Ολυμπιακός: Η Ταβέρνα του Μοίρα, η ατάκα του Μασούρα και όσοι «έφυγαν»...

Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να γράψει Ιστορία το βράδυ της Τετάρτης (29/5) κόντρα στη Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια και ο Γιώργος Μασούρας έδωσε το στίγμα.

Ολυμπιακός: Η Ταβέρνα του Μοίρα, η ατάκα του Μασούρα και όσοι «έφυγαν»...

Δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της 19ης Απριλίου 2024... Ο Ολυμπιακός πήρε μία πανηγυρική πρόκριση μέσα στην Κωνσταντινούπολη επί της Φενέρμπαχτσε με τον Κωνσταντή Τζολάκη να κατεβάζει ρολά στα πέναλτι.

Λίγη ώρα αργότερα ο Γιώργος Μασούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πραγματικά μεγάλη η επιτυχία. Ήταν για όλα αυτά τα χαμένα παιχνίδια του Ολυμπιακού στην Ευρώπη στο 90’. Για τον αποκλεισμό από τον Τζέραρντ. Για το Ριαθόρ στο 90’, για τον αποκλεισμό από τη Γιουβέντους εννοείται, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς».

Ο Έλληνας άσος είχε μιλήσει τότε στην καρδιά των οπαδών του Ολυμπιακού. Οι παλαιότεροι φυσικά θα θυμούνται και άλλες βραδιές που η ομάδα του Πειραιά έχασε την ευκαιρία για το παραπάνω ευρωπαϊκό βήμα.

Όπως εκείνο το απίστευτο βράδυ του 1995 του Ολυμπιακού με τη Σεβίλλη στο παλιό Καραϊσκάκη και το καταραμένο γκολ του Νταβόρ Σούκερ στην παράταση. Ή το 1983 με τον αποκλεισμό από την Μπενφίκα στην Πορτογαλία. Μπορούμε να θυμηθούμε κι άλλες βραδιές που ο κόσμος έμεινε με το «γαμώτο», αλλά δεν είναι ώρα να τις αραδιάσουμε...

Το βράδυ της Τετάρτης (29/5) ο Ολυμπιακός παίζει κόντρα στη Φιορεντίνα για την Ιστορία του, τον κόσμο του, για όλα αυτά που είπε ο Μασούρας. Παίζει για να γίνει ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που θα σηκώσει ευρωπαϊκή κούπα. Παίζει για να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο πολυαθλητικό σύλλογο της «Γηραιάς Ηπείρου» με ευρωπαϊκά τρόπαια σχεδόν σε όλα τα ομαδικά αθλήματα. Και λέμε «σχεδόν», γιατί το τμήμα χάντμπολ έχασε στο... τσακ το ευρωπαϊκό, αλλά θα έρθει και η δική του ώρα.

Η έκρηξη αισθημάτων που προκαλεί η αναμονή του τελικού του Κόνφερενς στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και η ανυπομονησία για τη σέντρα, είναι σε τόσο έντονο βαθμό που όντως ο Ολυμπιακός παίζει μεταξύ άλλων και για εκείνη την ομάδα του 1983, και του 1995, και την ομαδάρα του Σωκράτη Κόκκαλη και του Ντούσαν Μπάγεβιτς το 1999, και του 2005, και του 2012, και του 2020, αλλά και για όλους όσους έγραψαν με χρυσά γράμματα την Ιστορία του Ολυμπιακού, μετατρέποντάς τον στον Θρύλο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κι εννοείται ο Ολυμπιακός παίζει και για τους ανθρώπους που δεν βρίσκονται πια στη ζωή, είτε παίκτες, είτε προπονητές, είτε οπαδούς, είτε παράγοντες.

Από εκεί ψηλά θα καμαρώνουν οι ιδρυτές του Ολυμπιακού που στην Ταβέρνα του Μοίρα «γέννησαν» ένα αθλητικο-κοινωνικό «φαινόμενο», βετεράνοι ποδοσφαιριστές χάρη στους οποίους ο σύλλογος ονομάστηκε «Θρύλος», ο Νίκος Γουλανδρής που γιγάντωσε τον Ολυμπιακό, ο Σταύρος Νταϊφάς, ο Θόδωρος Νικολαϊδης, τα παιδιά της «Θύρας 7» που έχασαν τη ζωή τους το 1981, ηγετικές μορφές του οπαδικού κινήματος που δεν βρίσκονται ανάμεσά μας, ο κάθε απλός φίλαθλος που ζούσε για αυτό το όνειρο και δεν πρόλαβε.

Όσοι βρεθούν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ή παρακολουθήσουν την αναμέτρηση από την τηλεόραση, θα πρέπει να αισθάνονται πολύ τυχεροί.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και οι παίκτες αναγνωρίζουν το βάρος που έχουν στις πλάτες τους, αλλά δεν αγχώνονται. Κι αυτό είναι κάτι που αξίζει να το σημειώσουμε... Θα αντιμετωπίσουν τη Φιορεντίνα με σκοπό να διασκεδάσουν. Και φυσικά στο τέλος να το σηκώσουν!