Ο κορονοϊός στήνει αγώνες

Ιντερπόλ, Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα και ΔΟΕ εκπέμπουν SOS και περιμένουν θύελλα χειραγώγησης αγώνων μετά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Ο κορονοϊός στήνει αγώνες

Ένα έγγραφο, το οποίο συνυπογράφουν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ιντερπόλ και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (United Nations Office on Drugs and Crime, UNODC), εκπέμπει ουσιαστικά σήμα κινδύνου για την κατάσταση που θα επικρατήσει στον παγκόσμιο αθλητισμό μετά την πρώτη φάση της πανδημίας και την επανέναρξη -καλώς εχόντων των πραγμάτων- των αγωνιστικών εκδηλώσεων σε διάφορα αθλήματα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα είναι το κυριότερο όργανο κατά των παράνομων ναρκωτικών ουσιών και του διεθνούς εγκλήματος. Ιδρύθηκε το 1997, με εντολή να παρέχει αρωγή στα κράτη-μέλη του ΟΗΕ σε ζητήματα καταπολέμησης των ναρκωτικών, του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η χειραγώγηση αγώνων είναι μία εγκληματική ενέργεια που λόγω του διεθνούς χαρακτήρα της απασχολεί το συγκεκριμένο γραφείο.

Όσον αφορά την Ιντερπόλ, η ενασχόλησή της με το παράνομο στοίχημα είναι μόνιμη. Οι επιτυχίες της συνεχείς και κυρίως στη διάρκεια των μεγάλων διοργανώσεων. Στη διάρκεια του Γιούρο 2016 οι επιχειρήσεις της Ιντερπόλ, με τις κωδικές ονομασίες SOGA και Aces, είχαν αποτέλεσμα τη σύλληψη 4.000 ατόμων και την κατάσχεση περίπου 12,3 εκατ. ευρώ. Επρόκειτο για χρήματα που προέκυψαν από το παράνομο στοίχημα. Μάλιστα η επιχείρηση SOGA (SOccer GAmbling) διεξήχθη από τις αστυνομικές αρχές των χωρών Κίνας, Γαλλίας, Ιταλίας, Μαλαισίας, Σιγκαπούρης, Ταϊλάνδης, Βιετνάμ αλλά και της Ελλάδας.

Η ΦΙΦΑ και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι

Αν και στην Ελλάδα το έγγραφο των τριών αγνοήθηκε σε γενικές γραμμές από τα ΜΜΕ και τις Ομοσπονδίες, δεν συνέβη το ίδιο εκτός συνόρων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η Ιντερπόλ, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα , με την υποστήριξη της ΦΙΦΑ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ράγκμπι πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, τις κατά τόπους αστυνομικές Αρχές και κρατικούς αξιωματούχους 20 χωρών από την περιοχή του Ειρηνικού και της Ασίας. Το θέμα της τηλεδιάσκεψης ήταν η θύελλα στημένων αγώνων που η Ιντερπόλ εκτιμά ότι έρχεται τους αμέσως επόμενους μήνες.

Οι εμπλεκόμενοι θεωρούν επιτακτική ανάγκη τη λήψη προληπτικών μέτρων και την επαγρύπνηση με την επανέναρξη των αγώνων. Οι συμμετέχοντες σε αυτό που η Ιντερπόλ ονόμασε διαδικτυακό σεμινάριο αξιολόγησαν τους κινδύνους και τις πιθανότητες έξαρσης της χειραγώγησης των αγώνων τους επόμενους μήνες.

Η βάση της συζήτησης ήταν το κοινό έγγραφο της ΔΟΕ, της Ιντερπόλ και του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα. Το έγγραφο καθορίζει ένα πλαίσιο πολιτικής και συγκεκριμένες ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από τις Ομοσπονδίες και τις Αρχές. Κάποιες από αυτές τις ενέργειες προβλέπονται ήδη, αλλά έχουν πλέον προσαρμοστεί στην τρέχουσα κατάσταση.

Νόμοι και ποινικό -και όχι αθλητικό- δίκαιο

Οι τρεις που συνυπογράφουν το έγγραφο δείχνουν να θεωρούν απαραίτητες κάποιες ενέργειες, όπως η αυστηροποίηση του καθεστώτος επιβολής των νόμων που ούτως ή άλλως υπάρχουν και η επιμονή στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και όχι απλά του αθλητικού δικαίου. Το έγγραφο των τριών θεωρεί σημαντική την αποφυγή μείωσης των μισθών ποδοσφαιριστών και αθλητών, κυρίως των πιο ευάλωτων και σοβαρά επηρεασμένων, δηλαδή των χαμηλά αμειβομένων. Επίσης, προτείνεται η διοργάνωση συνεδριών ευαισθητοποίησης των άμεσα εμπλεκομένων.

Η ΔΟΕ αναφέρει ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον αθλητισμό -αλλά και για κάθε άθλημα ξεχωριστά- να βγει αλώβητος από αυτή την κατάσταση. Εάν η εικόνα του πληγεί τότε οι χορηγοί θα απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο και η κατάσταση θα γίνει τραγική.

Παίκτες απλήρωτοι ή με χαμηλές αμοιβές

Η ΔΟΕ και η UNODC θεωρούν ότι ορθώς η Ιντερπόλ περιμένει έκρηξη των χειραγωγημένων αγώνων για στοιχηματισμό εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία. Στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, θεωρείται δεδομένο ότι σε όλες τις χώρες ποδοσφαιριστές ακόμα και ομάδων των μεγάλων κατηγοριών είτε θα μείνουν απλήρωτοι είτε θα υποστούν δυσβάσταχτες γι’ αυτούς περικοπές. Αυτό τους κάνει αμέσως ευάλωτους και αρκετούς από αυτούς έτοιμους να υποκύψουν στις πιέσεις για τη χειραγώγηση αγώνων.

Οι Αρχές θεωρούν σημαντικό να γίνει γνωστό και πόσο καλά οργανωμένοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ότι πλέον οι πιθανότητες να εντοπιστεί κάποιος που συμβάλλει στη χειραγώγηση αγώνα είναι πολλές. Αυτό από μόνο του είναι δεδομένο ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Η προστασία των στοιχηματικών εταιρειών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τη ΔΟΕ, αλλά κυρίως τη ΦΙΦΑ και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί και η αίσθηση ασφάλειας και προστασίας που αναζητούν οι μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες. Σε μια περίοδο που άλλου είδους εταιρείες απομακρύνονται όλο και περισσότερο και με δεδομένο τον κίνδυνο οι αγώνες να γίνονται για αρκετό καιρό σε άδεια γήπεδα ή μπροστά σε λιγοστούς φιλάθλους, οι στοιχηματικές εταιρείες -μαζί με τους τηλεοπτικούς παρόχους- τείνουν να γίνουν οι βασικοί χρηματοδότες του αθλητισμού. Η προστασία του λοιπόν αποτελεί κύριο μέλημα των ίδιων των εταιρειών, αλλά και των διοργανωτών των αγώνων πάσης φύσεως.