O…Γκολτζής Γκιγιέρμε!

Με τη φόρα από την περσινή σεζόν ο Βραζιλιάνος βρίσκει δίχτυα και φέτος. Τα γκολ του καθορίζουν προκρίσεις, πέρυσι με Μίλαν, φέτος με Πλζεν! Το απίστευτο ρεκόρ του με τον Ολυμπιακό σε σχέση με την προηγούμενη παρουσία του σε Βραζιλία, Ιταλία και Ισπανία. 

O…Γκολτζής Γκιγιέρμε!

Αναμφίβολα το πρόσωπο του αγώνα με την Βικτόρια Πλζεν και της σπουδαίας πρόκρισης του Ολυμπιακού στη συνέχεια του Champions League, με τελικό στόχο την συμμετοχή στους ομίλους της διοργάνωσης, ήταν ο Γκιγιέρμε Τόρες. Ο Βραζιλιάνος άσος άνοιξε το σκορ με την έξοχη κεφαλιά του από το κόρνερ του Βαλμπουενά, ενώ με δικό του γκολ (κατόπιν της τελικής απόφασης της UEFA να του το πιστώσει) έγινε το 3-0 και ουσιαστικά εκεί έσβησε και η παραμικρή πιθανότητα των Τσέχων να ανατρέψουν τα δεδομένα.

Ο Γκιγιέρμε ήταν αυτός που έστω και άθελά του παραλίγο να είχε τελειώσει τα πράγματα πολύ πιο νωρίς, από το πρώτο λεπτό, όταν από το σώμα του η μπάλα πήγε στο δοκάρι της εστίας του Χρούσκα, στην πρώτη φάση διαρκείας από τις πολλές που έγιναν στην περιοχή της Βικτόρια.

Ο 28χρονος Βραζιλιάνος μέσος με το ιταλικό διαβατήριο αποδεικνύεται όσο περνάει ο καιρός μία από τις καλύτερες και ουσιαστικότερες μεταγραφικές κινήσεις των τελευταίων ετών. Η συνεισφορά του ήταν και προχτές σημαντική σε κάθε τομέα των αρμοδιοτήτων του και κυρίως στο να αρχίζει τις επιθέσεις της ομάδας του ή να φρενάρει το ρυθμό του αντίπαλου. Αλλά πλέον ο Γκιγιέρμε έχει μετατραπεί και σε μία σίγουρη λύση για να φτάνει ο Ολυμπιακός σε γκολ τα οποία έχει πολύ μεγάλη ανάγκη.

Στον περσινό θρίαμβο με την Μίλαν, από τη δική του προσπάθεια με το μακρινό τρομερό σουτ και την κόντρα σε αντίπαλο, άνοιξε ο δρόμος για την ιστορική επιτυχία. Κι ο Γκιγιέρμε το συνεχίζει και φέτος, καθώς αυτά τα τέρματα που πέτυχε εναντίον της Πλζεν, ίσως αποτελέσουν την αφετηρία μιας μακράς επιτυχημένης πορείας στην Ευρώπη, ειδικά εάν ο Ολυμπιακός καταφέρει να φτάσει μέχρι τους ομίλους του Champions League έπειτα από την περσινή απουσία του.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως έχει γίνει ειδική δουλειά με τον συγκεκριμένο παίκτη στις στατικές φάσεις. Τόσο στο κόρνερ του Βαλμπουενά, στο πρώτο γκολ, όσο και σε αυτό από το κόρνερ του Μασούρα, ο τρόπος που ενήργησε ο Γκιγιέρμε ήταν υποδειγματικός. Και έμοιαζε με εκτέλεση δεινού σκόρερ! Τόσο η έξοχη κεφαλιά-σημάδι στη γωνία του ανήμπορου να αντιδράσει γκολκίπερ, όσο και ο τρόπος που γύρισε το σώμα του και έστριψε το κεφάλι του στο τρίτο γκολ, με τη συνδρομή και του αμυντικού της Βικτόρια. Είναι δεδομένο ότι με την οξυδέρκεια και την ταχύτητα αντίδρασης του συγκεκριμένου παίκτη, ο Ολυμπιακός θα πάρει κι άλλα τέτοια γκολ στη διάρκεια της σεζόν. Πιθανώς το ίδιο πολύτιμα και καθοριστικά όσο τα προχτεσινά.


Οι επιδόσεις-ρεκόρ στον Ολυμπιακό!


Αυτό που είναι επίσης άξιο αναφοράς έχει να κάνει με τον αριθμό των τερμάτων που έχει σημειώσει ο Γκιγιέρμε με τη φανέλα του Ολυμπιακού και τις συγκρίσεις με τη συχνότητα στο σκοράρισμα στις προηγούμενες ομάδες του. Τα αποτελέσματα είναι άκρως εντυπωσιακά!

Ο Βραζιλιάνος έφτασε συνολικά τα 6 τέρματα με τον Ολυμπιακό, καθώς πέρυσι εκτός από το γκολ με την Μίλαν είχε και εκείνα στο πρωτάθλημα εναντίον του Ατρόμητου, του Παναιτωλικού και της Ξάνθης (2). Τέρματα που σε ό,τι αφορά τη Super League τα είχε βάλει σε τρεις διαδοχικές αγωνιστικές προς το τέλος του πρωταθλήματος. Άρα μπορεί να πει κανείς ότι ο Γκιγιέρμε συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει πέρυσι.

Δεν είναι, όμως, αυτό που κάνει εντύπωση. Στις προηγούμενες ομάδες του στην Ευρώπη, είχε πετύχει μόλις 3 τέρματα. Με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια είχε σκοράρει 2 φορές στο ίδιο παιχνίδι, εναντίον της Οσασούνα, ενώ στη θητεία του στο Campionato με την Ουντινέζε είχε βρει δίχτυα μία φορά.

Σε 111 συμμετοχές στο ιταλικό και το ισπανικό πρωτάθλημα, ο Γκιγιέρμε έβαλε, λοιπόν, 3 γκολ. Σε μόλις 35 ματς με τον Ολυμπιακό ( το εν τρίτο δηλαδή) έχει βάλει 6! Τα διπλάσια! Σίγουρα ο Ολυμπιακός είναι πιο επιθετική ομάδα από τις προηγούμενές του, κάνοντας περισσότερες ευκαιρίες σε ένα περιβάλλον λιγότερο δύσκολο σε σχέση με τις ιταλικές και ισπανικές άμυνες. Μόνο που τα μισά από τα 6 γκολ του Γκιγιέρμε δεν έχουν μπει στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις!

Συνολικά στην καριέρα του πριν από την άφιξή του στον Ολυμπιακό, ο Γκιγιέρμε είχε παίξει σε Βραζιλία και Ευρώπη 203 ματς και έβαλε 13 γκολ. Με τον Ολυμπιακό έχει φτάσει σχεδόν στα μισά, σε μόλις 35 αγώνες. Είναι πάρα πολύ πιθανό να φτάσει τις προηγούμενες επιδόσεις του σε όλες τις ομάδες του στα 10 χρόνια της επαγγελματικής καριέρας του σε Κορίνθιανς, Πορτουγκέζα, Ουντινέζε και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, μέσα σε μια διετία- τριετία στον Ολυμπιακό!