Λουτσέσκου: «Ο Ολυμπιακός έχει φέρει πάρα πολλούς βαθμούς, είναι πρώτος στην Ελλάδα σε αυτό»

Ο τεχνικός, Ραζβάν Λουτσέκου, χαρακτήρισε ως έξτρα κίνητρο το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ είναι η μοναδική ομάδα από την Ελλάδα, που συνεχίζει στην Ευρώπη.

Λουτσέσκου: «Ο Ολυμπιακός έχει φέρει πάρα πολλούς βαθμούς, είναι πρώτος στην Ελλάδα σε αυτό»

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου, ενόψει της αυριανής (10/3) Ευρωπαϊκής αναμέτρησης με την Γάνδη έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Για τις δηλώσεις του Εσίτι ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ πέφτουν στην… φωτιά για αυτόν: «Θέλω πολύ να πέφτουν στην φωτιά για την ομάδα. Για αυτό προσπαθούμε πολύ να πείσουμε τους πάντες ότι η ομάδα είναι πάνω από όλους και από όλα. Η δική μου τεράστια ικανοποίηση είναι ότι βλέπω τους παίκτες να τα δίνουν όλα και να συμμετέχουν ακόμα και όταν βλέπουν το παιχνίδι από τον πάγκο. Το να τους βλέπω να χαίρονται όταν κερδίζουμε όταν είναι ακόμα και εκτός αποστολής. Ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι εγώ τα πράγματα στο ποδόσφαιρο, ένας παίκτης που είναι έτοιμος να πέσει στην φωτιά είναι έτοιμος να το κάνει για την ίδια την ομάδα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για να γίνει μια ομάδα νικήτρια και αυτό θέλουμε να πετύχουμε από την πρώτη μέρα εδώ».

Για το αν νιώθει ότι μπορεί να πάρει την πρόκριση βάσει και της κατάστασης που βρίσκεται η ομάδα: «Αυτή πρέπει να είναι η νοοτροπία μας, αυτή είναι δική μου νοοτροπία ως προπονητής. Αυτό θέλει χρόνο όμως, το να επιβάλλουμε σε κάθε παιχνίδι τον δικό μας ρυθμο. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να έχουμε μεγάλη θέληση για να είμαστε εμείς κυρίαρχοι, ανεξαρτήτως αντιπάλου. Ακόμα και όταν ο αντίπαλος είναι καλύτερος από εσένα, πρέπει να έχουμε την αποφασιστικότητα μέσα στο γήπεδο. Αρχίζουν να καταλαβαίνουν οι ποδοσφαιριστές αυτά που ζητάμε και είμαστε σε έναν καλό δρόμο. Το πιο σημαντικό για την ομάδα είναι να μην χάνει ποτέ την αποφασιστικότητα της. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος που κυριαρχείς σε ένα παιχνίδι είναι έχοντας την μπάλα ή έχοντας καλή αμυντική λειτουργία και μην επιτρέποντας τον αντίπαλο να κάνει φάσεις και να του δημιουργήσεις προβλήματα στην αντεπίθεση. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο και κάθε μέρα βελτίωσης. Σίγουρα έχουμε βελτιωθεί αρκετά συγκρίνοντας από την πρώτη μέρα που αρχίσαμε την δουλειά. Πρέπει να παλέψουμε για κάθε μπαλιά, σε κάθε φάση και σε κάθε σημείο του γηπέδου, όχι μόνο κόντρα στην Γάνδη, αλλά γενικότερα. Πρέπει να δεχτούμε ότι αυτή την στιγμή το Βέλγιο ως χώρα είναι ψηλότερα από την Ελλάδα στην βαθμολογία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε λιγότερες πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση. Είναι ένας δυνατός και έμπειρος αντίπαλος η Γάνδη από μια παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου ως χώρα. Έχουμε τα δυνατά μας σημεία και θα προσπαθήσουμε να τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο για να πάρουμε την πρόκριση».

Για το αν βλέπει μια ισορροπημένη αναμέτρηση με την Γάνδη ή θα επηρεάσουν άλλοι παράγοντες το ζευγάρι όπως η σειρά των αγώνων: «Όλες οι λεπτομέρειες θα παίξουν ρόλο. Δεν θα πω ότι έχουμε εμείς το προβάδισμα ή η Γάνδη. Ξεκινάμε από το 50-50 και βλέπουμε. Στο ποδόσφαιρο ποτέ δεν ξέρεις, είναι ένα άθλημα λεπτομερειών ειδικά σε αυτό το επίπεδο. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα κρίνουν την πρόκριση. Το πιο σημαντικό όλων για μένα είναι η αποφασιστικότητα που πρέπει να δείξουμε και στα δυο παιχνίδια. Μέσα στην ομάδα πρέπει να υπάρχει ένα θετικό κλίμα για να μας ωθήσει προς την νίκη και την πρόκριση. Βρισκόμαστε σε καλό σημείο και έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση που είναι ικανή να μας δώσει το κάτι παραπάνω. Ακόμα και το γεγονός ότι βρισκόμαστε ως η μόνη ομάδα από την Ελλάδα στην Ευρωπη μας δίνει ένα εξτρά κίνητρο».

