Οι 6+1 ευρωπαϊκοί τελικοί σε ελληνικό έδαφος (vids)

Οι τρεις κατακτήσεις της Μίλαν, ο… κοινός παρονομαστής Ολυμπιακός και η κόντρα Γκουαρντιόλα-Μεντιλίμπαρ. Το fosonline.gr σας παρουσιάζει τους 7 τελικούς ευρωπαϊκών κυπέλλων που έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα.

Οι 6+1 ευρωπαϊκοί τελικοί σε ελληνικό έδαφος (vids)

Με φόντο τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον ναό της Παλλάδας Αθηνάς, εκτίθεται τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία «Ζακλίν ντε Ρομιγί» το τρόπαιο του UEFA Europa Conference League. Το 8ο τρόπαιο ευρωπαϊκού κυπέλλου που θα απονεμηθεί στην Ελλάδα.

Το fosonline.gr ανατρέχει στους προηγούμενους επτά τελικούς που έλαβαν χώρα επί ελληνικού εδάφους λίγο πριν ο Ολυμπιακός κοντραριστεί με τη Φιορεντίνα για τον τίτλο του κυπελλούχου Ευρώπης.

1971: Το «πρώτο» της Τσέλσι

Η παρθενική φορά που η Ελλάδα φιλοξένησε τελικό ευρωπαϊκού κυπέλλου ήταν το μακρινό 1971 όταν οι διπλοί τελικοί του νεοσύστατου τότε Κυπέλλου Κυπελλούχων διεξήχθησαν στο παλιό «Γ. Καραϊσκάκης».

«Μονομάχοι» ήταν η Τσέλσι και η Ρεάλ Μαδρίτης και ο πρώτος αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 με γκολ των Όσκουγντ (56’) και Θόκο (90’) μπροστά σε 42 χιλιάδες θεατές. Στη ρεβάνς δύο ημέρες αργότερα, ο κόσμος μειώθηκε στο μισό όμως οι «μπλε» πανηγύρισαν φθάνοντας στη νίκη με τα τέρματα του Ντέμσι (33’) και του Όσγκουντ (39’). Οι «μερένχες» απλά μείωσαν με τον Φλέιτας στο 75’.

Τσέλσι (Ντέιβ Σέξτον): Μπονέτι, Μπόιλ, Ντέμπσι, Γουέμπ, Χάρις, Χόλινς (105' Μάλιγκαν), Κουκ, Γουέλερ, Χάουσμαν, Οσγκουντ (89' Μπόλντουιν), Χάντσον.
Ρεάλ Μαδρίτης (Μιγκέλ Μουνιόθ): Μπόρχα, Χοσέ Λουίς, Μπενίτο, Θόκο, Θουνθουνέγκι, Πίρι, Γκρόσο, Βελάσκεθ, Πέρεθ (85' Φλέιτας), Αμάνθιο, Χέντο (77' Γκράντε).

1973: Το ξεκίνημα μιας… «ροσονέρο» παράδοσης

Αναμφίβολα οι φίλοι της Μίλαν θα χαμογελούν πλατιά όταν θυμούνται τα όσα έχει πετύχει η ομάδα τους επί ελληνικού εδάφους. Δύο χρόνια μετά το «Γ. Καραϊσκάκης», ο τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων ήρθε ξανά στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε στο «Καυτανζόγλειο».

Οι «ροσονέρι» αντιμετώπισαν την Λιντς Γιουνάιτεντ με την ομάδα του Νερέο Ρόκο να στέφεται κυπελλούχος Ευρώπης χάρη στο γκολ του Κιαρούτζι στο 5ο λεπτό. Μίλαν (Νερέο Ρόκο): Βέκι, Σαμπαντίνι, Ζινιόλι, Ανκουιλέτι, Τουρόνε, Ροζάτο (59' Ντόλτσι), Ριβέρα, Μπενέτι, Σολιάνο, Μπιγκόν, Κιαρούτζι.
Λιντς (Ντον Ρέβι): Χάρβεϊ, Ρένι, Τσέρι, Μπέιτς, Μάντελεϊ, Χάντερ, Γκρέι (54' ΜακΚουίν), Γιόραθ, Λόριμερ, Τζόρνταν, Τζόουνς.

1983: Γερμανική κυριαρχία

Στις 25 Μαΐου του 1983 η Αθήνα φιλοξένησε για πρώτη φορά το σημαντικότερο παιχνίδι στην Ευρώπη, τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Το Αμβούργο, που νωρίτερα είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό, τέθηκε αντιμέτωπο με τη Γιουβέντους μπροστά σε 73.500 φιλάθλους.

Ένα τρομερό σουτ του Φέλιξ Μάγκατ με το αριστερό μόλις στο 9ο λεπτό έμελλε να κρίνει την αναμέτρηση και να χαρίσει το βαρύτιμο τρόπαιο στη Γερμανική ομάδα.

Αμβούργο (Ερνστ Χάπελ): Στάιν, Καλτζ, Γιάκομπς, Ιερόνιμους, Βερμέγιερ, Ρολφ, Μάγκατ, Γκρο, Μιλέφσκι, Χρούμπες, Μπάστρουπ (55' Φον Χέισεν).
Γιουβέντους (Τζιοβάνι Τραπατόνι): Τζοφ, Τζεντίλε, Σιρέα, Μπρίο, Καμπρίνι, Μπονίνι, Ταρντέλι, Πλατινί, Μπόνιεκ, Ρόσι (56' Μαροκίνο), Μπέτεγκα.

