Γιουνάιτεντ σε ρυθμούς... σάμπα!

Οι επτά βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, από τον Κλέμπερσον το 2003 ως τον Φρεντ που πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον αγγλικό σύλλογο.

Γιουνάιτεντ σε ρυθμούς... σάμπα!

Ο Φρεντ αποτέλεσε αυτή την εβδομάδα το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, με τους «κόκκινους διαβόλους» να δαπανούν 60 εκατομμύρια ευρώ για να τον εντάξουν στο δυναμικό τους από τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Παρά το έντονο ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Σίτι, οι «κόκκινοι διάβολοι» κέρδισαν τη συμπολίτισσά τους στη «μάχη» για τα δικαιώματα του 25χρονου μέσου και ο τελευταίος αφού πέρασε με επιτυχία τις καθιερωμένες εξετάσεις έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, ανοίγοντας έτσι ένα νέο «κεφάλαιο» στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Το αξιοσημείωτο ωστόσο, είναι ότι ο Φρεντ έγινε ο έβδομος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής που εντάχθηκε στο δυναμικό της Γιουνάιτεντ και θα αγωνιστεί στο «Θέατρο των Ονείρων». Νωρίτερα, τις «πύλες» του Ολντ Τράφορντ είχαν περάσει άλλοι έξι παίκτες από τη χώρα του καφέ, οι οποίοι έγραψαν τη δική τους ιστορία στον αγγλικό σύλλογο… Ποιοι είναι αυτοί;

  1. Κλέμπερσον (2003-05, 30 συμμετοχές και 2 γκολ)

Ο Κλέμπερσον διανύει σήμερα το 38ο έτος της ηλικίας του. Το καλοκαίρι του 2003 όμως, είχε γίνει ο πρώτος Βραζιλιάνος παίκτης που αγωνίστηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 2002 «μαγνήτισαν» τα βλέμματα αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων, όπως η Μπαρτσελόνα, η Νιουκάστλ, η Λιντς και η Σέλτικ, αλλά η Γιουνάιτεντ ήταν αυτή που τον ενέταξε στο ρόστερ της καταβάλλοντας στην Ατλέτικο Παραναένσε το ποσό των 6,5 εκατομμυρίων βρετανικών λιρών. Στο πρόσωπό του έβλεπαν στην αγγλική ομάδα τον αντικαταστάτη του Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν για τη μεσαία γραμμή, αλλά όσο κι αν προσπάθησε ο Κλέμπερσον να κερδίσει μία θέση στις πρώτες επιλογές του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν τα κατάφερε. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως εκείνη την περίοδο ο Σκωτσέζος τεχνικός διέθετε στις τάξεις του συλλόγου τους Ρόι Κιν, Πολ Σκόουλς και Νίκι Μπατ για τη μεσαία γραμμή. Ο Κλέμπερσον παρέμεινε τελικά στο Ολντ Τράφορντ δύο χρόνια και το 2005 μετακόμισε στην Τουρκία και τη Μπεσίκτας.

  1. Άντερσον (2007-2015, 181 συμμετοχές και 9 γκολ)

Ο δεύτερος Βραζιλιάνος που εντάχθηκε στη Γιουνάιτεντ ήταν ο Άντερσον. Οι «κόκκινοι διάβολοι» τον απέκτησαν από την Πόρτο το καλοκαίρι του 2007 καταβάλλοντας στους «δράκους» το ποσό των 20 εκατομμυρίων λιρών, με τον ποδοσφαιριστή να βάζει την υπογραφή του σε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας. Εκ του αποτελέσματος, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός παρέμεινε τελικά στην ομάδα ως το 2015 και στο διάστημα της «θητείας» του κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Λιγκ Καπ, δύο Κομιούνιτι Σιλντ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ κι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Αποχώρησε το Φεβρουάριο του 2015 με προορισμό την πατρίδα του και την Ιντερνασιονάλ.

