Η χαμένη ευκαιρία της Γιουνάιτεντ

Η περίοδος που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχασε μέσα απ’ τα χέρια του τον Γκάρεθ Μπέιλ και η επιστροφή τα τελευταία χρόνια των «κόκκινων διαβόλων» για την απόκτηση του παίκτη.

Η χαμένη ευκαιρία της Γιουνάιτεντ

Τι κι αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εμφανίζεται αποφασισμένη για ακόμα ένα καλοκαίρι να «χρυσώσει» τόσο τον Γκάρεθ Μπέιλ όσο και τη Ρεάλ Μαδρίτης για να εντάξει τον Ουαλό επιθετικό στο δυναμικό της. Ο τελευταίος εμμένει στην απόφασή του να βάλει προς το παρόν στον «πάγο» την απόφαση για το ποδοσφαιρικό του μέλλον, κρατώντας έτσι στην αναμονή «κόκκινους διαβόλους» και «μερένχες». Πληροφορίες από την Ισπανία και από την Αγγλία υποστηρίζουν πως ο διεθνής άσος περιμένει πρώτα την απόφαση της διοίκησης των πρωταθλητών Ευρώπης για το ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής τους, προτού καταλήξει στο αν θα συνεχίσει να φορά τα «λευκά» της «βασίλισσας» ή αν θα επιστρέψει στο Νησί και για ακόμα ένα καλοκαίρι το «σίριαλ Μπέιλ» όλα δείχνουν ότι θα έχει αρκετά ακόμα επεισόδια έως ότου πέσουν οι τίτλοι τέλους…

Το όνομα του παίκτη έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια τη Γιουνάιτεντ. Μέχρι σήμερα όμως, όσες φορές κι αν βρέθηκε μία «ανάσα» από την απόκτησή του, δεν κατάφερε να τον πείσει να πάρει το δρόμο της επιστροφής για την Πρέμιερ Λιγκ. Η ιστορία της Μάντσεστερ με τον Μπέιλ έχει τις «ρίζες» της πίσω στο 2007, όταν ο 17χρονος ακόμα τότε παίκτης αγωνιζόταν στη Σαουθάμπτον και στον πάγκο της Μάντσεστερ καθόταν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Παρότι όμως σήμερα το κόστος της μεταγραφής του Ουαλού ξεπερνά κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια βρετανικές λίρες, τότε οι «κόκκινοι διάβολοι» τον έχασαν μέσα από τα χέρια τους για λίγα μόλις εκατομμύρια…

Ένας «άγιος» που έμελλε να γίνει «βασιλιάς»

Ήταν Απρίλιος του 2006 όταν ο Γκάρεθ Μπέιλ έκανε το ντεμπούτο του στη νίκη της Σαουθάμπτον με 2-0 επί της Μίλγουολ κι έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των «αγίων» που αγωνίστηκε με τα χρώματά τους σε ηλικία 16 ετών και 275 ημερών (σ. ο πρώτος ήταν ο Τίο Γουόλκοτ που είναι 132 μέρες νεότερος). Με την πάροδο του χρόνου οι εξαιρετικές του εμφανίσεις, η ταχύτητά του αλλά και το πλούσιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο «μαγνήτισαν» τα βλέμματα ουκ ολίγων συλλόγων του Νησιού και μόλις έναν χρόνο αργότερα ο ίδιος κλήθηκε να πάρει μία απόφαση που θα καθόριζε το μέλλον του.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ έδειξαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την απόκτησή του. Οι «κόκκινοι διάβολοι» όμως, είχαν το πάνω – χέρι στην υπόθεση. Εκ του αποτελέσματος, η «καλή προσφορά» που είχε καταθέσει τότε η Γιουνάιτεντ για τον νεαρό Ουαλό δεν έμελλε να αποδειχτεί αρκετή για να οδηγήσει τον παίκτη στο Ολντ Τράφορντ. Ο τελευταίος πήρε το δρόμο για το Λονδίνο βάζοντας την υπογραφή του σε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με τους «πετεινούς», με το κόστος της μεταγραφής να φτάνει τα μόλις… 5 εκατομμύρια στερλίνες, τα οποία με βάση κάποια μπόνους θα έφταναν μελλοντικά τα 10 εκατομμύρια.

«Όντως προσπαθήσαμε να τον πάρουμε όταν ήταν 17 ετών. Κάναμε την πρότασή μας, η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή και τότε τον απέκτησε τελικά η Τότεναμ. Δεν ξέρω κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, ωστόσο προσπαθήσαμε να πετύχουμε την καλύτερη συμφωνία», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Φέργκιουσον για το σχετικό θέμα.

Ο Μπέιλ μετακόμισε τελικά στην αγγλική πρωτεύουσα. Ο τότε προπονητής της Τότεναμ, Χάρι Ρέντναπ, αποφάσισε να του αλλάξει θέση και η ιστορία άρχισε να γράφεται για τον Ουαλό. «Αν και αγωνιζόταν ως αριστερός μπακ, ο Ρέντναπ του βρήκε μία θέση που εκμεταλλευόταν τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα: την ταχύτητά του και την ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια», σημείωσε ο Σκωτσέζος πρώην τεχνικός της Γιουνάιτεντ. Ο Μπέιλ αγωνίστηκε ως αριστερός εξτρέμ και η ικανότητά του στο σκοράρισμα τον οδήγησε τελικά το καλοκαίρι του 2013 στις «πύλες» του Σαντιάγκο Μπερναμπέου, υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι… 85 εκατομμυρίων λιρών, ήτοι περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Η επιστροφή της Γιουνάιτεντ

Έπειτα από την άφιξη του Ζοσέ Μουρίνιο στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2016, επέστρεψε και η επιθυμία των «κόκκινων διαβόλων» για την απόκτηση του Ουαλού άσου. Τα πολλά προβλήματα τραυματισμών του παίκτη και το γεγονός ότι δεν είχε την εξέλιξη που περίμεναν οι «μερένχες» τον οδήγησαν αρκετές φορές κοντά στην πόρτα της εξόδου. Πέρσι το καλοκαίρι πληροφορίες από τη Βρετανία έκαναν λόγο για συμφωνία της αγγλικής ομάδας με τη Ρεάλ για το κόστος της μεταγραφής του ποδοσφαιριστή, ωστόσο ο τελευταίος επέμεινε στην απόφασή του να παραμείνει στην ομάδα του και να διεκδικήσει μια θέση στο βασικό σχήμα.

Έστω κι αν δεν κατάφερε να πείσει τον (πρώην πλέον) προπονητή του στη Ρεάλ, Ζινεντίν Ζιντάν, εν τούτοις τα γκολ του στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ έδωσαν νέα τροπή στο ποδοσφαιρικό του μέλλον στο σύλλογο. Τη στιγμή που η Γιουνάιτεντ περιμένει καρτερικά μία θετική του απάντηση ώστε να τον πάρει στην Αγγλία, ο ίδιος κρατάει άπαντες στην αναμονή. Αξιώνει θέση βασικού από την επόμενη περίοδο και η απάντηση στο ερώτημά του θα δοθεί προσεχώς έπειτα από την άφιξη του νέου προπονητή του στη «βασίλισσα». Ποιο θα είναι το επόμενο επεισόδιο στο «σίριαλ» που αφορά το ποδοσφαιρικό μέλλον του παίκτη, θα το δούμε προσεχώς…