VAR από τον Δεκέμβρη και στο κυπριακό πρωτάθλημα

Την χρησιμοποίησε του VAR στο κυπριακό πρωτάθλημα από την επόμενη αγωνιστική περίοδο προανήγγειλε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της χώρας, Γιώργος Κούμας.

VAR από τον Δεκέμβρη και στο κυπριακό πρωτάθλημα

Το VAR μπαίνει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και στις ζωές των Κυπρίων. Όπως ανακοίνωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, Γιώργος Κούμας, από τον Δεκέμβρη θα γίνει εγκατάσταση του VAR στο κυπριακό πρωτάθλημα, με την έναρξη του δεύτερου γύρου στον θεσμό.

«Η επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά θα είναι ξεχωριστή για το Κυπριακό ποδόσφαιρο και . Είναι η χρονιά κατά την οποία θα εφαρμοστεί στο Πρωτάθλημα μας το VAR. Ήδη, έχει γίνει πολλή δουλειά, κυρίως στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να έχουμε αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο στη διάθεση των διαιτητών μας στο νέο πρωτάθλημα. Δυστυχώς, η Πανδημία μας πήρε πίσω όσον αφορά την προσπάθεια για χρήση του VAR από το ξεκίνημα του νέου πρωταθλήματος. Όμως, αισιοδοξώ πως θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε το VAR από τον ερχόμενο Δεκέμβριο με την έναρξη του δεύτερου γύρου του Πρωταθλήματος Cyta», ανέφερε αρχικά.

Πέραν τούτου, ο κ. Κούμας αναφέρθηκε και στο νέο πρωτάθλημα που ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο 22-23 Αυγούστου και μίλησε για τις διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν στην κατηγορία.

«Κάθε νέο Πρωτάθλημα, αποτελεί για όλους μας μια καινούργια πρόκληση. Φέτος, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες που προκάλεσαν τη διακοπή των περσινών μας διοργανώσεων. Υπό τις περιστάσεις που επικρατούσαν τότε, λάβαμε μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη, πρώτα απ΄ όλα την υγεία όλων των εμπλεκομένων αλλά και για να έχουμε τον χρόνο να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη έναρξη αλλά και ολοκλήρωση των διοργανώσεων της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια για να αρχίσει η νέα ποδοσφαιρική χρονιά με την παρουσία φιλάθλων στις κερκίδες και ελπίζω πως σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό. Το νέο Πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 14 ομάδων. Θα είναι μια μεταβατική χρονιά προκειμένου να επιστρέψουμε στις 12 ομάδες την ποδοσφαιρική περίοδο 2021-2022, σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας», τόνισε.

Το νέο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί και εφέτος σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα διεξαχθούν δύο γύροι σε 26 αγωνιστικές και με την ολοκλήρωση της 26ης αγωνιστικής, οι δύο τελευταίες ομάδες θα υποβιβαστούν στη Β’ κατηγορία, ενώ οι υπόλοιπες 12 ομάδες θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση, αγωνιζόμενες σε δύο ομίλους.

Στον πρώτο όμιλο θα λάβουν μέρος οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-6 και οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 7-12 θα αγωνιστούν στον δεύτερο όμιλο. Μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης πρωταθλήτρια θα αναδειχτεί η ομάδα που ολοκληρώσει την πορεία της στην πρώτη θέση του πρώτου ομίλου, ενώ οι δύο τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας από το δεύτερο όμιλο θα υποβιβαστούν στη Β’ κατηγορία της χώρας.