Ντόρτμουντ - Μπαρτσελόνα: «Ερυθρόλευκο» παρελθόν...(vid)

Την τελευταία φορά που Μπαρτσελόνα και Ντόρτμουντ τέθηκαν αντιμέτωπες στην Ευρώπη, οι άλλοτε άσοι του Ολυμπιακού Τζιοβάνι και Ριβάλντο είχαν χαρίσει το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στους «μπλαουγκράνα»

Ντόρτμουντ - Μπαρτσελόνα:  «Ερυθρόλευκο» παρελθόν...(vid)

Αντίστροφα μετράει o χρόνος για την έναρξη της «μάχης» ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ντόρτμουντ στα μεγάλα «σαλόνια» της εφετινής κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, του Champions League.

«Μπλαουγκράνα» και Βεστφαλοί κάνουν πρεμιέρα απόψε στην Γερμανία για τον έκτο όμιλο του θεσμού και η αγωνία κορυφώνεται ενόψει της προσπάθειας που θα καταβάλουν για να εξασφαλίσουν το τρίποντο και να ξεκινήσουν με το «δεξί» την πορεία τους στον θεσμό.

Η αναμέτρηση των δύο συλλόγων ξυπνά μνήμες από το παρελθόν. Και συγκεκριμένα αναμνήσεις πριν από 22 χρόνια, καθώς η τελευταία φορά που συναντήθηκαν στην Ευρώπη ήταν το 1997, διεκδικώντας το τρόπαιο του Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Από τη μία η Μπαρτσελόνα είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων στον τελικό του Ρότερνταμ κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν (1-0) χάρη σε ένα πέναλτι του Βραζιλιάνου Ρονάλντο, ενώ από την άλλη η Ντόρτμουντ είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης νικώντας 3-1 στον τελικό του Champions League την Γιουβέντους στο Μόναχο.

Έτσι, Καταλανοί και Βεστφαλοί κλήθηκαν να διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους στους διπλούς τελικούς του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ και η μοίρα το έφερε οι συναντήσεις τους να έχουν και χρώμα… ερυθρόλευκο, αφού δύο άλλοτε άσοι του Ολυμπιακού έγραψαν το όνομά τους στον πίνακα των σκόρερ.

Και Τζιοβάνι… και Ριβάλντο

Στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι που διεξήχθη στο «Καμπ Νόου» της Βαρκελώνης η Μπαρτσελόνα πανηγύρισε τη νίκη με 2-0 και έκανε το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Ο Λουίς Ενρίκε ήταν αυτός που είχε ανοίξει το σκορ μόλις στο όγδοο λεπτό για την ομάδα του Λουίς Φαν Χάαλ, ενώ στην επανάληψη (στο 61’) διαμορφώθηκε το τελικό σκορ με το πέναλτι του Ριβάλντο.

Στη ρεβάνς στην Γερμανία, η Ντόρτμουντ του Νέβιο Σκάλα ήλπιζε στην ανατροπή του εις βάρος της σκορ, ώστε να πάρει τον τίτλο. Ένα γκολ όμως ενός άλλου μεγάλου Βραζιλιάνου που επίσης φόρεσε τα «ερυθρόλευκα» και έγραψε μάλιστα με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του Θρύλου, ο Τζιοβάνι, έβαλε τέλος στα όνειρα των Βεστφαλών.

Το τέρμα του στο όγδοο λεπτό ουσιαστικά «σφράγισε» την κατάκτηση του τίτλου από την Μπάρτσα και ως το φινάλε το μόνο που κατάφεραν οι Γερμανοί ήταν απλώς να ισοφαρίσουν σε 1-1 με τον Γιόργκ Χέινριχ στο 64’. Έτσι, οι «μπλαουγκράνα» πήραν το δεύτερο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ της ιστορίας τους, από τα πέντε συνολικά που έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα.

Επιστροφή στο σήμερα…

Όσο για τις εφετινές ομάδες; Στην Μπαρτσελόνα παρά την απόκτηση και του Αντουάν Γκριεζμάν το εφετινό καλοκαίρι, φάνηκε για πολλοστή φορά η σημασία της παρουσίας του Λιονέλ Μέσι στην ομάδα.

Στο ξεκίνημα της εφετινής αγωνιστικής περιόδου ο σύλλογος ήδη υπέπεσε σε δύο αρνητικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, την ήττα από την Μπιλμπάο και την ισοπαλία με την Οσασούνα, ωστόσο, πλέον ο Αργεντινός «μάγος» συμπεριλήφθηκε στην αποστολή για το παιχνίδι με την Ντόρτμουντ και στόχος τόσο του ιδίου όσο και της ομάδας του είναι μεταξύ άλλων και η επιστροφή στην κορυφή της Ευρώπης.

Από την άλλη, η Ντόρτμουντ συνεχίζει τα τελευταία χρόνια να κάνει βήματα προόδου έπειτα από την ολοκλήρωση της «εποχής Κλοπ» στον σύλλογο. Αυτό που μένει να φανεί, ωστόσο, είναι αν θα καταφέρει να κάνει και το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη.