Ολυμπιακός: Ψυχολογικό ράκος ο Μεριά

Δεν μιλιόταν στην επιστροφή του από το Λονδίνο ο Γιασίν Μεριά, παρά τις «ντόπες» των συμπαικτών του. Η διαχείριση του Τυνήσιου από τον Πέδρο Μαρτίνς.

Ολυμπιακός: Ψυχολογικό ράκος ο Μεριά

Παιχνίδια όπως αυτό με την Τότεναμ είτε θα σε εξυψώσουν είτε θα σε στείλουν στα... Τάρταρα. Ο Γιασίν Μεριά είδε την άσχημη όψη του νομίσματος. Η απίστευτη γκάφα του στο πρώτο γκολ των Λονδρέζων έδωσε το έναυσμα για να πάρει μπρος η Τότεναμ και να γυρίσει το ματς. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγαν οι Άγγλοι δημοσιογράφοι αμέσως μετά το παιχνίδι. Ότι αν το 1-2 γινόταν π.χ. στο 43’ και όχι στο 45’+1’, αν είχε δηλαδή στο πρώτο ημίχρονο ακόμα δύο-τρία λεπτά, τότε η Τότεναμ θα ισοφάριζε.

Αυτό ανέφεραν οι σπορτκάστερ του BBC, ακόμα και ο πολύπειρος Γκάρι Λίνεκερ που σχολιάζει όλες τις μεγάλες αναμετρήσεις. Πίστευαν ότι η γκάφα του Μεριά θα ανέτρεπε το σκηνικό και πως η Τότεναμ θα έφευγε στο τέλος νικήτρια. Παρατήρησαν αμέσως μετά το 1-2 έναν Ολυμπιακό που τα είχε χάσει προς στιγμήν και μία Τότεναμ που είχε αποφασίσει να ισοφαρίσει από το ημίχρονο. Ήρθε τελικά το 4-2 από τους «Σπερς». Ένα αποτέλεσμα που δεν καταδίκασε τον Ολυμπιακό ως προς τη συνέχεια της ευρωπαϊκής πορείας του, αλλά ήταν ένα χτύπημα ως προς τον εγωισμό των «ερυθρολεύκων».

Το πίστεψαν το ματς, το ήθελαν πολύ, το κυνήγησαν, βρέθηκαν μπροστά με 0-2 και από ένα τεράστιο λάθος του Μεριά, άλλαξε τελείως η ψυχολογία των δύο ομάδων. Το θέμα μας λοιπόν είναι ο Τυνήσιος στόπερ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Σοβαρά λάθη έκανε στο Βελιγράδι. Σοβαρό λάθος και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αφού από δική του άτσαλη προσπάθεια το «τριφύλλι» πήρε πέναλτι και κέρδισε τον βαθμό. Και στο 2-2 με την Τότεναμ στο Φάληρο ο Μεριά ήταν «μέσα» στο πέναλτι του Κέιν.

Μέχρι που ήρθε το προχθεσινό με την γκάφα ολκής! Μάνι μάνι είναι δύο βαθμοί στο πρωτάθλημα και άλλοι μίνιμουμ δύο βαθμοί στο Champions League. Το ζήτημα πλέον είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τον διαχειριστεί ο Μαρτίνς. Μέσα στα αποδυτήρια ο Μεριά δεν είχε κουράγιο να πει το παραμικρό. Παρότι οι συμπαίκτες του έσπευσαν να του συμπαρασταθούν, εκείνος παρέμενε αμίλητος.

Ούτε «συγγνώμη» ούτε «αφήστε με να ηρεμήσω»! Τίποτα απολύτως... Δεν έβγαζε κιχ! Κι αυτό είναι κάτι που δείχνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ψυχολογία του ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Δεν ζει σε άλλον κόσμο. Γνωρίζει ότι έχει μπει έως έναν βαθμό στο «σημάδι» της «ερυθρόλευκης» εξέδρας, καθώς ~όπως αναφέραμε παραπάνω~ τα επιπόλαια λάθη του είναι επαναλαμβανόμενα και το χειρότερο είναι ότι τα βλέπουμε στα υψηλών απαιτήσεων παιχνίδια. Δίνει την εντύπωση ότι τον πιάνει πανικός. Κατά την επιστροφή της αποστολής από το Λονδίνο, ο Μεριά ήταν μονίμως με σκυμμένο κεφάλι και δεν είχε πολλά «πάρε-δώσε» με τους συμπαίκτες του.

