Ο διαβολάκος, η νίκη της «Μεγάλης Κυρίας» στο Μάντσεστερ και το όνειρο

Ο Μάνος Σταραμόπουλος αναλύει τη σπουδαία επιτυχία της Γιουβέντους στο «Θέατρο των Ονείρων» και πως αρχίζει και κάνει όνειρα για το …Μετροπολιτάνο της Μαδρίτης.

Ο διαβολάκος, η νίκη της «Μεγάλης Κυρίας» στο Μάντσεστερ και το όνειρο

Η Ιταλία επιστρέφει στο κέντρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης, αν όχι του κόσμου και η Γιουβέντους βρίσκεται στο επίκεντρο με τις επιτυχίες της.

Η ανέλπιστη ισοπαλία (1-1) που είχε φέρει απέναντι στη Τζένοα για το καμπιονάτο, μπορεί να ησύχασε κάπως τον Ζοσέ Μουρίνιο, δεν συνέβη το ίδιο όμως με τον Μαξ Αλέγκρι. Ο Ιταλός τεχνικός που του αρέσει να μελετά και ιστορία, γνώριζε τι είχε πάθει η σημερινή ομάδα του, το 2003 στο «Όλντ Τράφορντ» στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Μίλαν (είχε υπερισχύσει στην διαδικασία των πέναλτι). Έτσι λοιπόν φρόντισε να δώσει στους ποδοσφαιριστές του να καταλάβουν ότι στο «Θέατρο των Ονείρων» αν δεν δείξουν σοβαρότητα και αγωνιστική πειθαρχία στα 90’ και πλέον λεπτά, τότε υπάρχει πιθανότητα να φύγουν ξανά με σκυμμένο το κεφάλι. Και βέβαια κανείς δεν το ήθελε. Αυτό φάνηκε από το πρώτο λεπτό που πάτησαν τον αγωνιστικό χώρο οι "μπιανκονέρι». Με το καλημέρα έδειξαν πως είχαν στόχο να είναι αυτοί τα «αφεντικά» του αγώνα κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το κυριότερο θέλουν να φύγουν νικητές. Όπως κι έπραξαν. Επικράτησαν με 1-0 χάρη σ ένα γρήγορο γκολ του μικρόσωμου διαβολάκου που ακούει στο όνομα, Ντιμπάλα και μετά έπαιξαν σαν τη «γάτα με το ποντίκι» τους γηπεδούχους.

Άλλωστε οι ποδοσφαιριστές τους ήταν φανερά ανώτεροι και ατομικά των αντιπάλων τους. Ο Ντιμπάλα έχανε την μπάλα μόνο με φάουλ ή από δικό του λάθος. Ο 21χρονος, Ροντρίγκο Μπετανκούρ που είχε αποκτηθεί από τον Απρίλιο του 2017 αλλά εντάχθηκε στη νέα του ομάδα το καλοκαίρι της ίδιας σεζόν αντί του ποσού των 9,5 εκ.ευρώ (τόσα πήρε η Μπόκα Τζούνιορς στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επιστροφή του Κάρλος Τέβες το 2015), παρά το νεαρό της ηλικίας του παρουσίαζε μία μεγάλη ωριμότητα. Με εξαίρεση δυο τρεις περιπτώσεις που από βιασύνη έδωσε λανθασμένες μπαλιές, είχε τον τρόπο να κερδίζει χρόνο και να ανακόπτει πρώτος την επέλαση των «κόκκινων διαβόλων». Είναι βέβαιο ότι ο Ουρουγουανός έχει μεγάλη προοπτική στην καριέρα του. Ο Βόσνιος, Μιραλέμ Πιάνιτς καθοδηγούσε άψογα τους συμπαίκτες του. Ήξερε πότε πρέπει να αποκτήσει γρήγορο ρυθμό το παιχνίδι και πότε χαλαρό. Στην άμυνα δεν το συζητάμε: Το κεντρικό δίδυμο Κιελίνι- Μπονούτσι έδωσε ρεσιτάλ για το πώς πρέπει να λειτουργεί μία άμυνα, ώστε να μην επιτρέπει στους αντιπάλους της ούτε να …σκεφτούν να πλησιάσουν την εστία του Σέζνι. Οι δύο πολύπειροι διεθνείς ποδοσφαιριστές ήταν σαν να παρέδιδαν μαθήματα σύγχρονης άμυνας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ…

Δίκαια λοιπόν, απόλυτα δίκαια η Γιουβέντους έφυγε με τους 3 βαθμούς της νίκης από το «άντρο» της Γιουνάιτεντ, έχοντας τρία στα τρία στον όμιλό της και με τους 8 βαθμούς μπορεί να κοιμάται ήσυχη ότι το τρένο των 16 την περιμένει να την πάει ακόμη πιο μακριά Άλλωστε όλοι στην Ιταλία θεωρούν πως η φετινή «γηραιά κυρία» με την προσθήκη και του Κριστιάνο Ρονάλντο έχει τα φόντα όχι μόνο να φτάσει ξανά στον τελικό της διοργάνωσης, αλλά το κυριότερο να φύγει με το κύπελλο στα χέρια…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων.
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS.
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo.