Αϊντχόφεν και Βικτόρια Πλζεν: Το προφίλ των υποψηφίων αντιπάλων του Ολυμπιακού στο Champions League

Η πορεία των PSV Αϊντχόφεν και Βικτόρια Πλζεν κατά τη διάρκεια της εφετινής αγωνιστικής περιόδου που ολοκληρώθηκε και τα μεγάλα τους «αστέρια».

Αϊντχόφεν και Βικτόρια Πλζεν: Το προφίλ των υποψηφίων αντιπάλων του Ολυμπιακού στο Champions League

Γνωστοί έγιναν οι δύο υποψήφιοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στον β’ προκριματικό γύρο του Champions League της νέας σεζόν, καθώς μία εκ των PSV Αϊντχόφεν και Βικτόρια Πλζεν θα βρεθεί στον δρόμο των «ερυθρολεύκων». Η κλήρωση είναι προγραμματισμένη για τις 18 Ιουνίου, ενώ το πρώτο παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί στις 23–24 Ιουλίου και η ρεβάνς 30-31 Ιουλίου. Τι έκαναν όμως οι δύο ομάδες κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου που ολοκληρώθηκε;

PSV Αϊντχόφεν

Η Αϊντχόφεν θα είναι το χειρότερο σενάριο για τον Ολυμπιακό, αφού πρόκειται για μία ισχυρή ομάδα η οποία μάλιστα εντυπωσίασε με την πορεία της κατά τη διάρκεια της σεζόν, έστω κι αν δεν κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός τροπαίου. Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι και το γεγονός ότι από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη υπέστη μόλις δύο ήττες σε όλες τις διοργανώσεις σε σύνολο 22 αναμετρήσεων!

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Την σεζόν που ολοκληρώθηκε πάλεψε για τον τίτλο της πρωταθλήτριας στην Ολλανδία, αλλά έχασε στο «νήμα» το τρόπαιο από τον εντυπωσιακό Άγιαξ του Έρικ τεν Χαχ, ο οποίος, ως γνωστόν, έφτασε παράλληλα και ως τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Συγκεκριμένα, τερμάτισε στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Ερεντιβιζιέ με μόλις τρεις πόντους λιγότερους από τον «Αίαντα» και κομβικό σημείο στη μάχη για τον τίτλο στην κατηγορία αποτέλεσε η εκτός έδρας ήττα της στην προτελευταία αγωνιστική από την Άλκμααρ με 1-0.

Συνολικά σε 34 παιχνίδια στον θεσμό η ομάδα του Μαρκ Φαν Μπόμελ υπέστη τρεις ήττες (σ. μία λιγότερη από τον Άγιαξ) και παράλληλα υπέπεσε σε 5 ισοπαλίες και μέτρησε 26 νίκες. Επιπρόσθετα, πέτυχε 98 γκολ σε βάρος των αντιπάλων της και δέχτηκε μόλις 26 τέρματα, ήτοι τα λιγότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην κατηγορία.

ΚΥΠΕΛΛΟ: Στο Ολλανδικό Κύπελλο η πορεία της ολοκληρώθηκε στη φάση των «32». Κόντρα στην Βάαλβαϊκ αν και βρέθηκε να προηγείται στην έδρα της με 2-1, τελικά δέχτηκε το γκολ της ισοφάρισης στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού και στην παράταση ηττήθηκε τελικά με 2-3 με αποτέλεσμα να αποχαιρετήσει την διοργάνωση.

CHAMPIONS LEAGUE: Στο Champions League η πορεία της ξεκίνησε από τον στα τέλη του περασμένου Αυγούστου με την πρόκριση επί της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στα πλέι-οφ του θεσμού, που της χάρισε την είσοδο στη φάση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη. Βρέθηκε στο ίδιο γκρουπ με Μπαρτσελόνα, Τότεναμ και Ίντερ, με αποτέλεσμα να τερματίσει στην τελευταία θέση του γκρουπ (σ. δίχως να πανηγυρίσει ούτε μία νίκη) και αποχαιρέτησε τα ευρωπαϊκά «σαλόνια».

ΡΟΣΤΕΡ: Πρόκειται για μία νεανική ομάδα με μέσο όρο ηλικίας του ρόστερ της τα 25 χρόνια. Μεγάλο της αστέρι είναι ο Λουκ Ντε Γιόνγκ, που φορά και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο 28χρονος επιθετικός, που βρίσκεται στην ομάδα από το 2014 και είναι και διεθνής με την εθνική ομάδα της Ολλανδίας, τερμάτισε στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ της Ερεντιβιζιέ μαζί με τον Ντούσαν Τάντιτς του Άγιαξ στα 28 γκολ. Συνολικά, ο Ντε Γιόνγκ πέτυχε κατά τη διάρκεια της σεζόν 32 γκολ σε 43 αναμετρήσεις σε όλες τις διοργανώσεις για την Αϊντχόφεν και μέτρησε και 10 «ασίστ».

