Ολυμπιακός: Οι κόντρες Μεντιλίμπαρ - Έμερι

Για δεκατέσσερα χρόνια ήταν αντίπαλοι στην Ισπανία Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και Ουνάι Έμερι. Και τώρα θα συναντηθούν για πρώτη φορά στην Ευρώπη με Ολυμπιακό και Άστον Βίλα. 

Ολυμπιακός: Οι κόντρες Μεντιλίμπαρ - Έμερι

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δήλωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά ως αντίπαλο τον Ουνάι Έμερι καθώς είχαν αρχίσει περίπου την ίδια εποχή την καριέρα τους, παρά τη διαφορά ηλικίας, στη β΄κατηγορία της Ισπανίας και εν συνεχεία τέθηκαν πολλές φορές αντίπαλοι στην πατρίδα τους, με διάφορες ομάδες.

Οι αναμετρήσεις που έχουν δώσει έως τώρα είναι 13 και πλέον θα βρεθούν για πρώτοι φορά αντιμέτωποι μακριά από τη χώρα τους στις ημιτελικές μάχες του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα στο Conference League. Στην Αγγλία στις 2/5 και στον Πειραιά στις 9/5

Ο Έμερι έχει πετύχει επτά νίκες επί του Μεντιλίμπαρ που έχει επικρατήσει τέσσερις φορές, ενώ δύο μεταξύ των ομάδων τους αγώνες έληξαν ισόπαλοι.

Αναλυτικά:

Τον Δεκέμβριο του 2007 η Αλμερία του Έμερι νίκησε 1-0 την Βαγιαδολίδ του Μεντιλίμπαρ και τον Απρίλιο του 2008 νικητής ήταν ο «Μέντι» στο Βαγιαδολίδ - Αλμερία 1-0.

Τον Οκτώβριο του 2008 ο Έμερι με τη Βαλένθια νίκησε 1-0 εκτός έδρας την Βαγιαδολίδ, αλλά στο δεύτερο γύρο, τον Μάρτη του 2009: Βαλένθια- Βαγιαδολίδ 1-2.

Τον Σεπτέμβρη του 2009 νικητής ο Έμερι: Βαγιαδολίδ - Βαλένθια 2-4.

Ακολούθησαν οι αναμετρήσεις της Οσασούνα όταν ανέλαβε ο Μεντιλίμπαρ με την Βαλένθια του Έμερι: Οσασούνα - Βαλένθια 1-0 (Μάιος 2011), Οσασούνα - Βαλένθια 1-1 (Ιανουάριος 2012), Βαλένθια - Οσασούνα 4-0 (Μάιος 2012, η ευρύτερη νίκη του Έμερι)

Εν συνεχεία ο νυν τεχνικός της Άστον Βίλα πήγε στην Σεβίλλη για να χάσει 2-1 από την Οσασούνα του Μεντιλίμπαρ τον Μάιο του 2013.

Ως τεχνικός της Εϊμπάρ ο προπονητής του Ολυμπιακού έπαιξε κόντρα στον Έμερι με την Σεβίλλη 1-1 (Οκτώβριος του 2015) και 0-1 (Μάρτιος 2016).

Και όταν επέστρεψε ο Έμερι στην Ισπανία προτού γυρίσει ξανά στην Πρέμιερ Λιγκ: Βιγιαρεάλ - Εϊμπάρ 2-1 και Εϊμπάρ - Βιγιαρεάλ 1-3 τη σεζόν 2020-21.

Αυτά ήταν τα τελευταία τους ραντεβού, ενώ στις τρεις πιο πρόσφατες κόντρες τους νικητής ήταν ο Ουνάι. Αλλά φυσικά αυτό δε λέει κάτι...