Το VAR πάει Champions League - Τι λέει ο επικεφαλής διαιτησίας της UEFA

Ο επικεφαλής διαιτησίας της UEFA, μίλησε για το VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και σε άλλες διοργανώσεις.

Το VAR πάει Champions League - Τι λέει ο επικεφαλής διαιτησίας της UEFA

O Ρομπέρτο Ροζέτι, επικεφαλής διαιτησίας της UEFA, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τη σημασία της εισαγωγής του VAR στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και τη μελλοντική του χρήση σε άλλες διοργανώσεις της UEFA.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι επωφελής για τις διοργανώσεις μας, καθώς θα προσφέρει πολύτιμη βοήθεια και θα μας επιτρέψει να μειώσουμε εσφαλμένες αποφάσεις. Οι διαιτητές αντιδρούν σε αυτήν την εξέλιξη πολύ θετικά. Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών διεξήγαμε διάφορα μαθήματα με τους κορυφαίους διαιτητές μας. Τώρα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το VAR στη φάση των «16» του UEFA Champions League. Το πρωτόκολλο σχετικά με το πότε και πώς χρησιμοποιείται το VAR έχει καθοριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου, το οποίο ορίζει επίσης τους νόμους του παιχνιδιού. Οι δικές μας οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής αυτού του πρωτοκόλλου είναι πολύ σαφείς: το VAR θα επεμβαίνει μόνο όταν έχει τα στοιχεία για ένα σαφές και προφανές λάθος, για γκολ, πέναλτι, κόκκινες κάρτες. Η πιο πρόσφατη τεχνολογία 3D θα βοηθήσει το VAR να καθορίσει εάν υπάρχει οφσάιντ»

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επανεξέτασης, οι φίλαθλοι θα ενημερώνονται από τους σχολιαστές ραδιοφώνου και τηλεόρασης, ενώ με γραφικά στις οθόνες του σταδίου, οι οπαδοί θα μπορούν να καταλάβουν ποια απόφαση έχει ληφθεί. Το VAR δεν είναι τέλειο αλλά θα βοηθήσει τους διαιτητές να πάρουν σωστές αποφάσεις. Η ακρίβεια είναι σίγουρα πιο σημαντική από την ταχύτητα»

«Το VAR θα χρησιμοποιηθεί επίσης στο τελικό της UEFA Europa League στο Μπακού, στους τελικούς της UEFA Nations League στην Πορτογαλία και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Under-21 της UEFA στην Ιταλία. Όπως έχει ήδη αποφασιστεί προηγουμένως, το VAR θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια στο Champions League του 2019/20, από το στάδιο των play-off και στο Super Cup του 2019. Η UEFA εξακολουθεί να σχεδιάζει να επεκτείνει στη συνέχεια τη χρήση του VAR για τα τελικά του UEFA EURO 2020, του UEFA Europa League 2020/21 από το στάδιο των ομίλων και μετά, και των τελικών της UEFA Nations League 2021».