Να λένε με το κεφάλι ψηλά: «Είμαστε Λίβερπουλ»

Tα πιο «δυνατά στοιχήματα» κερδίζονται μ’ ένα τραγούδι που το λες με περηφάνια και με το χέρι στην καρδιά.

Να λένε με το κεφάλι ψηλά: «Είμαστε Λίβερπουλ»

Η ιστορία της Λίβερπουλ είναι αδύνατον να «χωρέσει» σε λέξεις, ακόμη κι αν μπορούσε κάποιος να αφιερώσει χιλιάδες από αυτές. Ανακεφαλαιώνοντας σε αριθμούς, έχουμε και λέμε: 5 Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης, 3 Κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 3 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 18 Πρωταθλήματα Αγγλίας, 7 Κύπελλα Αγγλίας, 8 Λιγκ Καπ.

Αλλά το μαγικό με την Λίβερπουλ και με όλες τις… ποιητικές ομάδες αυτού του πλανήτη είναι ότι παρά τα «δυνατά νούμερα» που έχει να επιδείξει σε πολλά επίπεδα, η μεγάλη αίγλη της αντλείται από κάτι που δεν μπορεί να το προσμετρήσει κανείς.

Μόνο να το «γευτεί» μπορεί, αν έχει την τύχη να βρεθεί κάποτε στο Άνφιλντ, στον τόπο που και τα πιο τρελά όνειρα ανασταίνονται στο άκουσμα του ύμνου αυτής της ομάδας που πιο πολύ μοιάζει με προσευχή:

«You ll never walk alone»

Κι αυτό γιατί οι «Reds», επιλέγουν να διασχίζουν διαδρομές όπου οι πιθανότητες και τα προγνωστικά δεν έχουν τον πρώτο λόγο. Επιλέγουν να μας θυμίζουν ότι αγαπάμε πιο πολύ την ανατρεπτική πλευρά του ποδοσφαίρου, γιατί αυτή μας αποκαλύπτει ολόκληρη την ομορφιά του.

Ανατριχίλα παικτών, Κλοπ, και οπαδών με «You'll never walk alone» (vid)

Όσο για την ομορφιά της ζωής; Ίσως να περικλείεται στην φράση που διαβάζει κανείς πάνω στο ύψους 2,5 μέτρων μπρούτζινο άγαλμα του Μπιλ Σάνκλι, έξω από την θρυλική εξέδρα του «KOP» :

«Έκανε τους ανθρώπους ευτυχισμένους» («Bill Shankly- He made the people happy»).

Όπως το είχε θέσει ο ίδιος:

«Πάνω απ’ όλα θέλω να με θυμούνται σαν κάποιον χωρίς εγωισμούς που αγωνίστηκε, έχοντας ως μοναδική του έγνοια, οι άλλοι, να μοιραστούν την χαρά της δόξας. Σαν κάποιον που δημιούργησε μια οικογένεια ανθρώπων που μπορούσαν με το κεφάλι ψηλά να λένε: Είμαστε Λίβερπουλ»

Οικογένειες ανθρώπων δημιουργούν οι ομάδες. Και σε όποια ποδοσφαιρική οικογένεια κι αν ανήκει κανείς, κάποιες στιγμές μπορεί να τις χαίρεται και να τις «εισπράττει», ως μοναδικά και ανεκτίμητα «μαθήματα ζωής».

Χθες η Λίβερπουλ μας έδωσε ένα τέτοιο μάθημα, δείχνοντάς μας πώς τα πιο «δυνατά στοιχήματα» κερδίζονται μ’ ένα τραγούδι που το λες με περηφάνια και με το χέρι στην καρδιά. Τόσο απλά :

«You ‘ll never walk alone»