Γιοβάνοβιτς: «Να είμαστε ταπεινοί, υπάρχουν σκέψεις ενίσχυσης»

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε για το παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Ντνίπρο, ενώ αναφέρθηκε και σε μεταγραφικά ζητήματα της ομάδας του.

Γιοβάνοβιτς: «Να είμαστε ταπεινοί, υπάρχουν σκέψεις ενίσχυσης»

Μετά τη νίκη με σκορ 3-1 επί της Ντνίπρο στο πρώτο παιχνίδι ο Παναθηναϊκός είναι το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε στη συνέντευξη Τύπου για την αυριανή (1/8) αναμέτρηση και αναφέρθηκε ακόμα και σε μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας.

Αναλυτικά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε:

Ακολουθεί ένα ματς της χρονιάς ακόμη. Επειδή καμιά φορά το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα κρύβει παγίδες, πώς πρέπει να είναι η ομάδα;

«Κάθε ματς το καλοκαίρι προκριματικών διοργάνωσης, κρύβει παγίδες. Είναι φυσιολογικό γιατί ο βαθμός ετοιμότητας των ομάδων είναι τελείως διαφορετικός στα επίσημα ματς. Θέλει μεγάλη προσοχή και συγκέντρωση στη δουλειά στον αγωνιστικό χώρο. Και με συνθήκες που επικρατούν, τον καιρό στη Σλοβακία και στην Αθήνα. Χρειαζόταν καλή ανάλυση του παιχνιδιού, την κάναμε. Πήραμε πολύ θετικό αποτέλεσμα και για την εποχή καλή εμφάνιση. Ήμασταν εύστοχοι, μας δίνει το πλεονέκτημα, αλλά η Ντνίπρο είναι καλή και ποιοτική ομάδα. Θέλει να αγωνίζεται, να έχει κυκλοφορία, να κυριαρχεί. Το μεγαλύτερο διάστημα στο πρώτο ματς είχαμε εμείς τον έλεγχο, αλλά στα λάθη που κάναμε ο αντίπαλος ήταν ικανός να δημιουργεί φάσεις. Νομίζω είμαστε συγκεντρωμένοι με την εικόνα που έχουμε στην προπόνηση. Τεράστιας σημασίας παιχνίδι, μπροστά στους φιλάθλους μας. Να είμαστε καλύτεροι για να εξασφαλίσουμε την πρόκριση».

Νιώθετε πως η ομάδα φέτος είναι πιο ώριμη για τέτοιου είδους ματς;

«Σαν ομάδα σίγουρα είμαστε σε πιο καλό επίπεδο απ’ ότι πριν ένα χρόνο. Είμαστε πιο ενισχυμένοι αναφορικά με το ρόστερ, αλλά και πιο πλούσιοι με ένα χρόνο προπονήσεων και παιχνιδιών που είχαμε στόχο την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δουλέψαμε υπό την πίεση σε όλα τα ματς, αλλά υπάρχουν πολλά πιο θετικά σε σχέση με πριν ένα χρόνο. Δε σημαίνει πως αυτό είναι αρκετό και φτάνει. Πρέπει να είμαστε ταπεινοί και συγκεντρωμένοι, είναι αρχή της σεζόν και σημαντικό το παιχνίδι. Πρέπει να παρουσιάσουμε την καλύτερη εικόνα μας αυτή τη στιγμή, ώστε σε συνδυασμό με τον πρώτο αγώνα να πάρουμε την πρόκριση που είναι ο μεγάλος μας στόχος».

Ήρθαν παίκτες που έδειξαν πως μπορούν να ανεβάσουν ποιοτικά την ομάδα, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ όσους υπήρχαν. Έχετε δεύτερες σκέψεις για το πλάνο σας ή θα δούμε κάποιο διαφορετικό Παναθηναϊκό αναφορικά με την τακτική;

«Το ποδόσφαιρο, η ομάδα και ο στόχος που έχουμε, η σημασία των παιχνιδιών που είναι η συνέχεια της περασμένης χρονιάς, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διαφορετικές σκέψεις αναφορικά με το σκεπτικό της ομάδας και αλλαγή της φιλοσοφίας ή της τακτικής προσήλωσης. Είναι φυσιολογικό, τα παιχνίδια είναι μεγάλης σημασίας. Δουλέψαμε πολλά στη διάρκεια της προετοιμασίας για να μπορέσουμε να έχουμε διαφορετικό τρόπο παιχνιδιού, όχι στο στυλ, αλλά στον τρόπο. Εκείνο που έχει σημασία για μας είναι να πάμε με το πιο ασφαλές και τον τρόπο παιχνιδιού που ήταν αρκετά αποτελεσματικό για εμάς τα τελευταία δύο χρόνια. Απ’ το να δοκιμάζουμε κάτι άλλο χωρίς να υπάρχουν τα περιθώρια. Παίζει ρόλο η διάθεση των παικτών για την επιτυχία, η διάθεση όλων μας να φέρει τον Παναθηναϊκό σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης».

