Φάκελος «Διαιτησία» Η μάχη της σφυρίχτρας
Η «μάχη» Ολυμπιακού - ΠΑΟΚ και τι πραγματικά ισχύει με τους διαιτητές. Ο επιπλέον χρόνος που έχουν παίξει οι δύο ομάδες. Οι κίτρινες που δέχονται οι αντίπαλοί τους και τα ακυρωθέντα γκολ από το VAR
Με την έλευση του VAR στην Ελλάδα δημιουργήθηκε η αίσθηση πως η κουβέντα για τη διαιτησία θα περιοριστεί. Το νέο σύστημα θα έκανε πιο εύκολο το έργο των διαιτητών και παράλληλα θα έδιωχνε την όποια καχυποψία υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια απ’ όλες τις πλευρές. Έχει ήδη διεξαχθεί περισσότερο από το 1/3 του πρωταθλήματος. Λύθηκε το θέμα με τη διαιτησία; Οι τόνοι έπεσαν ή τα πράγματα έγιναν χειρότερα; Θα είναι ψεύτης όποιος πει ότι το θέμα λύθηκε και πως οι διαιτητές δεν είναι πια οι πρωταγωνιστές των γηπέδων και της καθημερινότητα μας.
Δυστυχώς, αντί το VAR να βοηθήσει την κατάσταση, έβαλε στο τραπέζι των παραπόνων ακόμα ένα πρόβλημα. Κάθε πλευρά φωνάζουν και για το VAR, αμφισβητείται το ριπλέι, αμφισβητείται τι λέει ο διαιτητής που βρίσκεται μπροστά από τις οθόνες, αμφισβητούνται τα πάντα. Μας αρέσει ως λαός η συνωμοσία, η αλήθεια όμως είναι ότι τα πράγματα δεν έχουν εξελιχθεί όπως θα περίμεναν οι υπεύθυνοι και το VAR δεν έχει δώσει λύσεις. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι το νέο σύστημα δεν είναι το μόνο που σφάλλει και δεν είναι το μοναδικό που έχει ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στα γήπεδα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο φαίνεται πως δεν θα ησυχάσει ποτέ από τη μουρμούρα και τις διαμαρτυρίες παραγόντων, ποδοσφαιριστών, προπονητών, ακόμα και Μέσων.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Επειδή, λοιπόν, και φέτος συντηρείται ο ίδιος ντόρος γύρω από τη διαιτησία, το «ΦΩΣ» επιχειρεί να καταγράψει όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είναι ξεκάθαρα οι δύο ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο και την 1η Δεκεμβρίου υπάρχει η μεταξύ τους αναμέτρηση στο «Γ. Καραϊσκάκης». Πρόσφατα ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιώργος Δώνης, έγινε έξαλλος με όλα όσα συνέβησαν στο ματς της ομάδας του με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο τεχνικός των «πρασίνων» σε δηλώσεις του είχε αναφερθεί ακόμα και στα λεπτά των καθυστερήσεων που κρατήθηκαν, ενώ από την άλλη είχε τονίσει πως στο Ξάνθη - Ολυμπιακός θα έπρεπε να έχει πολύ χρόνο επιπλέον. Οι «ερυθρόλευκοι» φωνάζουν σχεδόν σε κάθε παιχνίδι για τον πειθαρχικό έλεγχο και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι αντίπαλοί τους από τους διαιτητές. Τι ισχύει απ’ όλα αυτά; Πάμε να δούμε με στοιχεία τι πραγματικά συμβαίνει.
Επιπλέον μία ώρα για τον ΠΑΟΚ
Ξεκινάμε από τον χρόνο καθυστερήσεων που έχει δοθεί στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Τα στοιχεία προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα της Σούπερ Λιγκ. Δείτε αναλυτικά τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ, τον επιπλέον χρόνο και τον διαιτητή:
* 1η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Παναιτωλικός 2-0 (90’+5’, διαιτητής Διαμαντόπουλος)
* 2η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Πανιώνιος 2-0 (90’+6’, διαιτητής Παπαπέτρου)
* 3η αγωνιστική: Ατρόμητος - ΠΑΟΚ 2-3 (90’+7’, διαιτητής Τζοβάρας)
* 4η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Άρης 2-2 (90’+8’, διαιτητής Σιδηρόπουλος)
* 5η αγωνιστική: ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 2-2 (90’+6’, διαιτητής Κλόσνερ)
* 6η αγωνιστική: Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ 1-2 (90’+5’, διαιτητής Μανούχος)
* 7η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Λαμία 3-0 (90’+5’, διαιτητής Φωτιάδης)
* 8η αγωνιστική: Βόλος - ΠΑΟΚ 0-2 (90’+3’, διαιτητής Ευαγγέλου)
* 9η αγωνιστική: ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 2-2 (90’+11’, διαιτητής Βίντσιτς)
* 10η αγωνιστική: ΟΦΗ - ΠΑΟΚ 0-1 (90’+5’, διαιτητής Τζήλος).
