ο Λάμπαρντ επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον Καμπαγέρο βασικό και όχι τον Κέπα, ο οποίος είδε ένα ακόμα παιχνίδι από τον πάγκο.

Οι φετινές γκάφες με Λίβερπουλ και Σαουθάμπτον

Τη φετινή αγωνιστική περίοδο, λίγο πριν η Τσέλσι ολοκληρώσει την απόκτηση του Μεντί, ο προπονητής των «μπλε», Φρανκ Λάμπαρντ, επέλεξε να δώσει μία ακόμα ευκαιρία στον Κέπα για να δείξει ένα καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο και να διατηρήσει τη θέση του βασικού στην εστία της ομάδας. Στο παιχνίδι με τη Λίβερπουλ όμως, τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Βάσκος πορτιέρε για ακόμα μία φορά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Με τους «κόκκινους» να βρίσκονται μπροστά στο σκορ με 1-0 και τους Λονδρέζους να προσπαθούν να φτάσουν στην ισοφάριση, ο Κέπα στην προσπάθειά του να τροφοδοτήσει έναν συμπαίκτη του, έστειλε την μπάλα απρόσεκτα πάνω στον Μανέ και ο τελευταίος την έκλεψε και έγραψε το 0-2 στο Λονδίνο, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Από τότε μέχρι σήμερα ο 26χρονος πορτιέρε αγωνίστηκε σε μόνο ένα ακόμα παιχνίδι, στο 3-3 με αντίπαλο τη Σαουθάμπτον στο «Στάμφορντ Μπριτζ» για το πρωτάθλημα πριν από έναν μήνα. Ακόμα και εκεί, όμως, υπέπεσε σε τραγικά λάθη και στέρησε την ευκαιρία στην ομάδα του να πάρει τη νίκη. Σε σύνολο τριών αναμετρήσεων που έχει αγωνιστεί μέχρι στιγμής έχει δεχτεί έξι τέρματα, ενώ αντίθετα ο Μεντί που τον αντικατέστησε στο αρχικό σχήμα μετράει ήδη εννέα συμμετοχές στους «μπλε», έχει παραβιαστεί μόλις τρεις φορές η εστία του, έχει κρατήσει έξι φορές το μηδέν στην άμυνα και είναι αυτός που έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια έως τώρα των Λονδρέζων στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο χωρισμός με την Άντρεα Πέρεθ

Στην Ισπανία εκτιμούν ότι ένας από τους λόγους της κακής αγωνιστικής πορείας του Κέπα στην Τσέλσι είναι και η κατάσταση στην προσωπική του ζωή. Και πιο συγκεκριμένα ο χωρισμός του με την πρώην πλέον σύντροφό του, Άντρεα Πέρεθ, με την οποία διατηρούσε δεσμό εννέα χρόνια. Η τελευταία τον είχε ακολουθήσει στην αγγλική πρωτεύουσα όταν είχε πάρει μεταγραφή από την Μπιλμπάο, με την εφημερίδα «El Mundo» να τη χαρακτηρίζει στήριγμα του Βάσκου τερματοφύλακα. Όπως ανέφερε όμως σε δημοσίευμά της τον περασμένο Φλεβάρη, ο χωρισμός τους επηρέασε ψυχολογικά τον παίκτη, κάτι που είχε αντίκτυπο και στις εμφανίσεις του στον αγγλικό σύλλογο. Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, οι γονείς του 26χρονου, που ζουν στην Ισπανία, προσπαθούν να περνούν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν με τον νεαρό τερματοφύλακα.

Η πώληση του Νταβίντ Λουίζ

Ψυχολογικά βέβαια δεν φαίνεται να επηρέασε τον Κέπα μόνο ο χωρισμός του με την Άντρεα Πέρεθ. Αντίθετα, ρόλο έπαιξε και η πώληση του Νταβίντ Λουίζ το καλοκαίρι του 2019, καθώς ο Βάσκος διατηρούσε φιλία με τον Βραζιλιάνο κεντρικό αμυντικό. Ο τελευταίος αποχώρησε από την Τσέλσι για να συνεχίσει την καριέρα του στη συμπολίτισσα Άρσεναλ, αλλά ο Κέπα έμεινε έντονα δυσαρεστημένος από την απόφαση του προπονητή του, Φρανκ Λάμπαρντ. Ο τελευταίος, πάντως, συνεχίζει ακόμα με τις δηλώσεις του να στηρίζει τον Βάσκο τερματοφύλακα, έστω κι αν πλέον τον έχει παραγκωνίσει στον πάγκο. «Ο Κέπα είναι ειλικρινής και ξέρει ότι έχει κάνει λάθη που μας έχουν κοστίσει, αλλά γνωρίζει επίσης πως πρέπει να βελτιωθεί».

Η επόμενη μέρα για τον Βάσκο

Πληροφορίες από το νησί αναφέρουν πως η Τσέλσι εξετάζει το ενδεχόμενο παραχώρησης του Κέπα ακόμα και με τη μορφή δανεισμού σε κάποιον άλλον σύλλογο. Οι «μπλε» προσπάθησαν και το περασμένο καλοκαίρι να τον πουλήσουν, αλλά όταν πρόκειται για την ακριβότερη μεταγραφή τερματοφύλακα και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής στενότητας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δεν είναι εύκολο να βρεθούν υποψήφιοι «μνηστήρες» για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους. Παρ’ όλα αυτά, αν οι εμφανίσεις του παίκτη δεν βελτιωθούν άμεσα, τότε είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσει η Τσέλσι να τον αποδεσμεύσει από το ρόστερ της ακόμα και κατά τη διάρκεια της προσεχούς μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου. Πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής εμφανίστηκε αποφασισμένος να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση και να δείξει το καλό αγωνιστικό του πρόσωπο. «Αισθάνομαι καλά, δυνατός και έχω αυτοπεποίθηση. Όντως, ίσως να μην είναι ιδανική κατάσταση για εμένα αυτή που επικρατεί αυτήν τη στιγμή, όμως σε μια ποδοσφαιρική καριέρα συμβαίνουν και αυτά και έρχονται και οι πιο κακές στιγμές. Έχω, όμως, πίστη στον εαυτό μου για να το ανατρέψω αυτό» είπε σχετικά. Αν όμως αλλάξει η κατάσταση για τον ποδοσφαιριστή στην Τσέλσι, θα το δείξει η συνέχεια.