Από αυτόν «ψωνίσαμε» διαιτητή για το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ. Ο φίλος του Περέιρα και γιατί βρέθηκε στο Καρπενήσι

Η συνάντηση στη Φινλανδία και η απόφαση να γίνει εισαγωγή Φινλανδών διαιτητών που ελήφθη την άνοιξη  

Από αυτόν «ψωνίσαμε» διαιτητή για το ΠΑΟΚ - ΑΕΚ. Ο φίλος του Περέιρα και γιατί βρέθηκε στο Καρπενήσι

Αύριο το βράδυ, στην Τούμπα οι πρωταγωνιστές δεν θα είναι μόνο οι παίκτες του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στη μεταξύ τους αναμέτρηση. Τα βλέμματα θα είναι σίγουρα στραμμένα και σε ένα άλλο πρόσωπο, αυτό του διαιτητή του αγώνα. Ο λόγος για τον Φινλανδό Ματίας Γκεστράνιους, τον πρώτο ξένο διαιτητή που θα σφυρίξει αγώνα 1ης κατηγορίας, μετά από 43 χρόνια!

Πώς όμως φτάσαμε στην επιλογή του 40χρονου Γκεστράνιους; Το μυστικό είναι οι καλές σχέσεις -κάποιοι τις χαρακτηρίζουν και φιλικές- που έχουν ο πρόεδρος της δικής μας ΚΕΔ, Μέλο Περέρια με τον ομόλογό του στη Φινλανδία, Γιούνι Χιούτια. Πρόκειται για τον επικεφαλής της διαιτησίας στη Φινλανδία, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο βρέθηκε στο Καρπενήσι ως προσκεκλημένος της ΚΕΔ στο σεμινάριο που έγινε για τους Έλληνες διαιτητές.

Ο Χιούτια είναι ο επικεφαλής της διαιτησίας στη Φινλανδία από τον Ιανουάριο του 2017 και παρατηρητής διαιτησίας της ΟΕΦΑ. Άνθρωπος με γνωριμίες στις Ομοσπονδία, έχει αναλάβει ουσιαστικά να εκπαιδεύσει τους διαιτητής της πατρίδας του έτσι ώστε να κάνουν έντονη την παρουσία τους στον διεθνή χώρο.

Όσον αφορά τον Γκεστράνιους, ο ίδιος είπε ότι η απόφαση να παίξει εκτός Φινλανδίας ελήφθη την περασμένη άνοιξη. Αποφασίστηκε δηλαδή να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα όταν συναντήθηκαν την άνοιξη στη Φινλανδία, ο Χιούτια και ο Περέιρα στο περιθώριο διαιτητικού καμπ που διοργάνωσαν οι Φινλανδοί. Ο Χιούτια εξηγεί: «Ο Περέιρα πείσθηκε από τους διαιτητές μας στο καμπ. Οι διαιτητές έδειξαν καλή εικόνα και με τους ικανότητες τους τον έπεισαν πως μπορούν να ανταποκριθούν σε απαιτητικά παιχνίδια της ελληνικής Super League. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους διαιτητές μας να εξελιχθούν υπό απαιτητικές συνθήκες και αγώνες. Μόνο εάν αποκτήσουν τέτοιες εμπειρίες θα μπορούν να βελτιωθούν»