Άγκνε Σίμονσον: Πέθανε ο Σουηδός, πρώην τεχνικός του Ηρακλή

Ένα από τα μεγαλύτερα, διαχρονικά, ονόματα του Σουηδικού ποδοσφαίρου, αλλά και πρώην προπονητής του Ηρακλή, ο  άφησε τα εγκόσμια σε ηλικία 85 ετών

Άγκνε Σίμονσον: Πέθανε ο Σουηδός, πρώην τεχνικός του Ηρακλή

Υπήρξε από τους πιο διαπρεπείς εκπροσώπους του Σουηδικού ποδοσφαίρου και πρώην τεχνικός του Ηρακλή, ο Άγκνε Σίμονσον, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Μόλις έγιναν γνωστά τα δυσάρεστα νέα ο Γ.Σ Ηρακλής με επίσημη ανακοίνωση του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του.

Ο εκλιπών, υπήρξε προπονητής του «γηραιού» από τον Ιανουάριο του 1988 μέχρι και το τέλος της σεζόν 1989-1990

Ο Σίμονσον, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του σουηδικού ποδοσφαίρου, γεννήθηκε στο Γκέτεμποργκ στις 19 Οκτωβρίου 1935 και αγωνιζόταν ως επιθετικός. Φόρεσε τη φανέλα της Ρεαλ Μαδρίτης όπου συνυπήρξε με τον Ντι Στέφανο, ενώ επίσης αγωνίστηκε με την Ρεαλ Σοσιεδάδ.

Σκόρερ στον τελικό του Μουντιάλ του 1958 κόντρα στην Βραζιλία του Πελέ

Με την εθνική ομάδα της Σουηδίας έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ του 1958 που είχε γίνει στη Στοκχόλμη, με αντίπαλο τη Βραζιλία του Πελέ.

Η Σουηδία γνώρισε την ήττα με 5-2 από τη Βραζιλία για την οποία είχαν σκοράρει από δύο γκολ ο Πελέ και ο Βαβά ένα ο Ζαγκάλο, ενώ για του Σκανδιναβούς είχε σκοράρει ο Σίμονσον και το, μεγάλο της αστέρι, Λίντχολμ.

Αήττητος εντός έδρας ο «γηραιός» μ' εκείνον στον πάγκο

Ο Άγκνε Σίμονσον, αφότου ολοκλήρωσε τη σπουδαία καριέρα του ως ποδοσφαιριστής κάθισε στον πάγκους ως προπονητής. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σε ομάδες της πατρίδας του και το 1988 ήρθε στην Ελλάδα.

Το πρώτο του παιχνίδι στον πάγκο του Ηρακλή το έδωσε στις 31 Ιανουαρίου του 1988, με τον «γηραιό» να κερδίζει με 3-1 την Βέροια στο Καυτανζόγλειο. Έμεινε στον πάγκο των «κυανόλευκων» ως το τέλος της μεθεπόμενης σεζόν .

Υπό τις οδηγίες του, ο Ηρακλής κέρδισε δύο συνεχόμενες χρονιές ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, ενώ αξιοσημείωτο είναι το αήττητο που είχε δημιουργήσει στο Καυτανζόγλειο.

Συγκεκριμένα είχε δώσει 39 παιχνίδια σε εκείνο το διάστημα, με απολογισμό 28 νίκες και 11 ισοπαλίες. Στον Ηρακλή συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Βασίλη Χατζηπαναγή, Σάββα Κωφίδη, Δανιήλ Παπαδόπουλο, Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ο Γ.Σ Ηρακλής με ανακοίνωση του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον χαμό του Άγκνε Σίμονσον, που όπως υποστήριξε ο αδερφός του Ρόι Σίμονσον, υπέφερε από πνευμονία.