Conference League: Ποιες ομάδες θα βρουν στη διοργάνωση ΠΑΟΚ, Άρης και ΑΕΚ

UEFA European Conference League, ή ECL, μια διοργάνωση χωρίς πρεστίζ για τον ΠΑΟΚ, τον Άρη και την ΑΕΚ. Τότεναμ και Ρόμα, τα «διαμάντια στο στέμμα» του νεοσύστατου θεσμού. Η κατώτερη κατηγορία του ευρωπαϊκού διασυλλογικού ποδοσφαίρου.

Conference League: Ποιες ομάδες θα βρουν στη διοργάνωση ΠΑΟΚ, Άρης και ΑΕΚ

Το UEFA European Conference League, ή ECL όπως αναφέρεται εν συντομία, είναι η διοργάνωση που θα λάβουν μέρος τρεις ελληνικές ομάδες. Ο 'Αρης και η ΑΕΚ ξεκινούν από τον Β΄ προκριματικό στις 22/7, ενώ ο ΠΑΟΚ μπαίνει αργότερα (Γ΄ προκριματικός) στη «μάχη». Στόχος είναι να βρεθούν στους ομίλους, αλλά ακόμα και εκεί λίγες πιθανότητες υπάρχουν να αντιμετωπίσουν κάποια φημισμένη ευρωπαϊκή ομάδα.

Η διαφορές με το Europa League

Το ECL απέχει πολύ από το Europa League κι αυτό είναι απολύτως λογικό. Αν ήταν όμοιες διοργανώσεις ή αν οι διαφορές τους ήταν ελάχιστες, δεν θα έμπαινε στον κόπο η UEFA να δημιουργήσει μια τρίτη, αυτή που ουσιαστικά αποτελεί την κατώτερη κατηγορία του ευρωπαϊκού διασυλλογικού ποδοσφαίρου. Βέβαια στη διοργάνωση αυτή πάντα θα λάμπουν με την παρουσία τους 2-3 σπουδαίες ομάδες οι οποίες είτε απέτυχαν στα μεγάλα πρωταθλήματά τους την προηγούμενη σεζόν, όπως για παράδειγμα η 7η της Premier League (Τότεναμ) και η 7η της Serie A (Ρόμα), είτε θα πέσουν θύματα μεγάλης έκπληξης και θα αποκλειστούν από τα play off του Europa League και οι οποίες πάνε απευθείας στους ομίλους.

Πέντε από τις πρώτες 60 του UEFA Ranking

Οι δύο ομάδες που προαναφέραμε, η Τότεναμ και η Ρόμα, είναι τα «διαμάντια στο στέμμα» του νεοσύστατου θεσμού. Μαζί με αυτές, είναι μόλις πέντε οι ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες 60 του UEFA Ranking: Ρόμα (Νο13), Τότεναμ (Νο15), Βασιλεία (Νο29), Κοπεγχάγη (Νο35), Πλζεν (Νο47). Σε αυτές ας προσθέσουμε την 'Αντερλεχτ (Νο62) και τη Φέγενορντ (Νο67), club με σημαντική ευρωπαϊκή ιστορία. Εκεί τελειώνει και ο κύκλος των ομάδων οι οποίες ανεβάζουν το πρεστίζ του ECL, που στην «παρθενική» του σεζόν ατύχησε να μην έχει εκπρόσωπο από την Ισπανία! Ο θρίαμβος της Βιγιαρεάλ στο Europa League, τη στέλνει απευθείας στους ομίλους του Champions League 2021/22 και αφήνει «ορφανή» την ισπανική συμμετοχή στο ECL! Παρεμπιπτόντως, η Κύπρος ήταν η χώρα που επωφελήθηκε από τις «καραμπόλες» και έστειλε την κυπελλούχο της Ανόρθωση στο Europa League.

