Να του πουν και ένα «ευχαριστώ»!

Αντί οι αντίπαλοί του εντός συνόρων να ειρωνεύονται για το πέναλτι που κέρδισε ο Ολυμπιακός με τον Ερυθρό Αστέρα, ας τον «ευχαριστήσουν» που κρατάει μόνος του σαν άλλος... Άτλας την Ελλάδα στις πλάτες του.

Να του πουν και ένα «ευχαριστώ»!

Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του, έκανε αυτό που έπρεπε κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, έστω κι αν κινδύνευσε σοβαρά με έναν αποκλεισμό – σοκ. Κακά τα ψέματα, αν οι «ερυθρόλευκοι» έμεναν έξω από την σερβική ομάδα θα ήταν ένα πατατράκ. Ένας προπονητής ή οι ποδοσφαιριστές κρίνονται αναπόφευκτα από τα αποτελέσματα και θα μπαίναμε τώρα σε άλλα... μονοπάτια.

Ελάχιστοι θα θυμόντουσαν τις 27 τελικές. Όμως, ακόμη κι όσοι τις μνημόνευαν, περισσότερο θα στέκονταν στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν είχε την ποιότητα ή το καθαρό μυαλό για να πετύχει ένα γκολ. Αν έμενε εκτός Europa League η ομάδα του Πειραιά, σήμερα η κουβέντα θα πήγαινε αλλού. Τώρα, όλη η συζήτηση πάει στους πιθανούς αντιπάλους του Ολυμπιακού και στις πιθανότητες που έχει να πάει μακριά στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Αναλύσεις για το χθεσινοβραδινό παιχνίδι έχετε διαβάσει αρκετές στο fosonline.gr. Εμείς θα σταθούμε περισσότερο στα όσα ακολούθησαν της αναμέτρησης και στην «επόμενη μέρα». Ειρωνείες, υπονοούμενα και μηδενισμός της προσπάθειας του Ολυμπιακού επιχειρήθηκε από τους αντιπάλους του. Ακόμα και τώρα, σε μία κρίσιμη περίοδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι περιμένει τις ομάδες μας σε δύο χρόνια. Ακόμα και τώρα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι στην ειδική βαθμολογία της UEFA μας περνούν η Σκωτία, η Κύπρος, η Δανία και η Τσεχία. Ακόμα δεν κατάλαβαν ότι λίγο έλειψε να μας περάσει και η Σερβία! Ότι χθες ο Ολυμπιακός έδινε μία «μάχη» στο να μην ξεκινήσει ο πρωταθλητής από τον 1ο προκριματικό γύρο του Champions League τη σεζόν 2021-22.

Ακόμα δεν έχει το έχει εξασφαλίσει στο 100% ο Ολυμπιακός, καθώς η Ελλάδα απειλείται - έστω και μαθηματικά - από την Ελβετία. Απέχουν όμως αρκετούς βαθμούς οι Ελβετοί και δύσκολα η χώρα μας θα χάσουν τη 17η θέση. Επίσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιάσουμε τους Κύπριους στη 16η θέση, μπας και σώσουμε καμιά θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε δύο χρόνια. Δεν έχουν καταλάβει επίσης ότι η δεύτερη θέση στο Champions League δεν θα υφίσταται το μεθεπόμενο καλοκαίρι και θα παίζει μόνο ο πρωταθλητής.

Αντί λοιπόν να του πουν και ένα «ευχαριστώ» που σαν άλλος... Άτλας κρατάει μόνος του το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, ορισμένοι επιχειρούν να μειώσουν την πρόκριση επί των Σέρβων.

Όχι, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία η πρόκριση επί του Ερυθρού Αστέρα. Ήταν καθήκον και ιερή υποχρέωση των Πειραιωτών να περάσουν τους Σέρβους που ήταν δύο «σκάλες» χαμηλότερης δυναμικότητας. Από την άλλη δεν δικαιούνται όμως, να ομιλούν και όσοι έχουν αποκλειστεί από την Σλόβαν Μπρατισλάβας, στο παρελθόν από την άσημη Έστερσουντς ή χάνοντας από την ουγγρική Βίντι. Εκείνοι δηλαδή που φέρουν σοβαρότατη ευθύνη για την κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου στο ranking της UEFA.

Μάλλον, θα το πάρουν χαμπάρι όταν το καλοκαίρι στα προκριματικά θα βρεθούν πάλι στο γκρουπ των ανίσχυρων και θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ομάδες τύπου Άγιαξ, Λιόν ή Πόρτο και θα βλέπουν την είσοδό τους σε ομίλους με το... κιάλι. Θα είναι όμως πολύ αργά έως τότε! κακό έχει ήδη γίνει.

Ο δε Ολυμπιακός που είναι σταθερά 35ος στη βαθμολογία της UEFA, από την πλευρά του έχει αποδείξει ότι ακόμα κι αν χρειαστεί να ξεκινήσει τέλη Ιουλίου τις ευρωπαϊκές του υποχρεώσεις, έχει τη δυναμική για να εκπροσωπήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο τουλάχιστον έως τον Φεβρουάριο. Ο ΠΑΟΚ που είναι 69ος ή η ΑΕΚ που βρίσκεται 91η, ας μείνουν στον μικρόκοσμό τους αφού δεν τους καίγεται... καρφάκι που βλέπουν τους Κύπριους σε καλύτερη μοίρα από την Ελλάδα!