Φεύγοντας η πίεση με πιθανή πρόκριση, μπορεί ο Παναθηναϊκός να κάνει το επόμενο βήμα στην ίδια διοργάνωση;

«Θα χαρώ αν μου κάνετε αύριο την ερώτηση, είναι νωρίς. Σκεφτόμαστε μόνο το αυριανό παιχνίδι και την πρόκριση».

Πέρα απ’ τον τραυματισμό του Μπαρτ, θα αλλάξετε κάτι;

«Άντε οκ. Η ερώτησή σας δεν είναι της στιγμής, δεν υπάρχει περίπτωση να πω πως σκέφτομαι. Οι προπονητής ανάλογα με τις συνθήκες και την κατάσταση των παικτών, δεν είμαστε κολλημένοι σε ένα πράγμα κι αν είχαμε καλό αποτέλεσμα. Μπορεί να δούμε πώς θα εξελιχθεί, τι μπορεί να χρειαστεί. Τα πάντα είναι ανοιχτά. Το μόνο σίγουρο πως δε θα αγωνιστεί ο Σένκεφελντ. Να μου δώσετε άλλες 24 ώρες να το επεξεργαστούμε λίγο καλύτερα».

Ο Γεντβάι μπήκε στο πρώτο ματς, θα ταιριάξει με τον Μάγκνουσον;

«Μια εβδομάδα προπονήσεων θα είναι θετική για τον ίδιο. Ελπίζω και πιστεύω θα ανταποκριθεί στο ρόλο που έχει, παρότι μπήκε ξαφνικά και νωρίς σε σχέση με αυτό που θέλαμε. Ανταποκρίθηκε και δεν έχω αμφιβολία πως θα παίξει το ρόλο που πρέπει να έχει στην ομάδα μας».

Και τον Γεντβάι και τον Βιλένα τον είδατε. Είναι στο επιθυμητό επίπεδο;

«Έχουν ακόμη δρόμο. Έχουν ποιότητα και οι δύο. Και εμπειρία. Αλλά σίγουρα για τους ίδιους έχουν ακόμη δρόμο για να είναι σε μια κατάσταση πολύ καλύτερη απ’ όσο σήμερα. Το θέμα είναι πως θα έρθουν σε καλή κατάσταση παίζοντας. Έχουμε συνεχόμενα προκριματικά και πιστεύω κι εύχομαι μέσα απ’ τα παιχνίδια κι ίσως να είναι ευκολότερο λόγω της σημασίας των παιχνιδιών. Θέλουμε όλους τους παίκτες να δίνουν το καλύτερο και να το ξεπερνούν για να είμαστε επιτυχημένοι».

Η ομάδα όπως είναι, πάει για μια σεζόν με πάνω από 50 ματς. Είναι σε θέση το ρόστερ να ανταπεξέλθει;

«Οι μεγάλες ομάδες είναι αυτές που παίζουν τα περισσότερα ματς σε μια σεζόν. Σαν ομάδα υπάρχουν κάποιες σκέψεις για ενίσχυση δεν το κρύβω. Σαν ομάδα όπως είμαστε τώρα, από αγωνιστική άποψη και πνευματική, είναι η χαρά μας να παίζουμε περισσότερα παιχνίδια και επιπέδου. Στόχος για τις μεγάλες ομάδες είναι αυτό. Εμείς είμαστε ομάδα που έχει τα στοιχεία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις».

Στο πρώτο ματς είδαμε να μπαίνει η ομάδα με το… μαχαίρι στα δόντια. Το ίδιο να περιμένουμε και αύριο;

«Είμαι εδώ και δύο χρόνια στην ομάδα. Ποτέ μα ποτέ όποιο ματς κι αν παίξαμε, δεν μπήκε με σκεπτικό να δώσουμε χώρο και μπάλα στον αντίπαλο. Απλά στα ματς μέσα πολλές φορές, είναι θέμα μέρας και αντιπάλου, που μπορεί κάποιες φορές να επιβάλλει το ρυθμό του. Έχεις να κάνεις με καλές ομάδες. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε στο αυριανό ματς να έχουμε σκέψη πως κάτι πρέπει να περιμένουμε. Λάθη του αντιπάλου ή υπερβολικό σεβασμό στον αντίπαλο, όχι. Η ομάδα θα προσπαθήσει να επιβάλλει το ρυθμό της και μέσα απ’ αυτό να πετύχει τους στόχους της. Υπήρχε και στο πρώτο ματς διάστημα που είχαμε τον ρυθμό και τον έλεγχο, αλλά υπήρξαν και κομμάτια που η Ντνίπρο το έκανε και μας ανάγκασε να είμαστε πιο χαμηλά. Πολλές φορές αυτά γίνονται αλλά ποτέ σκοπίμως απ’ την πλευρά μας. Απόλυτα φυσιολογικό να έχουμε την ίδια συμπεριφορά αναφορικά με το σκεπτικό μας».