UEFA: Εκεί θα κριθεί ο τελικός του Europa Conference League

Η επίσημη ιστοσελίδα της UEFA ανέλυσε τους βασικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να κρίνουν τον τελικό του UEFA Europa Conference League μεταξύ του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

UEFA: Εκεί θα κριθεί ο τελικός του Europa Conference League

Καθώς ετοιμαζόμαστε για τον τελικό του UEFA Europa Conference League μεταξύ του Ολυμπιακού και της Φιορεντίνα (29/5, 22.00, MEGA, LIVE από το fosonline.gr), η UEFA ανέλυσε τους παράγοντες που θα μπορούσαν να αποφασίσουν ποιος θα σηκώσει το τρόπαιο στην «AEK Arena».

Η απειλή Ελ Κααμπί

Τα κατορθώματα του Αγιούμπ Ελ Κααμπί μιλούν από μόνα τους. Συνολικά 32 γκολ στην πρώτη του σεζόν με τον Ολυμπιακό, 15 από αυτά στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, δέκα γκολ- επίδοση ρεκόρ- σε οκτώ νοκ άουτ αγώνες του UEFA Europa Conference League, εκ των οποίων πέντε σε δύο ματς με την Άστον Βίλα στα ημιτελικά.

Ο Μαροκινός είναι ένας θηρευτής που κουβαλάει επίσης μια πραγματική απειλή στην αντεπίθεση και μέσα στη μεγάλη περιοχή. Έχει υψηλό ποσοστό μετατροπής των τελικών σε γκολ με ένα άγγιγμα, ενδεικτικό ενός επιθετικού με οξεία αίσθηση του γκολ. Μπορεί η Φιορεντίνα να τον περιορίσει;

Δεύτερη και… φαρμακερή;

Η Φιορεντίνα βρίσκεται στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν και η εμπειρία από την ήττα του 2023 από τη Γουέστ Χαμ θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεκτίμητη. «Είχαμε match point στα τελευταία λεπτά, αλλά σε τέτοια παιχνίδια ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», αντανακλά ο προπονητής των «βιόλα», Βιντσέντζο Ιταλιάνο. «Το παραμικρό κενό συγκέντρωσης μπορεί να αποβεί μοιραίο- πρέπει να είσαι τέλειος». Αυτή η γνώση, και η μυϊκή μνήμη του να παίζεις σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης τόσο πρόσφατα, θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την ιταλική ομάδα, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα.

Χαμένες ευκαιρίες

Τα δέκα γκολ του Ελ Κααμπί έχουν επιτευχθεί με μόλις 23 προσπάθειες. Η Φιορεντίνα, αντίθετα, έχει συγκεντρώσει 251 προσπάθειες για γκολ σε 12 αγώνες - σχεδόν 100 περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα. Ωστόσο, αξιοποιεί λιγότερες από μία στις δέκα, ενώ η αδυναμία της μπροστά στο τέρμα υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι έχει χτυπήσει πάνω από 30 φορές το δοκάρι. Ήταν ένα αγκάθι για τους «βιόλα» σε όλη τη διάρκεια της πορείας της μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι «βιόλα» θα χτυπήσουν από τα φτερά

Το έμβλημα της γηπεδούχου ΑΕΚ είναι ένας δικέφαλος αετός, ένα σύμβολο που ταιριάζει με το επιθετικό στυλ των «βιόλα» που προτιμούν να παίζουν από τα φτερά. Ο Νίκο Γκονζάλεζ, ο Κριστιάν Κουαμέ και ο Τζόναταν Ικονέ παραμονεύουν στα πλάγια και, σαν αρπακτικά, θα επιτεθούν στους αμυντικούς τους και θα ορμήσουν σε δισταγμούς. Ανακατεύουν, επίσης, την τράπουλα συγκλίνοντας προς τα μέσα και ελευθερώνοντας χώρο για τους αμυντικούς που κάνουν το overlap. «Είναι ένα όπλο που βοηθάει στο άνοιγμα μιας βαθιάς άμυνας», λέει ο τεχνικός παρατηρητής της UEFA, Μαριάν Παχάρ. «Είναι επικίνδυνο και πολύ δύσκολο να αμυνθείς». Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι έτοιμος.

Αυτοπεποίθηση, κίνητρο, στην Ελλάδα

Κανένας φιναλίστ δεν θα χρειαστεί ποτέ κίνητρο με ένα τρόπαιο σε απόσταση αναπνοής. Μερικές φορές, όμως, αυτό σημαίνει πραγματικά περισσότερα. Αυτός είναι ο πρώτος τελικός ευρωπαϊκού κυπέλλου για τον Ολυμπιακό στην 99χρονη Ιστορία του, σχεδόν στην αυλή του.

Προσθέστε την ένεση αυτοπεποίθησης που έδωσε ο αποκλεισμός της Άστον Βίλα στην τετράδα, καθώς και την οξυδέρκεια του Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ, ο οποίος οδήγησε τη Σεβίλλη στη δόξα του UEFA Europa League πριν από 12 μήνες, και έχετε τα φόντα για κάτι ξεχωριστό.