Αυτή όμως δεν είναι και η μοναδική «απειλή» της επίθεσης της Αϊντχόφεν για τις αντίπαλες εστίες, αφού ο ολλανδικός σύλλογο διαθέτει ουκ ολίγα μεγάλα «αστέρια» στο ρόστερ της. Ο 23χρονος Ίρβινγκ Λοσάνο που αγωνίζεται στα άκρα της επίθεσης επίσης εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του κατά τη διάρκεια της σεζόν που ολοκληρώθηκε. Ο Μεξικανός σημείωσε 17 τέρματα και «έδωσε» 11 «ασίστ» σε 30 ματς της ομάδας του.

Επιπρόσθετα, ένας ακόμα ακραίος επιθετικός της είναι ο Στίβεν Μπέρχβαϊν που μέτρησε 14 γκολ και 12 «ασίστ» στη σεζόν, όπως επίσης και ο Ντόνιελ Μάλεν που βρήκε 10 φορές το δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα και είχε και 5 «ασίστ». Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά στον μεσοεπιθετικό της, τον Γκαστόν Περέιρο. Ο Ουρουγουανός αποκτήθηκε το 2015 και είχε επίσης σημαντική συμβολή στο σκοράρισμα της Αϊντχόφεν με τα 10 γκολ που πέτυχε και τις 6 «ασίστ».

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Μαρκ Φαν Μπόμελ κατέγραψε μία εξαιρετική πορεία στα γήπεδα ως ποδοσφαιριστής με τις φανέλες των Αϊντχόφεν, Μπαρτσελόνα, Μπάγερν Μονάχου και Μίλαν πριν κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 2013. Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε τον Γενάρη του 2014 ως βοηθός προπονητή στην εθνική ομάδα της Ολλανδίας κάτω των 17 ετών και ακολούθησε η πορεία του στο ίδιο πόστο στην εθνική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας. Τον Απρίλη του 2017 ανέλαβε την ομάδα της Αϊντχόφεν κάτω των 19 ετών και το περασμένο καλοκαίρι ανέλαβε την πρώτη ομάδα του ολλανδικού συλλόγου αντικαθιστώντας τον Φιλίπ Κοκού.

Βικτόρια Πλζεν

Η Βικτόρια Πλζεν βάση δυναμικότητας είναι αναμφισβήτητα πιο βατή περίπτωση για τον Ολυμπιακό στη μάχη για την πρόκριση από τον β' προκριματικό γύρο του Champions League.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ: Η Βικτόρια Πλζεν ολοκλήρωσε την πορεία της στο πρωτάθλημα της Τσεχίας στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα με πέντε μόλις πόντους λιγότερους από την πρωταθλήτρια Σλάβια Πράγας. Σε σύνολο 35 αναμετρήσεων πανηγύρισε 24 φορές τη νίκη, υπέπεσε σε 6 ισοπαλίες και υπέστη 5 ήττες. Κομβικό παιχνίδι στη μάχη του τίτλου ήταν η εκτός έδρας ήττα της με 3-1 από την Σλάβια Πράγας τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε του θεσμού.

ΚΥΠΕΛΛΟ: Στο Κύπελλο η πορεία της ολοκληρώθηκε στη φάση των «16». Για την ακρίβεια στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη με την εντός έδρας ήττα με 3-2 στην παράταση από την Μπάνικ Οστράβα.

CHAMPIONS LEAGUE/Europa League: Στο Champions League η πορεία της ξεκίνησε από τη φάση των ομίλων, αφού την προηγούμενη περίοδο είχε στεφθεί πρωταθλήτρια στην Τσεχία. Βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Ρόμα και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έδωσε μάχη για να προκριθεί στους «16» του θεσμού. Τελικά, τερμάτισε στην τρίτη θέση του γκρουπ (σ. σε ισοβαθμία με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) με δύο μόλις πόντους λιγότερους από την δεύτερη Ρόμα, με αποτέλεσμα να συνεχίσει την πορεία της στο Europa League. Στο Europa League η πορεία της ολοκληρώθηκε τελικά στη φάση των «32» με τον αποκλεισμό από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

ΡΟΣΤΕΡ: Ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ της είναι 30,7 χρόνια. Από τους παίκτες που διακρίνονται είναι οι επιθετικοί Τομάς Χορί (12 γκολ) και Μιχάλ Κρμέντσικ (9 γκολ), όπως επίσης οι μέσοι Ρόμαν Προχάζκα, Πάτρικ Χροσόφσκι, Τόμας Χοράβα, αλλά και ο 35χρονος Μίλαν Πετρζέλα.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Προπονητής της Βικτόρια Πλζεν είναι ο Πάβελ Βρμπα, ο οποίος έχει αναλάβει για δεύτερη φορά στην καριέρα του τις τύχες του συλλόγου. Η προηγούμενη ήταν την πενταετία 2008-2013. Ένας τεχνικός, ο οποίος το 2010 είχε οδηγήσει τον σύλλογο στην κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου στην ιστορία του, αλλά και σε τρία πρωταθλήματα Τσεχίας. Η δεύτερη «θητεία» του στον πάγκο της Βικτόρια Πλζεν ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 όταν αντικατέστησε τον Ζντένιεκ Μπέτσκα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει βραβευτεί και επτά φορές προπονητής της χρονιάς στην Τσεχία.