Για το αν θέλει να σχολιάσει το θέμα που προέκυψε με την βοήθεια σε Ουκρανούς πρόσφυγες να έρθουν στην Ελλάδα: «Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο. Είμαι 150% με την ψυχή μου δίπλα στον ουκρανικό λαό. Είναι απίστευτο ότι στις μέρες μας υπάρχει ένας τέτοιος πόλεμος και οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται τόσο. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι υπάρχουν άνθρωποι με τόσο παρανοϊκά μυαλά που καταστρέφουν οικογένειες, καταστρέφουν ζωές».

Για την διαχείριση της ομάδας και με τους αγώνες ανά 3-4 μέρες: «Σκεφτόμαστε πάντα το επόμενο παιχνίδι. Ξεκινώντας με αυτό με την Γάνδη. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι μπορεί να προκύψει για να οργανώσουμε το επομενο, βάσει και του αντιπάλου. Μπορώ να σας πω ότι είμαστε καλύτερα σε σχέση με την αρχή της σεζόν. Έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο και έχει βελτιωθεί αρκετά στο πως πρέπει να παίζουμε. Είμαστε αρκετοί επιτυχημένοι και τελειώσαμε το δεύτερο κομμάτι του πρωταθλήματος, ως πρώτοι έναν βαθμό πάνω από τον Ολυμπιακό. Έχουμε καταφέρει να συνεχίζουμε και στην Ευρώπη, καταφέρνοντας να χρησιμοποιήσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του ρόστερ. Αυτή την στιγμή είμαι σίγουρος ότι όλοι νιώθουν μέλη της ομάδας και αισθάνονται σημαντικοί. Είναι έτοιμοι να δώσουν στην ομάδα ότι έχουν για να πετύχουμε τους στόχους μας. Αυτή η εμπειρία που ζούμε αυτό το διάστημα, είναι φανταστικό και θα μας βοηθήσει στην επόμενη σεζόν που θα ξεκινήσουμε νωρίς και την Ευρώπη και το πρωτάθλημα. Είναι μια καλή εμπειρία που θα μας φανεί χρήσιμη».

Για το αν μια ευρωπαϊκή επιτυχία είναι πιο μεγάλη σε επίπεδο πρεστίζ από μια κατάκτηση τίτλου για τον ΠΑΟΚ: «Είναι ένας λόγος ακόμα για εμάς, ένα κίνητρο για εμάς το ότι είμαστε ως η μοναδική ομάδα από την Ελλάδα που συνεχίζει στην Ευρώπη. Είμαι περήφανος για αυτό. Ο Μαρτίνς γνωρίζει πολύ καλύτερα από όλους το πόσο σημαντικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι να υπάρχει άλλη μια ομάδα και να παίζει στην Ευρώπη για να φέρνει βαθμούς στην Ελλάδα και να ανέβει η Ελλάδα στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ για να έχουμε όλοι καλύτερες κληρώσεις. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που έχει φέρει πάρα πολλούς βαθμούς στην Ελλάδα και είναι νο1 στην Ελλάδα σε αυτό. Εμείς ερχόμαστε και για το όνομα του ΠΑΟΚ είναι ένα σημείο που πρέπει να βελτιωθούμε. Αυτή η εμπειρία μας φέτος είναι πάρα πολύ σημαντική ενόψει της επόμενης σεζόν, για να έχουμε καλύτερη εμπειρία στην διαχείριση τόσο το καλοκαίρι όσο και στην συνέχεια. Θα μας επιτρέψει την νέα σεζόν να κάνουμε καλύτερο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, κάτι που δεν κάναμε φέτος. Ο κανονικός κόσμος, ο φίλαθλος της Ελλάδας, θεωρώ φυσιολογικό να μας υποστηρίξει στα ματς με την Γάνδη για να πάρουμε την πρόκριση. Γνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα μας υποστηρίξουν. Αλλά για αυτό το ποδόσφαιρο είναι ωραίο γιατί υπάρχει αυτή η μίξη των συναισθημάτων».

Για το αν θεωρεί ότι η ομάδα μπορεί να πετύχει κάτι μεγάλο ακόμα και στην Ευρώπη: «Ονειρεύομαι ότι… ονειρεύομαι. Στόχος μας είναι πάντα το επόμενο παιχνίδι».

Για το πόσο διαφορετική είναι η Μίντιλαντ σε σχέση με την Γάνδη: «Δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις γιατί δεν είναι δίκαιο. Κάθε ομάδα έχει δυνατά και αδύναμα σημεία. Σε αυτό το επίπεδο που είμαστε όλες οι ομάδες έχουν μεγάλο κίνητρο και είναι κάτι σημαντικό για όλους να συνεχίσουν στην διοργάνωση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να κρίνουν την πρόκριση, χωρίς να έχει σημασία τι θα πούμε εμείς. Αισθάνομαι ότι είναι μια πολύ δυνατή στιγμή για εμάς».