Κιελίνι: Το DNA της Γιουβέντους

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει για τον Τζιόρτζιο Κιελίνι τον τελευταίο των Μοϊκανών στο ιταλικό- και όχι μόνο- ποδόσφαιρο. 

Κιελίνι: Το DNA της Γιουβέντους

Στον αγώνα με την Ατλέτικο Μαδρίτης, ο Τζιόρτζιο Κιελίνι συμπλήρωσε 500 αγώνες με την ασπρόμαυρη φανέλα κι έγινε ο πέμπτος παίκτης σε συμμετοχές στην ιστορία της Γιουβέντους μετά τους Ντελ Πιέρο, Μπουφόν, Σιρέα και Φουρίνο

Γιόρτασε αυτό το ρεκόρ με τη μεγάλη νίκη- πρόκριση στην οποία συνεισέφερε -τολμώ να πω όσα και ο Κριστιάνο Ρονάλντο! Ναι ο Πορτογάλος σημείωσε χατ-τρικ αλλά δίχως τον Κιελίνι, να φυλάει Θερμοπύλες πίσω, το 3-0 μπορεί να μην είχε επιτευχθεί.

Σε μια εποχή όπου οι αμυντικοί ενδιαφέρονται περισσότερο για το πως θα μοιράσουν τη μπάλα παρά για το πώς θα μαρκάρουν, ο Τζόρτζιο Κιελίνι με το ασυμβίβαστο στυλ παιχνιδιού του πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα.

Δεν είναι αυτό που λέμε «μοντέρνος αμυντικός» , το αντίθετο θα έλεγα, πρόκειται για έναν παλιομοδίτη μπακ που μένει (14 χρόνια στη Γιουβέντους) κι επιμένει να κάνει αυτά που έμαθε από τους προκατόχους του.

Το είδος του τείνει προς εξαφάνιση- ακόμη και στην Ιταλία που φημίζεται για την παραγωγή σκληροτράχηλων αμυντικών- δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι και ο τελευταίος των Μοϊκανών. Ωστόσο ο Κιελίνι είναι ακόμη εδώ.

Και είναι εδώ για να κάνει δύσκολη τη ζωή κάθε επιθετικού. Πέρσι σταμάτησε τον Χάρι Κέιν, βοηθώντας τη Γιουβέντους να περάσει το εμπόδιο της Τότεναμ και να προκριθεί στα προημιτελικά. Φέτος έκανε το ίδιο «σβήνοντας» τον Μοράτα

Σε ένα χώρο, όπου οι αμυντικοί μοστράρονται πλέον ως μοντέλα από τεχνικής και … καλλωπιστικής άποψης, αυτός ο ψηλός, καραφλός, στραβομύτης και στραβοκάνης Ιταλός με τη βαριά σκιά, φαντάζει σαν τη μύγα μες το γάλα….

Ναι, αλλά αυτή η άγρια φιγούρα είναι που βγαίνει μπροστά όταν η «Κυρία τα βρίσκει μπαστούνια, για να εμψυχώσει και να εμπνεύσει τους συμπαίκτες του- συχνά και τον προπονητή του. Γι αυτό ακόμη και στα 34 του η ενδεκάδα εξακολουθεί να ξεκινάει από αυτόν.

O Κιελίνι δεν είναι ένα απλός παίκτης, είναι το DNA της Γιουβέντους. Όταν αποσυρθεί, θα πεθάνει μαζί του ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου...