Μάτ Άπσον στο ΦΩΣ για Ολυμπιακό: «Τι κόσμος, τι ομαδάρα!»

Θαυμασμός από τον Ματ Άπσον για την απόδοση του Θρύλου! Ύμνοι για Βαλμπουενά, Ποντένσε, «τρελάθηκε» με Μπουχαλάκη! Τι είπε στο «ΦΩΣ» ο παλιός Άγγλος διεθνής που σχολίασε τον αγώνα με την Τότεναμ για το BBC. 
 
Μάτ Άπσον στο ΦΩΣ για Ολυμπιακό: «Τι κόσμος, τι ομαδάρα!»

Δεν σταμάτησε να σχολιάζει εγκωμιαστικά τον Ολυμπιακό σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Τότεναμ, από την εξέδρα των ΜΜΕ στο «Γ. Καραϊσκάκης» και να μεταφέρει στους ακροατές του BBC σε ολόκληρη την Βρετανία και όχι μόνο, την εξαιρετική εμφάνιση της ελληνικής ομάδας στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στην Τότεναμ που είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα με στόχο να μπει με νίκη στη διοργάνωση και να επιβεβαιώσει τον τίτλο του φαβορί.

Ο Μάθιου Άπσον είχε κάνει σημαντική καριέρα για περίπου 20 χρόνια στα γήπεδα της Αγγλίας και φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της χώρας σε 21 αναμετρήσεις, από το 2003 έως το 2010. Συμμετέχοντας, μάλιστα, στην αποστολή της για το Μουντιάλ του 2010, σε μία διοργάνωση στην οποία είχε παίξει βασικός στο ματς του ομίλου με την Σλοβενία (1-0), ενώ είχε βάλει το γκολ στην βαριά ήττα της Αγγλίας από την Γερμανία με 4-1 στη φάση ων «16». Σε συλλογικό επίπεδο αγωνίστηκε σε διάφορες ομάδες της πατρίδας του, πιο πολύ στην Γουέστ Χαμ και στην Μπέρμιγχαμ, αλλά είχε και 35 ματς με την φανέλα της Άρσεναλ στην οποία ανήκε από το 1997 έως το 2003, αλλά συνήθως δινόταν δανεικός.

Σε ηλικία 40 ετών, πλέον, έχει αφήσει τους αγωνιστικούς χώρους αλλά είναι πάντα κοντά στο ποδόσφαιρο και συνεργάζεται με το κορυφαίο βρετανικό δίκτυο για σχολιασμό σε μεταδόσεις μεγάλων αναμετρήσεων. Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε αμέσως μετά το παιχνίδι τον Ματ Άπσον και να ζητήσουμε τις απόψεις του για τον Ολυμπιακό που παρακολούθησε διά ζώσης απέναντι στην ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο.

Ποια ήταν τα σχόλια που κάνατε σε γενικές γραμμές για το παιχνίδι κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του BBC;

«Αυτό που είδαν όλοι. Ο Ολυμπιακός έπαιξε καλύτερα από την Τότεναμ και θα μπορούσε, θα έπρεπε να ήταν ο νικητής σε αυτή την αναμέτρηση. Μπήκε πιο δυνατά στο γήπεδο, είχε ευκαιρίες και δοκάρι, αλλά βρέθηκε να είναι πίσω στο σκορ χωρίς να το αξίζει. Ούτε αυτός ούτε η Τότεναμ! Τελικά είχε τη δύναμη να κρατηθεί ψύχραιμος και με αποφασιστικότητα, να μην απογοητευτεί και τελικά να καταφέρει να ισοφαρίσει. Στο τέλος έπαιξε έξυπνα και κοίταξε να κρατήσει το αποτέλεσμα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να βάλει ακόμη ένα γκολ».


Σας προκάλεσε έκπληξη η εικόνα του Ολυμπιακού; Περιμένατε αυτή την απόδοση και την αντίδρασή του;

«Έμεινα εντυπωσιασμένος και το είπα πολλές φορές στο ραδιόφωνο. Είναι μια πάρα πολύ καλά οργανωμένη ομάδα σε όλες τις γραμμές της κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα οφείλεται στη δουλειά του προπονητή της. Όλοι ξέρουμε ότι ο Ολυμπιακός είναι πάντα μια πολύ δυνατή ομάδα στην Ευρώπη, ειδικά στην έδρα της, αλλά πραγματικά δεν περίμενα ότι θα έχει τόσο σπουδαία απόδοση απέναντι στην Τότεναμ, η οποία σίγουρα ήταν το φαβορί για τη νίκη. Αλλά δεν έπαιξε καθόλου καλά, πολλοί παίκτες της ήταν μακριά από τον καλό εαυτό τους και συνάντησε πολύ μεγάλες δυσκολίες από τον τρόπο που την αντιμετώπισε η ελληνική ομάδα. Σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο και η συμπαράσταση που είχε ο Ολυμπιακός από τους οπαδούς του». Δεν είχατε στο παρελθόν την εμπειρία του «Καραϊσκάκης», ξέρετε όμως από ελληνικά γήπεδα. «Πάντα συμβαίνει αυτό στην έδρα του Ολυμπιακού, αλλά δεν είχα την ευκαιρία να το ζήσω και από κοντά, καθώς ως παίκτης δεν είχα αγωνιστεί εδώ. Μόνο εναντίον του Παναθηναϊκού, αλλά και στη Θεσσαλονίκη με τον ΠΑΟΚ. Είναι κάτι μοναδικό αυτό που προσφέρουν οι φίλοι του Ολυμπιακού στην ομάδα τους και σίγουρα πολύ εντυπωσιακό».