Ψυχολογικό ράκος... Ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός αποτυπώνει στο 100% το πώς εμφανίστηκε στο τσάρτερ με προορισμό την Αθήνα. Δεν είχε συνέλθει... Είναι δεδομένο ότι θα διάβασε και τα αγγλικά μίντια που τον... ευχαριστούσαν και αυτό τον κατέβαλε ακόμα περισσότερο. Η ψυχολογία του Μεριά είναι στα... Τάρταρα και είναι ένα ερωτηματικό πώς θα ξανασηκώσει κεφάλι, γνωρίζοντας ότι η «ερυθρόλευκη» εξέδρα τού «χρεώνει» σε πολύ μεγάλο βαθμό την ήττα στο Λονδίνο.

Τον στήριξε ο Μαρτίνς, αλλά είναι «σκασμένος»!

Δεν θυμόμαστε ποτέ τον Μαρτίνς, στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στον Ολυμπιακό, να μην υψώνει ασπίδα προστασίας σε ποδοσφαιριστή του. Έχουν γίνει στο παρελθόν και άλλα χοντρά λάθη, όπως για παράδειγμα η διπλή γκάφα του Γιαννιώτη με τον Βούκοβιτς στο περσινό 0-1 από τον ΠΑΟΚ. Ο Μαρτίνς τούς προστάτευσε, βγήκε μπροστά και έληξε το θέμα. Μάλιστα, τους στήριξε και τους δύο χρησιμοποιώντας τους στα επόμενα παιχνίδια. Παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα διαχειριστεί τον Μεριά, καθώς αντιλαμβάνεται και ο Πορτογάλος τεχνικός ότι ο παίκτης του δεν χαίρει της εμπιστοσύνης της εξέδρας και συν τοις άλλοις βλέπει έναν Μεριά που... πίνει θάλασσα στο μεγαλύτερο ποσοστό των σπουδαίων αγώνων.

«Σκασμένος» εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Μαρτίνς. Όχι εκνευρισμένος, αλλά «σκασμένος», γιατί το πίστευε ότι η ομάδα του θα έπαιρνε αποτέλεσμα στο Λονδίνο και ο Μεριά φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη με το φθηνό λάθος που έκανε στο να ορθοποδήσει η Τότεναμ στην πορεία του ματς. Ο Πορτογάλος τεχνικός ήταν ο άνθρωπος που τον περασμένο Ιανουάριο έθεσε βέτο να μην πάει δανεικός πουθενά ο Μεριά. Τον στήριξε στο 100% σε μία περίοδο που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα τραυματισμών και στους αγώνες δεν έδειχνε κάτι το εξαιρετικό.

Στηρίχθηκε πάνω του στο ξεκίνημα της σεζόν, όμως τα επαναλαμβανόμενα λάθη του τον έχουν προβληματίσει. Την Κυριακή ο Αβραάμ θα επιστρέψει στην ενδεκάδα. Άλλωστε, το προανήγγειλε εμμέσως και ο Μαρτίνς όταν είπε ότι λόγω τραυματισμού δεν ξεκίνησε ο Παπαδόπουλος στο Λονδίνο. Δεν θα πούμε ότι «άδειασε» τον Μεριά, αλλά σίγουρα δεν τον υπερασπίστηκε. Το θέμα από δω και πέρα είναι αν θα καταφέρει ο Γιασίν να ξαναβρεί τα πατήματά του. Ήταν πολύ ηχηρό «χαστούκι» αυτό του Λονδίνου και καλείται να ξεπεράσει το σοκ. Αν του δοθεί φυσικά η δυνατότητα να το ξεπεράσει...