«Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ποδοσφαίρου»

Γιατί ο Κέβιν Μάιλς, διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας φιλάθλων ποδοσφαίρου,δηλώνει οτι οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες συλλόγων «είναι εκτός ελέγχου και νοιάζονται για την πυραμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου»

«Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του ποδοσφαίρου»

Αναστάτωση έχει προκαλέσει -για ακόμη μία φορά- στην Αγγλία η... αποκάλυψη ότι πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες για τη δημιουργία μίας νέας ευρωπαϊκής Super League αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων λιρών η διαφορετικά 5,046 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή των κορυφαίων συλλόγων από όλη την ήπειρο, όπως αναφέρει το BBC.

Ο Κέβιν Μάιλς, διευθύνων σύμβουλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας φιλάθλων ποδοσφαίρου, δήλωσε ότι η ιδέα μιας ευρωπαϊκής Super League δείχνει πως οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες συλλόγων «είναι εκτός ελέγχου, νοιάζονται για την πυραμίδα του αγγλικού ποδοσφαίρου, και όχι για ο,τιδήποτε άλλο, εκτός από τη δική τους απληστία. Αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ιδέας ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να βασιστεί σε κανόνες».

Στο δημοσίευμα, αναφέρεται ότι οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά το σχέδιο θα περιλάμβανε την αντικατάσταση του Champions League με μια νέας μορφής διοργάνωση.

Οι πηγές του BBC επιβεβαίωσαν τις συνομιλίες που αφορούσαν στην τράπεζα της Wall Street JP Morgan.

Ωστόσο, το έργο λέγεται ότι έχει ακόμη «πολύ δρόμο» και η συμφωνία «μπορεί να μην επιτευχθεί», ενώ η UEFA, από την πλευρά της, έχει κάνει γνωστό ότι αντιτάσσεται στο σχέδιο.

«Ο πρόεδρος της UEFA, έχει καταστήσει σαφές σε πολλές περιπτώσεις, ότι η UEFA αντιτίθεται σθεναρά σε μία Super League. Οι αρχές της αλληλεγγύης, της ανόδου του υποβιβασμού και των ανοιχτών πρωταθλημάτων, δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Είναι αυτό που κάνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να δουλεύει και το Champions League την καλύτερη αθλητική διοργάνωση στον κόσμο. Η UEFA και οι σύλλογοι, έχουν δεσμευτεί να οικοδομήσουν με τέτοια δύναμη και να μην το καταστρέψουν για να δημιουργήσουν ένα σούπερ πρωτάθλημα 10, 12, ακόμη και 24 συλλόγων, το οποίο αναπόφευκτα θα γίνει βαρετό», αναφέρεται χαρακτηριστικά από την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της La Liga Χαβιέρ Τεμπάς είπε: «Οι συγγραφείς αυτής της ιδέας -αν πραγματικά υπάρχουν, επειδή δεν υπάρχει κανένας που να την υπερασπίζεται- όχι μόνο δείχνουν απόλυτη άγνοια για την οργάνωση και τα έθιμα του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, αλλά και μια σοβαρή άγνοια τις αγορές οπτικοακουστικών δικαιωμάτων. Ένα έργο αυτού του τύπου θα σημαίνει σοβαρή οικονομική ζημία στους ίδιους τους διοργανωτές και σε εκείνες τις οντότητες που το χρηματοδοτούν, εάν υπάρχουν, επειδή δεν είναι ποτέ επίσημες. Αυτά τα υπόγεια έργα φαίνονται καλά μόνο όταν σχεδιάζονται σε ένα μπαρ στις πέντε το πρωί».

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, πέντε σύλλογοι της Premier League, συμπεριλαμβανομένων της πρωταθλήτριας Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχουν προσεγγιστεί από εκείνους που βρίσκονται πίσω από το σχέδιο με περισσότερες από δώδεκα ομάδες από την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, σε διαπραγματεύσεις για να γίνουν ιδρυτικά μέλη της διοργάνωσης.

Έχει επίσης αναφερθεί, ότι η ευρωπαϊκή Super League θα έχει 18 ομάδες να ανταγωνίζονται σε ένα πρωτάθλημα.