Από τους παίκτες του Ολυμπιακού ποιους ξεχωρίσατε;

«Ο Βαλμπουενά έχει μεγάλη ποιότητα, οι κινήσεις του στο γήπεδο κάνουν τη διαφορά, ήταν σίγουρα ο ηγέτης της ελληνικής ομάδας. Πάρα πολύ καλός ήταν ο Ποντένσε, σε κάποιες περιπτώσεις τρομοκράτησε με τις επιθέσεις του τον Ντέιβις και γενικά την άμυνα της Τότεναμ. Πολύ καλή εντύπωση μου έκανε ο ψηλός στη μεσαία γραμμή (σ.σ. Μπουχαλάκης). Εξαιρετικό παιχνίδι έκανε και βοήθησε πάρα πολύ τον Ολυμπιακό να έχει αυτή την εικόνα στο γήπεδο. Όλη η ομάδα πάντως με εντυπωσίασε, είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα».


Η Τότεναμ πίστεψε ίσως ότι θα κέρδιζε εύκολα;

Ειδικά όταν προηγήθηκε…«Είχε έρθει προετοιμασμένη για ένα δύσκολο παιχνίδι, άλλωστε και πέρυσι δεν είχε κάνει καλό ξεκίνημα στον όμιλο και ο Ποτσετίνο το ήξερε. Δεν ήθελε τα ίδια παθήματα, γιατί είχε κοντέψει να αποκλειστεί. Και αφού πέρασε με κόπο, μετά έκανε την πορεία μέχρι τον τελικό. Ίσως όταν προηγήθηκε με 2-0 να θεώρησε ότι το ματς τελείωσε και άρχισε να σκέφτεται το επόμενο με την Λέστερ. Γενικά οι παίκτες της δεν αγωνίστηκαν καλά, στο τέλος έκανε τις αλλαγές ο προπονητής για να πάρει τη νίκη, αλλά ο Ολυμπιακός, όπως είπα, ήξερε πώς να κρατήσει το αποτέλεσμα».

«Πουθενά τέτοια ατμόσφαιρα»!

Με παραδοσιακό τρόπο έκαναν τη μετάδοση του προχτεσινού αγώνα οι δημοσιογράφοι του βρετανικού δικτύου, έχοντας ανάμεσά τους τον Ματ Άπσον για το σχόλιο. Με τα μικρόφωνα της παλιάς εποχής, υπερσύγχρονα βέβαια, αλλά με την κατασκευή και το σχέδιο εκείνων που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι σπροτκάστερς των ποδοσφαιρικών αγώνων στην Αγγλία, πριν από πολλές δεκαετίες! Ο Άλαν Γκριν και ο Τζον Σάουθχολ δεν έκρυβαν και εκείνοι το θαυμασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος του Ολυμπιακού συμπαραστάθηκε στην ομάδα του ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την Τότεναμ.

Αρκετά μεγάλης ηλικίας αμφότεροι, με τον Άλαν Γκριν να μας λέει: «Έχουμε πάει σε πολλά γήπεδα και σε πολλές χώρες, αλλά τέτοια ατμόσφαιρα σπάνια έχουμε συναντήσει. Είναι εκκωφαντικός ο θόρυβος και η πίεση στον αντίπαλο. Αρκετοί ακροατές μας έστελναν μηνύματα κατά τη διάρκεια της μετάδοσης στην ιστοσελίδα του δικτύου μας και αναρωτιόντουσαν αν υπάρχει ποτέ η πιθανότητα να υπάρξει τέτοια ατμόσφαιρα σε γήπεδο της Πρέμιερ Λιγκ»!

Ο Τζόν Σάουθχολ μας είπε: «Ήταν πράγματι μια ξεχωριστή εμπειρία. Ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος από την Τότεναμ και άξιζε να νικήσει. Έχει εξαιρετική ομάδα και μπορεί να διακριθεί φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Να μεταφέρετε επίσης τις ευχαριστίες μας στον Ολυμπιακό και τους ανθρώπους του για την εξαιρετική φιλοξενία και όλες τις ανέσεις που πρόσφεραν για να γίνει σωστά η δουλειά μας»