Εάν οι ελληνικές ομάδες κληρωθούν με αντιπάλους όπως η Τότεναμ, η Ρόμα, η Φέγενορντ, η 'Αντερλεχτ, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για ενδιαφέρουσες «μονομαχίες». Όμως οι υπόλοιπες είναι πολύ χαμηλότερης φήμης (άσχετα αν είναι ποιοτικές ομάδες) και δεν προσφέρουν κάτι στους συλλόγους μας, καθώς ευρωπαϊκές κόντρες με τη Ρεν (Γαλλία), την Ουνιόν (Γερμανία) την Πάσος Φερέιρα (Πορτογαλία), τη Σότσι (Ρωσία) και την Κόλος Κοβαλίκβα (Ουκρανία) δεν ενισχύουν το προφίλ ενός ελληνικού club. Μάλλον οι άλλες ευρωπαϊκές ομάδες θα εύχονται για εμπορικούς λόγους να έχουν στον όμιλό τους τις ελληνικές, παρά το αντίθετο!

«Φάση των 16» με υψηλό επίπεδο

Κοντολογίς, δε υπάρχει καμία σύγκριση ανάμεσα στις δύο διοργανώσεις, παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα. Στο Europa League συμμετέχουν πολλές εμπορικές ή/και διάσημες ομάδες (Λιόν, Νάπολι, Λάτσιο, Λεβερκούζεν, Μπράγκα, Αϊντραχτ, Λέστερ, Γουέστ Χαμ, Σοσιεδάδ, Μπέτις, Μαρσέιγ, Λοκομοτίβ Μόσχας, Φενερμπαχτσέ), μαζί με κάποιες που θα αποκλειστούν από τους προκριματικούς του Champions League. Το ECL αρχίζει να δυσκολεύει και να αποτελεί μια δυνατή ευρωπαϊκή διοργάνωση, από τον ενδιάμεσο νοκ άουτ γύρο και μετά. Σε αυτή τη φάση οι 2οι των ομίλων του ECL θα αντιμετωπίσουν τους 3ους των ομίλων του Europa League. Οι ομάδες που θα προκύψουν από αυτές τις οκτώ αναμετρήσεις θα διασταυρωθούν με τους νικητές των ομίλων του ECL. Εκεί πλέον θα μιλάμε για μία «Φάση των 16» με υψηλό επίπεδο και ακριβώς στο επίπεδο αυτό θα προσδιοριστεί και ο όρος «επιτυχία» για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα.

Ίσως είναι ευκαιρία

Ασφαλώς υπάρχει και η αισιόδοξη ανάγνωση όλων των παραπάνω. Εφόσον το επίπεδο είναι χαμηλό, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας έχουν την ευκαιρία να συγκεντρώσουν πολλούς βαθμούς, να βελτιώσουν την κατάταξη της χώρας στο UEFA Ranking και σε λίγα χρόνια να αφήσουν πίσω τους τη διοργάνωση των «ταπεινών και καταφρονεμένων».

Ας δούμε τις ομάδες από τα κορυφαία 15 πρωταθλήματα της Ευρώπης (βάση της κατάταξης της UEFA) που θα συμμετάσχουν στο ECL:

ΑΓΓΛΙΑ: Τότεναμ
ΙΤΑΛΙΑ: Ρόμα
ΙΣΠΑΝΙΑ: Καμία (η Βιγιαρεάλ θα παίξει στο Champions League ως κάτοχος του Europa League)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ουνιόν Βερολίνου
ΓΑΛΛΙΑ: Ρεν
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Πάσος Φερέιρα, Σάντα Κλάρα
ΒΕΛΓΙΟ: Γάνδη, 'Αντερλεχτ
ΡΩΣΙΑ: Ρούμπιν Καζάν, Σότσι
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Φίτεσε, Φέγενορντ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Κόλος Κοβαλίκβα, Βόρσκλα Πολτάβα
ΤΟΥΡΚΙΑ: Τραμπζονσπόρ, Σίβασπορ
ΑΥΣΤΡΙΑ: Λίντσερ, Αούστρια Βιένης
ΔΑΝΙΑ: Κοπεγχάγη, 'Ααρχους
ΣΚΟΤΙΑ: Αμπερντίν, Χιμπέρνιαν
ΤΣΕΧΙΑ: Σλοβάτσκο, Πλζεν

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