Συνολικά ο ΠΑΟΚ έχει παίξει 61 επιπλέον λεπτά και σε αυτά έχει ισοφαρίσει στο 90’+7’ τον Άρη και στο 90’+11’ τον Παναθηναϊκό. Πήρε δύο βαθμούς στις καθυστερήσεις των αγώνων του σε δύο μεγάλα παιχνίδια και κυρίως διατήρησε το γόητρο του αήττητου και το ψυχολογικό πλεονέκτημα που αυτό συνεπάγεται. Στα ματς του Ολυμπιακού έχουν κρατηθεί 50 λεπτά επιπλέον χρόνος, με τους Πειραιώτες να μην έχουν πάρει κανέναν βαθμό σε αυτό το διάστημα των αγώνων τους. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως στα μεγάλα ματς του ΠΑΟΚ με Άρη, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό έχουν κρατηθεί επιπλέον 25 λεπτά, ενώ στα ματς της Τούμπας έχουν κρατηθεί 35 λεπτά καθυστερήσεις.
Στο τέλος οι κίτρινες κάρτες
Πάμε σε ένα άλλο κεφάλαιο της διαιτησίας. Στον Ολυμπιακό φωνάζουν σχεδόν μετά από κάθε παιχνίδι για τον πειθαρχικό έλεγχο. Συγκεκριμένα οι Πειραιώτες θεωρούν πως οι διαιτητές επιτρέπουν το σκληρό παιχνίδι και δεν τιμωρούν τους αντιπάλους τους όπως θα έπρεπε. Ποια είναι η πραγματικότητα;
Μέχρι τώρα έχουν δοθεί 28 κίτρινες κάρτες σε αντίπαλους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα το 46% των κίτρινων καρτών που έχουν δοθεί σε αντιπάλους του Ολυμπιακού στα ματς με τους Πειραιώτες έχουν δοθεί στο τελευταίο τέταρτο των αγώνων. Οι 13 δηλαδή από τις 28 κίτρινες κάρτες βγήκαν στο διάστημα από το 76’ έως το 90’. Από τη σέντρα έως το 15’ έχουν δοθεί δύο κίτρινες κάρτες, από το 16’ έως το 30’ άλλες δύο, από το 31’ έως το 45’ τρεις κίτρινες κάρτες, από το 46’ έως το 60’ τρεις κίτρινες κάρτες και από το 61’ έως το 75’ πέντε κίτρινες κάρτες. Προς το τέλος των αγώνων του Ολυμπιακού οι αντίπαλοί του βλέπουν τις κίτρινες κάρτες, όταν επί της ουσίας έχουν κριθεί τα πάντα.
Ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα έχει κερδίσει 34 κίτρινες κάρτες, από τις οποίες μόνο οι 11 δόθηκαν στο τέλος των αγώνων. Τρεις κάρτες σημειώθηκαν μέχρι το 15’, 4 από το 16’ έως το 30’, 6 στο τέλος του α’ ημιχρόνου και οι υπόλοιπες στην αρχή και στα μέσα του β’ ημιχρόνου. Και οι δύο ομάδες έχουν δει 18 φορές παίκτες τους να τιμωρούνται.
Πρωτοπόρος στα ακυρωθέντα γκολ
Όσον αφορά τον παράγοντα VAR που μπήκε στη ζωή του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά δεν φαίνεται να την έχει κάνει καλύτερη, έχει ενδιαφέρον ο αριθμός των τερμάτων που έχουν ακυρωθεί σε κάθε ομάδα. Ο Ολυμπιακός σε αυτόν τον τομέα είναι πρωτοπόρος. Η ομάδα του Πειραιά έχει δει να της ακυρώνονται με τη χρήση του βίντεο πέντε γκολ και ακόμα ένα στη Λάρισα όπου δεν έγινε χρήση VAR. Μάλιστα ο Ελ Αραμπί είναι ο παίκτης του πρωταθλήματος με τα πιο πολλά ακυρωθέντα γκολ, αφού τρεις φορές έχει πανηγυρίσει τέρμα που τελικά δεν μέτρησε. Ένα γκολ ακυρώθηκε στον Σουντανί στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Άρη και ακόμα ένα του Γκερέρο στο ματς με τον ΟΦΗ, ενώ του Μεριά με την ΑΕΛ είχε ακυρωθεί χωρίς το VAR. Από την άλλη στον ΠΑΟΚ έχουν ακυρωθεί δύο γκολ με τη χρήση της νέας τεχνολογίας που έχει εισχωρήσει στο ποδόσφαιρο. Το ένα είναι του Μάτος με τον Άρη και το άλλο του Βαρέλα με τον Ατρόμητο.