Πως έφτασε στον τελικό του Champions League ο διαιτητής Μάζιτς

Η πορεία του 45χρονου Σέρβου διαιτητή, που θα είναι ο «άρχοντας» του εφετινού τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λίβερπουλ

Πως έφτασε στον τελικό του Champions League ο διαιτητής Μάζιτς

Η αντίστροφη μέτρηση για τον εφετινό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ έχει ήδη ξεκινήσει, με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λίβερπουλ να… ακονίζουν τα «ξίφη» τους ενόψει της μεταξύ τους σύγκρουσης στις 26 Μαΐου στο Κίεβο με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο. Το Ολιμπίνσκι άρχισε να προβάρει τα... γιορτινά του για τη μεγάλη γιορτή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ η ΟΥΕΦΑ ανακοίνωσε χθες και το όνομα του διαιτητή που θα διευθύνει την σπουδαία αναμέτρηση. Ο λόγος για τον Μίλοραντ Μάζιτς. Ποιος είναι όμως ο 45χρονος Σέρβος που επιλέχθηκε από την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία;

Ο Μάζιτς γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1973 κι έκανε τα πρώτα του «βήματα» στο πρωτάθλημα της Σερβίας. Το 2006 άρχισε να διαιτητεύει σε αναμετρήσεις της πρώτης κατηγορίας της χώρας και δύο χρόνια αργότερα πήρε το «βάπτισμα του πυρός», όταν επιλέχθηκε για πρώτη φορά σε ντέρμπι ανάμεσα στον Ερυθρό Αστέρα και την Παρτιζάν. Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχει πάρει μέρος σε 12 ματς των δύο «αιωνίων», που αποτελεί και ρεκόρ.

Τα ευρωπαϊκά Μέσα ενημέρωσης τον χαρακτηρίζουν ως έναν «ψυχρό» ρέφερι. Έναν διαιτητή που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στον αγωνιστικό χώρο, ενώ συνάμα τονίζουν ότι είναι αυστηρός και απόμακρος από τους παίκτες, δίχως να έχει καμία διάθεση να συνδιαλλαγεί μαζί τους για τις αποφάσεις του. Το τελευταίο μάλιστα, το… εμπέδωσε καλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας πριν από τέσσερα χρόνια. Τότε που στη φάση των ομίλων του θεσμού η Πορτογαλία διασύρθηκε με το βαρύ 4-0 από τη Γερμανία, με τον αρχηγό των Ιβήρων να έχει πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Μάζιτς και ιδίως την απόφαση του τελευταίου να αφήσει τους Πορτογάλους με δέκα παίκτες από το 37’ αποβάλλοντας τον Πέπε με απευθείας κόκκινη.

Τα ευρωπαϊκά «σαλόνια», το Μουντιάλ και το Euro

Η διεθνή καριέρα βέβαια του Σέρβου είχε αρχίσει από το 2009, σε αναμετρήσεις εθνικών ομάδων κάτω των 17 ετών. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και η πορεία του σε ματς του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ το 2010 πήρε μέρος και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Με την πάροδο του χρόνου ο Μάζιτς κέρδιζε «πόντους» και το Σεπτέμβρη του 2012 ήρθε η στιγμή για την παρθενική του συμμετοχή στα «σαλόνια» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, του Τσάμπιονς Λιγκ, στο νικηφόρο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα κόντρα στη Σπαρτάκ Μόσχας (3-2).

Από τότε, ως αποτέλεσμα των πολύ καλών του αποφάσεων στις αναμετρήσεις που διεύθυνε, καλούνταν σε ολοένα και σπουδαιότερα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Μεταξύ αυτών, ο προημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στην Παρί και την Τσέλσι στο Παρκ ντε Πρενς τον Απρίλη του 2014 κι έναν μήνα αργότερα ο ημιτελικός του Γιουρόπα Λιγκ μεταξύ της Βαλένθια και της Σεβίλλης στο Μεστάγια.

Το 2014 πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας κι έναν χρόνο αργότερα η Αιγυπτιακή ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τον κάλεσε για να διαιτητεύσεις το μεγαλύτερο ντέρμπι της χώρας ανάμεσα στην Αλ Αχλί και την Ζάμαλεκ. Η πορεία του στα ευρωπαϊκά γήπεδα συνεχίστηκε με μεγάλες αναμετρήσεις σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ. Μεταξύ αυτών, και το βρετανικό ντέρμπι ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Λίβερπουλ στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ όταν οι «κόκκινοι» πέρασαν στον επόμενο γύρο, ενώ το 2016 κλήθηκε και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γαλλίας.

Μεταξύ άλλων, πέρσι του ανατέθηκε το παιχνίδι του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Σεβίλλη, στο οποίο οι «μερένχες» κατέκτησαν το τρόπαιο επικρατώντας με 3-2 στην παράταση των Ανδαλουσιάνων και τον περασμένο Ιούλιο διαιτήτευσε και τον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, όταν η Γερμανία επιβλήθηκε 1-0 της Χιλής.

Την τρέχουσα περίοδο, όπως προαναφέραμε, ο Μάζιτς κλήθηκε να είναι ο «άρχοντας» του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λίβερπουλ, ενώ ενόψει της συνέχειας η ΦΙΦΑ τον έχει επιλέξει στη λίστα των διαιτητών που λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το προσεχές καλοκαίρι.