  1. Ροντρίγκο Ποσεμπόν (2008-2009, 8 συμμετοχές και 0 γκολ)

Ο Ροντρίγκο Ποσεμπόν υπέγραψε συμβόλαιο με τη Γιουνάιτεντ το Γενάρη του 2008, ωστόσο αν και Βραζιλιάνος δεν έπιασε θέση ξένου παίκτη στο σύλλογο μιας και είχε ιταλικό διαβατήριο (λόγω της ιταλικής καταγωγής του πατέρα του). Έκανε το ντεμπούτο του τον Αύγουστο του 2008 στο ισόπαλο 1-1 με τη Νιουκάστλ αντικαθιστώντας τον Ράιαν Γκιγκς, αλλά έναν μήνα αργότερα τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο στο ματς με τη Μίντλεσμπρο στο Λιγκ Καπ Αγγλίας και χρειάστηκε να μείνει για αρκετό διάστημα εκτός δράσης. Όταν τελικά επέστρεψε πραγματοποίησε μόλις οκτώ εμφανίσεις με την αγγλική ομάδα και την επόμενη σεζόν παραχωρήθηκε δανεικός στη Μπράγκα. Το καλοκαίρι του 2010 έφυγε μόνιμα από τη Γιουνάιτεντ και συνέχισε την καριέρα του στη Σάντος.

  1. Ραφαέλ Ντα Σίλβα (2008-2015, 169 συμμετοχές και 5 γκολ)

Ο Ραφαέλ Ντα Σίλβα έγινε γρήγορα αγαπητός στους οπαδούς της Μάντσεστερ για τον ενθουσιασμό και το πάθος του. Το Φεβρουάριο του 2007 αποχώρησε από τη Φλουμινένσε και εντάχθηκε στον αγγλικό σύλλογο, εκεί όπου παρέμεινε ως το καλοκαίρι του 2015. Στο πρόσωπο του ταχύτατου δεξιού μπακ που προσέφερε σημαντικές βοήθειες και επιθετικά στη Μάντσεστερ, ο Φέργκιουσον έβλεπε τον διάδοχο του Γκάρι Νέβιλ και κατά τη διάρκεια της καριέρα του στην αγγλική ομάδα σήκωσε στα χέρια του τρία πρωταθλήματα, ένα Λιγκ Καπ, τρία Κομιούνιτι Σιλντ, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Επιπρόσθετα, δύο φορές έφτασε και ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά η Γιουνάιτεντ ηττήθηκε από τη Μπαρτσελόνα. Αποχώρησε το 2015 με προορισμό τη Γαλλία και τη Λιόν, εκεί όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

  1. Φάμπιο Ντα Σίλβα (2008-2014, 56 εμφανίσεις και 3 γκολ)

«Πακέτο» με τον Ραφαέλ Ντα Σίλβα αποκτήθηκε από τη Γιουνάιτεντ και ο δίδυμος αδερφός του, Φάμπιο, το 2007. Σε αντίθεση όμως με τον Ράφαελ, ο Φάμπιο δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση στο βασικό σχήμα της Μάντσεστερ, ως αποτέλεσμα και των εξαιρετικών εμφανίσεων του Πατρίς Εβρά στο αριστερό άκρο της άμυνας. Παρόλα αυτά, στα πέντε χρόνια της καριέρας του στους «κόκκινους διαβόλους» στέφθηκε μία φορά πρωταθλητής και κατέκτησε κι ένα Κομιούνιτι Σιλντ. Παραχωρήθηκε δανεικός για έναν χρόνο (2012-2013) στην ΚΠΡ και το 2014 μετακόμισε στην Ουαλία για λογαριασμό της Κάρντιφ. Σήμερα παίζει στη Μίντλεσμπρο.

  1. Αντρέας Περέιρα (2011-…, 13 συμμετοχές και 1 γκολ)

Το πλούσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο του Αντρέας Περέιρα στις ακαδημίες της Αϊντχόφεν τράβηξε το 2011 το ενδιαφέρον των Άρσεναλ, Τσέλσι και Λίβερπουλ. Μία επίσκεψη όμως από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποδείχτηκε αρκετή για να τον πείσει να μετακομίσει στην Αγγλία για λογαριασμό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στις ακαδημίες του αγγλικού συλλόγου παρέμεινε τρία χρόνια έως ότου προβιβαστεί στην πρώτη ομάδα το 2014. Πήρε μέρος σε μόλις 13 αναμετρήσεις του αγγλικού συλλόγου σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε ένα γκολ, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια παραχωρήθηκε δανεικός. Πρώτα στη Γρανάδα και την περσινή σεζόν στη Βαλένθια.