Η Παρί για άλλη μια φορά έμοιαζε με σαπουνόπερα

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει την Παρί Σεν Ζερμέν που γλύτωσε τα χειρότερα στον πρόσθετο χρόνο φέρνοντας 2-2 με τη Νάπολι και τον Τόμας Τούχελ που αναζητεί λύσεις στα διάφορα προβλήματά του!

Η Παρί για άλλη μια φορά έμοιαζε με σαπουνόπερα

O Τόμας Τούχελ είναι γεγονός ότι έως τώρα τα έχει πάει περίφημα στο γαλλικό πρωτάθλημα με την Παρί Σεν Ζερμέν. Όμως στο Champions League που αποτελεί και μία πρόκληση τόσο για τον Γερμανό προπονητή της, όσο και για την ίδια τα πράγματα δεν παρουσιάζονται και τόσο εύκολα. Εναντίον της Νάπολι, μίας εκ των καλυτέρων ιταλικών ομάδων, τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια, η Παρί παρά το γεγονός ότι έπαιζε στην έδρα της, το «Πάρκο των Πριγκίπων» δεν πέρασε εύκολο βράδυ. Κάθε άλλο μάλιστα. Οι «παρτενοπέι» του Κάρλο Αντσελότι τους προβλημάτισαν και πάρα πολύ, ασχέτως αν στο τέλος οι Παριζιάνοι κατάφεραν και έσωσαν την παρτίδα ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Η Παρί για άλλη μία φορά έδειξε να μοιάζει με τηλεοπτική σαπουνόπερα, όπου οι αλλαγές του Τούχελ δεν έδειξαν πως την βοήθησαν και πολλά από τα πράγματα που δοκίμασε θα πρέπει να τα ξανασκεφθεί και ενδεχομένως να αναθεωρήσει ορισμένες από τις ιδέες του.

Κι αυτό γιατί γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα μας, πως το μεγάλο στοίχημα των Καταριανών που έχουν την ιδιοκτησία της Παρί, εκείνο που τους ενδιαφέρει πάνω απ όλα είναι η διάκριση στο κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο και λιγότερο η κατάκτηση για μία ακόμη φορά της πρώτης θέσης στην Ligue 1. Η διοίκηση της Γαλλικής ομάδας άλλωστε μπορεί να έχει υπογράψει 2ετές συμβόλαιο με τον Τούχελ αλλά αυτό σε τίποτε δεν του εξασφαλίζει πως θα ολοκληρώσει το συμβόλαιό του. Σίγουρα θα του δοθεί πίστωση χρόνου αλλά αυτό δεν ξέρει κανείς πόσο θα διαρκέσει κιόλας.

Βεβαίως, θα πει κάποιος, ο Κάρλο Αντσελότι έμεινε δύο χρόνια κι έφυγε το 2013, ενώ στη συνέχεια την θέση του κατέλαβε ο Γάλλος, Λοράν Μπλάν ο οποίος απολύθηκε καθώς απέτυχε να οδηγήσει την ομάδα, πέραν των προημιτελικών του Champions League. Έτσι το 2016 στην θέση του προσελήφθη ο Ισπανός, Ουνάι Έμερι που κι αυτός έμεινε δύο χρόνια αλλά δεν μπόρεσε να την οδηγήσει παραπέρα από τους 8.

