Ο…Μεγαλέξανδρος της Πάρμα!

Ο Αλεσάντρο Λουκαρέλι στη φιέστα της επανόδου των “ντουκάλι” στο Καμπιονάτο ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ενεργό δράση.

Ο…Μεγαλέξανδρος της Πάρμα!

Ενώ η Ιταλία στοιχηματίζει για το μέλλον του Τζίτζι Μπουφόν (αν θα είναι στην Παρί Σεν Ζερμέν, ή θα οικουρεί εφεξής) στο ποδοσφαιρικό λίκνο του πρώην αρχηγού της Γιουβέντους και της Εθνικής Ιταλίας, την Πάρμα, «περί άλλων τυρβάζουν». Για την ακρίβεια «περί άλλου» και πιο συγκεκριμένα την αποχώρηση από την ενεργό δράση του εμβληματικού αρχηγού της ομώνυμης ομάδας. Του Αλεσάντρο Λουκαρέλι. Ο οποίος, κατά την φιέστα της επανόδου των «ντουκάλι» στο Καμπιονάτο, ανακοίνωσε την απόφαση να κρεμάσει τα παπούτσια του, κάτι λιγότερο από 2 μήνες πριν σβήσει τα 41 κεράκια στην γενέθλια τούρτα του!

Γι αυτό, το σύνθημα που δονούσε το «Ένιο Ταρντίνι», κατά τη διάρκεια της γιορτής για την επιστροφή των «παρμένσι» στα «σαλόνια» του Ιταλικού ποδοσφαίρου, δεν ήταν κάποιο πανηγυρικό, αλλά το (αγγλοφερμένο...) “Υπάρχει μόνο ένας αρχηγός!” Ήταν το κατευόδιο των φίλων της Πάρμα σ’ έναν ποδοσφαιρικό μαχητή για όσα προσέφερε στην ομάδα τους την τελευταία 10ετία.
Εκείνον –τον μοναδικό– που την ακολούθησε “από τα ψηλά στα χαμηλά” της 4ης Κατηγορίας, μετά το φαλιμέντο του 2015.

Εκείνον που αποτέλεσε βάση και συνεκτικό κρίκο με το παρελθόν, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για την -ανεπανάληπτη, στα χρονικά του ιταλικού ποδοσφαίρου- επιστροφή με τρεις ανόδους σε ισάριθμες σεζόν!
Από την Serie D, στην Lega Prο (2016), από εκεί στην Serie B (2017) και την φετινή δεύτερη θέση στη 2η τη τάξει κατηγορία που την έφερε, άνευ μπαράζ, στο Καμπιονάτο.

Αφού “η αποστολή εξετελέσθη”, αφού η υπόσχεση που είχε δώσει -όταν η ομάδα κατρακυλούσε στα ποδοσφαιρικά…Τάρταρα, απόρροια του “κανονιού” που είχε βαρέσει- τηρήθηκε, πήρε την μεγάλη απόφαση. Αυτό άλλωστε είπε, συγκινημένος, φορώντας το περιβραχιόνιο (που μοιάζει…τατουάζ στο μπράτσο του!) όταν ανακοίνωνε τις προθέσεις του: “Αγκάλιασα την Πάρμα για 10 χρόνια δίνοντας της τα πάντα. Ίσως και περισσότερα. Τώρα που επιστρέψαμε στην πρώτη κατηγορία ο στόχος επετεύχθη…”
Παρόντες στην φιέστα, πλην του κοινού, στις τάξεις του οποίου επικρατούσε η χαρμολύπη, όσοι παίκτες τον συνόδευσαν σ’ αυτό το μακρύ τρίχρονο ταξίδι στα “αλώνια” των μικρότερων κατηγορίων του “κάλτσιο”.

Κατά τα λοιπά λέϊζερ, κασκόλ στον αέρα και συνθήματα που δονούσαν την ατμόσφαιρα. Τα οποία κόπηκαν…μαχαίρι μόλις έπιασε το μικρόφωνο. Μια απόκοσμη ησυχία προκειμένου ν’ ακουστούν τα λόγια του: “Τώρα μπορώ ν’ αποχωρήσω ευτυχισμένος. Είναι δύσκολο παιδιά…Το σκέφτηκα πολύ αυτές τις μέρες. Είμαστε ξανά σε μια κατηγορία με ομάδες που έχουν γράψει ιστορία, αλλά εγώ την ιστορία μου την έγραψα μαζί σας. Κράτησα την προ 3ετίας υπόσχεση. Τίποτα δεν μπορεί να με κάνει πιο περήφανο απ’ αυτό το επίτευγμα!”

Και το δάκρυ που πολεμούσε για ώρα να μην αφήσει να φύγει από τα τσίνορα του αυλάκωσε το μάγουλο του την ώρα που έλεγε τα τελευταία του λόγια: “Στο ματς με την Σπέτσια (σ. που εξασφαλίστηκε η άνοδος) έτρεξα προς το μέρος σας για να να πανηγυρίσουμε μαζί. Τώρα σας ζητώ να έρθετε εσείς προς εμένα. Αγκαλιάστε με. Συντροφέψτε με σ’ αυτή τη νέα μου ζωή.”

Η απόσυρση της φανέλας με το “6”

Αν θα γίνει το θέλημα του…Μεγαλέξανδρου της Πάρμα θα φανεί συν τω χρόνω. Η διοίκηση, πάντως, τιμώντας τον απέσυρε την φανέλα με το νούμερο 6 που φόραγε! Aδελφός του επίσης εμβληματικού (αλλά για τους φίλους της, γενέτειρας τους, Λιβόρνο) Κριστιάνο Λουκαρέλι, ξανασυναντήθηκαν, ποδοσφαιρικά, στους «σταυροφόρους» το 2008.

Παρότι τα προηγούμενα χρόνια άλλαζε τις ομάδες σαν τα...πουκάμισα (Πιατσέντσα δις, Λέφε, Παλέρμο, Μπρέσια, Φιορεντίνα, Λιβόρνο, Ρετζίνα, Τζένοα) στην Πάρμα «κόλλησε». Αντίθετα με τον πρεσβύτερο των Λουκαρέλι, όχι μόνο δεν είναι επιθετικός (σ. στόπερ), αλλά έμεινε και πέραν της δικής του 4ετίας. Την 6η σεζόν παίρνει το περιβραχιόνιο του «καπιτάνο» διαδεχόμενος τον Στέφανο Μορόνε.

Μέχρι την συγκινητική φιέστα κατάφερε να γίνει ο μόνος παίκτης των «ντουκάλι» που έχει σκοράρει σ’ όλες τις κατηγορίες, ο πρώτος σε συμμετοχές στην ιστορία της (350) αλλά και να προπονηθεί με τον 17χρονο...γιο του, Ματέο, που αγωνίζεται στη 2η ομάδα της Πάρμα!

Εν τω μεταξύ πήρε και το δίπλωμα της προπονητικής κι ήδη πολλοί πιστεύουν ότι κάποια μέρα, αργά ή γρήγορα, θα τον δουν στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας!