Κλοπ, το...αντίδοτο του Γκουαρντιόλα!


Ο Γερμανός τεχνικός της Λίβερπουλ είναι εκείνος με τις περισσότερες νίκες από κάθε άλλον στις μάχες των πάγκων κόντρα στον Καταλανό.

Κλοπ, το...αντίδοτο του Γκουαρντιόλα!

Η σημερινή ποδοσφαιρική “μάχη της Αγγλίας”, μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, εκτός του διακυβεύματος του “εισιτηρίου” για τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, για το οποίο κοντράρονται οι δύο πιο επιθετικές ομάδες του “Νησιού”, προσθέτει ένα νέο “κεφάλαιο” στο…αφήγημα της “μάχης των πάγκων”, μεταξύ δύο εκ των κορυφαίων προπονητών της σύγχρονης εποχής: του Γιούργκεν Κλοπ και του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Δύο τεχνικοί με, ελκυστικό, επιθετικογενή προφίλ, παρότι από διαφορετική αφετηρία.
Θιασώτης της γρήγορης μετάβασης από την άμυνα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου ο Γερμανός, ενώ ο Καταλανός έχει βασίσει την καριέρα του στην πίεση “ψηλά” -με τον κανόνα των τριών δευτερολέπτων για την ανάκτηση της μπάλας “ευαγγέλιο”- αλλά και το καθηλωτικό πάσινγκ γκέϊμ. που “απονευρώνει”, σωματικά και πνευματικά, τον αντίπαλο.

Κι ενώ όλα αυτά λειτουργούν, υπέρ το δέον, με κάθε άλλο προπονητή, ο Τεύτονας όχι μόνο είναι ο μοναδικός που έχει υποχρεώσει σε ήττα τον Ίβηρα στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ (4-3 στο Άνφιλντ) αλλά κι ο μόνος που έχει θετικό ισοζύγιο, νικών – ηττών, κόντρα στον Γκουαρντιόλα, απ’ όσους έχουν βρεθεί στο ίδιο γήπεδο μ’ εκείνον περισσότερες από τρεις φορές!

Άλλο ένα “παράσημο” του 50χρονου τεχνικού από την Στουτγκάρδη –που εξελίσσεται σε…κρυπτονίτη του Γκουαρντιόλα– αποτελεί το γεγονός ότι κανείς προπονητής δεν έχει πανηγυρίσει 6 φορές αντιμετωπίζοντας τον!

Στις 12 αναμετρήσεις ομάδων του Κλοπ με εκείνες του Γκουαρντιόλα εκείνος που ήταν ο “πωλών τοις μετρητοίς”, στο φινάλε της αναμέτρησης, ήταν ο Γερμανός, έχοντας κερδίσει τις μισές, έναντι 5 νικών του αντιπάλου του, ενώ ένα ματς έληξε ισόπαλο. Σ’ αυτά τα παιχνίδια σημειώθηκαν, συνολικά, 37 τέρματα γεγονός που προϊδεάζει για ένα ζευγάρι με πολλά γκολ, εκατέρωθεν.

Ο επόμενος προπονητής με περισσότερες επιτυχίες επί του Γκουαρντιόλα είναι ο, αυτοαναγορευθείς “Special Οne”, Ζοσέ Μουρίνιο με τέσσερις. Μόνο που όχι μόνο υπολείπεται δύο νικών του Γερμανού, αλλά κι αυτές τις έχει πετύχει σε 20 αναμετρήσεις, έχοντας χάσει τις μισές από τον Καταλανό (10)!

Εκείνοι που δεν έχασαν ποτέ από τον Ίβηρα!

Αξιοσημείωτο πως θετικό πρόσημο κόντρα στον Γκουαρντιόλα έχουν άλλοι 5 τεχνικοί αλλά με δείγμα αγώνων σαφώς μικρότερο. Για παράδειγμα ο Κάρλο Αντσελότι μετρά μόνο νίκες απέναντι του! Δύο στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ του 2014 ως προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου (1-0 και 0-4). «Απόλυτοι» είναι κι οι Κλάουντιο Ρανιέρι - Πολ Κουκ αλλά μόνο σ’ έναν αγώνα, ενώ αήττητοι είναι οι Ρόναλντ Κούμαν και Ντι Ματέο σε τρεις αγώνες (1 ν. – 2 ισοπ.)

Τα ανωτέρω στατιστικά μεγεθύνουν το επίτευγμα του Κλοπ, που προφανώς γνωρίζοντας το ερωτηθείς για το ποιες είναι οι διαφορές του με τον 47χρονο μάνατζερ της Σίτι είπε, με δόση πίκας, ου μην και παραπόνου: “Δεν είναι πολλές. Απλά εκείνος καθοδηγούσε, πάντα, καλύτερες ομάδες…”. Από την άλλη ο Καταλανός εγκωμίαζε το “μάτι” του ομολόγου του: “Το στιλ παιχνιδιού μας είναι τέλειο για κείνους. Ο Κλοπ είναι ιδανικός στην επιλογή παικτών που ταιριάζουν στο παιχνίδι του”