ΑΕΚ: Το προφίλ των Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Αστάνα

Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει στον τρίτο προκριματικό γύρο τη νικήτρια του ζευγαριού Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Αστάνα.

ΑΕΚ: Το προφίλ των Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Αστάνα

Ντιναμό Ζάγκρεμπ ή Αστάνα το πρώτο εμπόδιο για την ΑΕΚ στα προκριματικά του Champions League.

Η ομάδα του Ζάγκρεμπ ιδρύθηκε το 1911, έχει χρώματα το μπλε και άσπρο και αγωνίζεται στο 35.000 θέσεων «Μαξιμίρ». Έχει κατακτήσει 24 πρωταθλήματα Κροατίας, εκ των οποίων τα έξι τελευταία σερί, ενώ έχει και 16 Κύπελλα.

Προπονητής της είναι ο Κροάτης άλλοτε διεθνής μέσος Ιγκόρ Μπίστσαν, που είχε αγωνιστεί από το 2005 μέχρι το 2007 στον Παναθηναϊκό ενώ έχει φορέσει και τη φανέλα της Λίβερπουλ κατακτώντας μάλιστα και το Champions League στον τελικό της Πόλης με αντίπαλο τη Μίλαν.

Στο τέρμα η Ντιναμό έχει τον διεθνή Ντόμινικ Λιβάκοβιτς. Επίσης ξεχωρίζουν ο διεθνής αμυντικός Γιόζιπ Σούταλο και ο 20χρονος μεσοεπιθετικός Μάρτιν Μπατούρινα.

Στην Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει σε τρεις διαφορετικές σεζόν τον Ολυμπιακό, το 1977 στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA όπου προκρίθηκε με 5-1 και 1-3 (6-4), το 1998 στους ομίλους του Champions League, όπου έχασε 2-0 στο ΟΑΚΑ και ήρθε ισόπαλη 1-1 στην Κροατία, αλλά και το 2015 στους ομίλους του Champions League γνωρίζοντας δύο ήττες με 0-1 και 2-1. Το 2010 έπαιξε με τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League γνωρίζοντας δύο ήττες με 1-0.

Η Αστάνα ιδρύθηκε το 2009, έχει χρώματα το κίτρινο και το γαλάζιο και έδρα την «Αστάνα Αρένα», 30 χιλιάδων θεατών. Έχει κατακτήσει επτά φορές το πρωτάθλημα στο Καζακστάν και άλλες τρεις φορές το Κύπελλο, ενώ φέτος πήρε το Σούπερ Καπ νικώντας με 2-1 την Ορνταμπάσι.

Στο πρωτάθλημα που έχει ξεκινήσει, ύστερα από 17 αγωνιστικές είναι δεύτερη και στο -3 από την πρωτοπόρο Ορνταμπάσι έχοντας 12 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες.

Προπονητής της είναι ο Καζάκος Γκριγκόρι Μπαμπαριάν.

Στην Ευρώπη είχε αντιμετωπίσει το 2016 τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Europa League χάνοντας με 4-1 στο Φάληρο και παίρνοντας 1-1 στο Καζακστάν, ενώ το 2021 αντιμετώπισε τον Άρη στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Conference League και τον απέκλεισε, νικώντας 2-0 στο πρώτο ματς και χάνοντας με 2-1 στην παράταση στη ρεβάνς.