1987: Το Κύπελλο των Κρόιφ και Φαν Μπάστεν

Τέσσερα χρόνια μετά τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το ΟΑΚΑ ανέλαβε να φιλοξενήσει τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Ο Άγιαξ με προπονητή τον Γιόχαν Κρόιφ αντιμετώπισε τη Λοκομοτίβ Λειψίας μπροστά σε 35 χιλιάδες κόσμο έχοντας αποκλείσει και αυτός τον Ολυμπιακό σε πρότερο γύρο.

Ο «Αίαντας» κατέκτησε το τρόπαιο με 1-0 χάρη στο γκολ του γίγαντα Φαν Μπάστεν.

Άγιαξ (Γιόχαν Κρόιφ): Μέντζο, Σιλόι, Φέρλαατ, Ράικαρντ, Μπέβε, Βίντερ, Βάουτερς, Φαν Σιπ, Μιούρεν (82' Σόλτεν), Φαν Μπάστεν, Βίτσκε (66' Μπέργκαμπ).
Λοκομοτίβ Λειψίας (Χανς-Ούλριχ Τομάλε): Μίλερ, Κρέερ, Μπάουμ, Λίντνερ, Τσότσχε, Μπρέντοβ, Σολτς, Λίντερς (75' Κουν), Εντμουντ (55' Λάτσκε), Ρίχτερ, Μάρσαλ.

1994: Η ταπείνωση της Μπαρτσελόνα από τη Μίλαν

Επτά χρόνια μετά ο Γιόχαν Κρόιφ επέστρεψε στο ΟΑΚΑ, αυτή τη φορά ως προπονητής της Μπαρτσελόνα για τον τελικό του UEFA Champions League απέναντι στη Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο.

Οι «ροσονέρι» έκαναν επίδειξη δύναμης απέναντι στους «μπλαουγκράνα», τους οποίους και ισοπέδωσαν με 4-0 σε ένα ασφυκτικά γεμάτο γήπεδο. Ο Μασάρο σκόραρε δις στο πρώτο μέρος (22’, 45’+2’) και ο Ντεσαγί έκλεισε το σκορ στο 58’. Ενδιάμεσα, ο Σαβίσεβιτς είχε πετύχει ένα από τα πιο όμορφα γκολ στην Ιστορία των τελικών των ευρωπαϊκών κυπέλλων με μια λόμπα από τα δεξιά με το αριστερό.

Μίλαν (Φάμπιο Καπέλο): Ρόσι, Τασότι, Πανούτσι, Αλμπερτίνι, Γκάλι, Μαλντίνι (83' Νάβα), Ντοναντόνι, Ντεσαγί, Μπόμπαν, Σαβίτσεβιτς, Μασάρο.
Μπαρτσελόνα (Γιόχαν Κρόιφ): Θουμπιθαρέτα, Φερέρ, Γκουαρντιόλα, Κούμαν, Ναδάλ, Μπακέρο, Σέρχι (72' Εστεμπαράν), Στόιτσκοφ, Αμόρ, Ρομάριο, Μπεγκιριστάιν (52' Εουσέμπιο).

2007: Η εκδίκηση της Μίλαν

Η Ελλάδα… πηγαίνει τη Μίλαν, αφού το 2007 έκανε τρία τα ευρωπαϊκά της επί ελληνικού εδάφους. Οι «ροσονέρι» ήρθαν στο κατάμεστο ΟΑΚΑ για να πάρουν εκδίκηση από τη Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ δύο χρόνια μετά το Έπος της Πόλης. Ο Ιντζάγκι με δύο γκολ στο 45’ και στο 82’ έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του «Ντον Κάρλο» πρινο Κάιτ μειώσει στο 89’ για τους «κόκκινους».

Μίλαν (Κάρλο Αντσελότι): Ντίντα, ΌΝτο, Νέστα, Μαλντίνι, Γιανκουλόφσκι (80' Καλάτζε), Αμπροζίνι, Πίρλο, Γκατούζο, Σέεντορφ (92' Φαβάλι), Κακά, Ιντσάγκι (88' Τζιλαρντίνο).

Λίβερπουλ (Ράφα Μπενίτεθ): Ρέινα, Φίναν (88' Αρμπελόα), Κάραγκερ, Άγκερ, Ρίισε, Μαστσεράνο (78' Κράουτς), Τσάμπι Αλόνσο, Πέναντ, Ζέντεν (59' Κιούελ), Τζέραρντ, Κάιτ.

2023: Γκουαρντιόλα VS Μεντιλίμπαρ

Η τρέχουσα σεζόν θα δει την Ελλάδα να φιλοξενήσει δύο ευρωπαϊκούς τελικούς. Πριν την «ΑΕΚ Arena» λοιπόν και τον τελικό του UEFA Europa Conference League, το «Γ. Καραϊσκάκης» έγινε η έδρα του UEFA Super Cup.

Η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρντιόλα συναντήθηκε με τη Σεβίλλη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ με τους «πολίτες» να πανηγυρίζουν στα πέναλτι τη νίκη με 5-4 έπειτα από το 1-1 της κανονικής διάρκειας.

Ο Ελ Νεσίρι είχε ανοίξει το σκορ στο 25’ με κεφαλιά για να απαντήσει στο 63’ ο Κόουλ Πάλμερ.

Μάντσεστερ Σίτι (Πεπ Γκουαρντιόλα): Έντερσον, Γουόκερ, Ακάντζι, Γκβάρντιολ, Άκε, Ρόδρι, Κόβατσιτς, Φόντεν, Πάλμερ (85' Άλβαρες), Γκρίλις, Χάαλαντ
Σεβίλλη (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ): Μπόνο, Νάβας (83' Μοντιέλ), Μπαντέ, Γκούντελι, Ακούνια, Χορδάν, Ράκιτιτς, Τόρες (74' Σάντσεθ), Οκάμπος, Λαμέλα (90+3' Σούσο), Εν Νεσίρι (90+3' Μιρ)