Ο Τούχελ που ανέλαβε το καλοκαίρι του 2018 καταλαβαίνει πως τα πράγματα στη νέα του ομάδα όσο αυτή δεν φέρνει νικηφόρα αποτελέσματα στην Ευρώπη θα γίνονται όλο και πιο ζoφερά. Στον 3ο όμιλο που βρίσκεται η Παρί Σεν Ζερμέν και η Τρίτη θέση που είναι τώρα, με τη Νάπολι στο επόμενο παιχνίδι να φιλοξενεί τους Pαριζιάνους και έπειτα να υποδέχονται αυτοί την Λίβερπουλ θα είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Εκείνο που ενδεχομένως αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημά του, είναι σίγουρα η ανυπόμονη επιθυμία της ομάδας να επιτύχει γρήγορα τον στόχο της, κι αυτό φάνηκε στο πρόσφατο 2-2 εναντίον της Νάπολι. Οπότε η γαλλική ομάδα είναι υποχρεωμένη να οδηγεί αυτή τις καταστάσεις και να μην περιμένει από τον αντίπαλό της, ειδάλλως αυτό της δημιουργεί πολλά προβλήματα. Κατά της Νάπολι φάνηκε ότι αν βρίσκεται πίσω στο σκορ, οι περισσότεροι από τους ποδοσφαιριστές της χάνουν την ψυχραιμία τους κι αυτό φυσικά επηρεάζει όλη την ομάδα. Ευτυχώς λίγο πριν το τέλος ο Ντι Μαρία μ ένα θαυμάσιο αριστερό φαλτσαριστό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Οσπίνα.

Ο Γερμανός προπονητής της, το αντελήφθην και δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Μας λείπει μια συμπαγής δομή. Όταν δεν είστε συμπαγείς , δεν μπορείτε να παίξετε με ένταση».

Ο Τούχελ άνθρωπος έξυπνος και μορφωμένος γνωρίζει πολύ καλά, πως αν δεν μπορέσει να ξεπεράσει με την ομάδα του ή να φτάσει έστω στα ημιτελικά – έχει να συμβεί από το 1995- θα έχει μπει σε περιπέτειες με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες.

Γνωρίζει πως ήδη έχει ξεκινήσει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι οι πλούσιοι Καταριανοί που δαπάνησαν πάρα πολλά εκατομμύρια στα 7 χρόνια που έχουν στην κατοχή τους τις μετοχές του συλλόγου, δεν θέλουν πλέον να ακούν για δικαιολογίες. Φυσικά μπορεί να αντιπαραθέσει κάποιος το επιχείρημα ότι οι ποδοσφαιριστές της Νάπολι είναι μαζί αρκετά χρόνια και γνωρίζονται καλά μεταξύ τους, ενώ αυτός τους ξέρει μόλις για 11 εβδομάδες. Όμως από την άλλη, κάποιος άλλος θα του απαντήσει πως και οι Καβάνι, Τιάγκο Σίλβα, Βεράτι και Μαρκίνιος είναι όλοι τους στην Παρί τουλάχιστον 5 χρόνια, οπότε κι αυτοί πρέπει να έχουν μάθει να συνεννοούνται μεταξύ τους.

Παράλληλα ο Ντι Μαρία εντάχθηκε στην Παρί το 2015, ενώ ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο βραζιλιάνος, Νεϊμάρ το 2017 όπου και για τους δύο τους, δαπανήθηκαν περίπου 460 εκ. δολάρια και οι απαιτήσεις των φιλάθλων μόνο μικρές δεν είναι και δεν πρέπει να είναι!

Η ουσία είναι πως η Παρί δεν μπορεί να παίζει καλά και ως ομάδα για περίπου 15’ και μετά να επιτρέπει στον αντίπαλό της να παίρνει αυτός τον έλεγχο του παιχνιδιού. Πρέπει να βρει τρόπο ο Τούχελ σε συνεργασία με τους παίκτες του να μην χάνουν εύκολα την μπάλα. Να την κρατούν στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού και να μην επηρεάζονται από τον αντίπαλο. Άλλωστε τα λαμπρά αστέρια της ομάδας της «Πόλης του Φωτός» είναι πλέον υποχρεωμένα να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. Τόσο για τους ίδιους αφού κάθε χρόνο βάζουν εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αλλά και για τους ιδιοκτήτες του συλλόγου αλλά και τους φιλάθλους τους που πιστεύουν σε αυτούς.

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo