Τα λάθη του Μαρτίνς δεν ήταν στην αρχή

Πολλοί κατέκριναν τον Πορτογάλο για τις επιλογές ενδεκάδας, όμως στο δεύτερο ημίχρονο έχασε κάθε «μάχη» στρατηγικής και διαχείρισης.

Τα λάθη του Μαρτίνς δεν ήταν στην αρχή

Η έκπληξη και η απορία με τις αποφάσεις του Πέδρο Μαρτίνς να αρχίσει την αναμέτρηση στο Μαρακανά χωρίς τους Βαλμπουενά, Ποντένσε, Γκιγιέρμε και Ομάρ, γρήγορα μετατράπηκε σε σκέψη ότι ο προπονητής του Ολυμπιακού είχε διαβάσει ξανά σωστά την αναμέτρηση και θα δικαιωνόταν απολύτως, οδηγώντας την ομάδα σε μια ακόμη επιτυχία και θα την έβαζε σε τροχιά πρόκρισης. Κι όχι μόνο για την τρίτη θέση και το Europa League, αλλά για κάτι ακόμη μεγαλύτερο μετά τη διάλυση της Τότεναμ από την Μπάγερν.

Ο Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου είχε καταφέρει να κρατήσει μακριά από κάθε απειλή τους γηπεδούχους, να κάνει ευκαιρίες και να βάλει το γκολ που έδωσε το προβάδισμα. Είχε μια εικόνα ομάδας που ήξερε τι ήθελε και πώς να το κατακτήσει. Ούτε θεαματικά πράγματα χρειάζονταν σε ένα τόσο κρίσιμο ματς ούτε υπερβολικά ρίσκα μετά απ' ό,τι είχε επιτευχθεί κόντρα σε όσα θα περίμενε κανείς με τόσους βασικούς εκτός.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός άρχισε από πολύ νωρίς να κάνει «νερά».Ο Ερυθρός Αστέρας έπαιρνε μέτρα στο γήπεδο, το κερδισμένο κέντρο του πρώτου ημιχρόνου άρχισε από τα πρώτα λεπτά να χάνεται και όλα έγιναν πιο δύσκολα μετά την αποβολή του Μπενζιά από τον Γάλλο διαιτητή που έδειξε να το σκέφτεται μέχρι να πάει για τη δεύτερη κίτρινη. Και στη συνέχεια το έκανε με αποφασιστικότητα, για ένα φάουλ που δεν ήταν για κίτρινη.

Αλλά ας επιστρέψουμε στον Μαρτίνς. Ο προπονητής του Ολυμπιακού φάνηκε και αυτός να πιστεύει ότι το ματς είχε γείρει προς τη μεριά της ομάδας του από το ημίχρονο. Τελικά έγειρε από την άλλη... Μεριά, μόνο που ο εκτός τόπου και χρόνου πάλι Τυνήσιος (μετά τα πέναλτι με Τότεναμ και Παναθηναίκό) δεν ήταν ο μοναδικός υπεύθυνος. Όλοι οι παίκτες είχαν «παραδώσει». Κι ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν έκανε όσα έπρεπε για να διορθώσει την κατάσταση και να τη φέρει ξανά σε ισορροπία. Η αλλαγή του Ποντένσε με τον Λοβέρα ήταν μια λογική κίνηση, αλλά το να μην μπει να παίξει σε ένα τέτοιο παιχνίδι και με μια τέτοια εξέλιξη ο Βαλμπουενά ή και ο Γκιγιέρμε, δεν είχε καμία λογική.

Ο Ολυμπιακός έδειξε ότι χρειαζόταν ενίσχυση στο γήπεδο προτού μείνει με δέκα παίκτες. Ήθελε τους έμπειρους παίκτες του για να υποστηρίξουν αυτό που είχαν πετύχει οι αρχικές επιλογές μετά από τα πρώτα 45 λεπτά. Ο Μαρτίνς δεν βοήθησε την ομάδα στην επανάληψη ώστε να δικαιώσει και τις δικές του αποφάσεις με ένα αποτέλεσμα που μπορούσε κάλλιστα να είχε πάρει ο Ολυμπιακός και να είναι πολύ κοντά σε μεγάλες φιλοδοξίες στο γκρουπ. Μεγαλύτερες από την τρίτη θέση.

Τώρα η τρίτη θέση και η συνέχεια στην Ευρώπη το 2020 θέλει πολύ μεγάλο κόπο. Πέραν του εκνευρισμού και των συνεπειών που μπορεί να έχει για την ομάδα αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, η πρώτη ήττα της στη σεζόν. Η οποία, όπως και οι περισσότερες νίκες της, είχαν τη «σφραγίδα» του προπονητή της.