Που πήγαν όσοι λένε ότι ο Μέσι δεν θα «έπιανε» στην Premier;

Η «παράσταση» του Αργεντινού, στο Γουέμπλεϊ, κατέρριψε, για νιοστή φορά, το συγκεκριμένο στερεότυπο, αφού τα αγαπημένα του «θύματα» στο Champions League είναι οι Άγγλοι!

Που πήγαν όσοι λένε ότι ο Μέσι δεν θα «έπιανε» στην Premier;

Έχει εκατομμύρια θαυμαστές ανά τον κόσμο ο Λιονέλ Μέσι. Κι εκατομμύρια haters (που λέει κι η πιτσιρικαρία). Φυσικό. Ίδιον, άλλωστε, των μεγάλων, σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Όσοι τον αντιπαθούν, λοιπόν, που κατά κανόνα, τυγχάνει να είναι και υποστηρικτές του Κριστιάνο Ρονάλντο – στο, εν πολλοίς, καφενειακό δίλημμα του ποιος εκ των δύο είναι ο κορυφαίος της εποχής μας – υποστηρίζουν ότι ο «CR7», εν αντιθέσει με τον Αργεντινό, έχει επιτύχει και στην Premier League, ενώ ο Λατινοαμερικάνος μόνο στην Primera Division έχει κάνει «πράματα και θάματα».

Ωστόσο, όσοι υιοθετούν παρόμοιες θέσεις, προσποιούνται ότι δεν έχουν συμβεί, ή αδιαφορούν, για «παράστασεις» σαν αυτή που έδωσε την περασμένη Τετάρτη, στο Γουέμπλεϊ, κόντρα στην Τότεναμ, το «10αρι» της Μπαρτσελόνα.

Εκεί όπου είχε 2 γκολ, ισάριθμα δοκάρια, ντρίμπλες, ένταση και μια εμφάνιση που αποτελεί τον ορισμό της «ηγετικής».

Γι αυτό, άλλωστε, ο Γκάρι Λίνεκερ λίγη ώρα αργότερα «τιτίβιζε»: «Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι υπήρξε ποδοσφαιριστής καλύτερος του Μέσι; Σοβαρά τώρα;»

Με τον παλαίμαχο της Τότεναμ (και της Μπαρτσελόνα), συμφωνούσε κι ο Άλαν Σίρερ.
Αλλά ας αφήσουμε τις υποκειμενικές κρίσεις. Έτσι κι αλλιώς ο Λίνεκερ είναι δεδηλωμένος θαυμαστής του Μέσι.

Ας «μιλήσουν» οι «ψυχροί» αριθμοί. Που, ναι μεν, δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά, ενίοτε, την αποτυπώνουν...

Τα πεπραγμένα του της περασμένης Τετάρτης, θα μπορούσαν να αποδοθούν και στις απουσίες των «σπιρουνιών» (δίχως Φερτόνχεν, Έρικσεν, Ντελε Άλι, Οριέ κ.α.), αλλά αν τα συνυπολογίσουμε στους προηγούμενους 28 αγώνες του κόντρα σε Αγγλικές ομάδες μας κάνουν μια «σούμα» της τάξης των 22 γκολ και των 6 ασίστ σε 28 αναμετρήσεις!

Όχι κι άσχημα ε;

Πέραν του ότι απέναντι στους ποδοσφαιρικούς «πρέσβεις» καμιάς άλλης χώρας δεν έχει καλύτερα νούμερα, λάβετε υπόψη ότι όλα αυτά αφορούν αγώνες του Μέσι κόντρα στον «ανθό» του Αγγλικού ποδοσφαίρου!

Φανταστείτε, δηλαδή, τι θα έκανε κόντρα στους «μικρομεσαίους», αν αγωνιζόταν στο «Νησί»...

Οι «απαντήσεις» του στην αμφισβήτηση

Όπως γίνεται αντιληπτό το στερεότυπο των “haters” του είναι αρκούντως έωλο. Αλλά έχει ως γενεσιουργό αιτία τον αγγλικό, ποδοσφαιρικό, σωβινισμό, ο οποίος τους οδηγεί στο να κρίνουν τους πάντες με, αυθαίρετο, μέτρο σύγκρισης τους ίδιους!
Για παράδειγμα.

«Καλός ο Μέσι, αλλά δεν έχει σκοράρει κατά αγγλικής ομάδας» ήταν η αρχική κρίση τους. Το έκανε στον τελικό του Champions League, στην Ρώμη, το 2009, κόντρα στην, τότε, πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, αφαιρώντας της το στέμμμα.

«Καλός ο Μέσι, αλλά δεν έχει κεφαλιά» επέμεναν, παρότι ο, τότε προπονητής του, Πεπ Γκουαρντιόλα, τους έλεγε ότι «Μια μέρα θα σκοράρει με κεφαλιά εκθέτοντας σας όλους». Έτσι ακριβώς έγινε. Σ’ εκείνον τον τελικό της Ρώμης είχε «κρεμάσει», με το κεφάλι, τον δίμετρο Φαν ντερ Σάαρ!

«Καλός ο Μέσι, αλλά δεν έχει σκοράρει επί αγγλικού εδάφους». Και που το έκανε, ο...αθεόφοβος για πρώτη φορά λέτε; Στο «ναό του ποδοσφαίρου», στο Γουέμπλεϊ, το 2011. Πάλι σε τελικό Champions League! Πάλι κόντρα στην (πρωταθλήτρια Αγγλίας) Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ!

Κι ενώ μεσολάβησαν «καρέ» κατά της Άρσεναλ (2010), χατ τρικ κατά της Μάντσεστερ Σίτι (του Γκουαρντιόλα, το 2016), όλοι του... κοπάναγαν πως δεν είχε σκοράρει κατά της Τσέλσι σε 8 αγώνες.

Ε, από τις 20 Φεβρουαρίου, εκλείπει κι αυτό το «ταμπού» από τα (βρετανικής προελεύσεως) επιχειρήματα αμφισβήτησης του.


Μάλιστα...οργίασε, σκοράροντας δις και δίνοντας μια ασίστ, στον επαναληπτικό, όπου έφτασε τα 100 γκολ στο Champions League!

Εν κατακλείδι, μοναδική Αγγλική ομάδα που αντιμετώπισε και δεν έχει δεχθεί γκολ από εκείνον, ή δεν σέρβιρε γκολ εναντίον της, είναι η Λίβερπουλ. Σε δύο αγώνες, το 2007, κατάφερε να μην μπει στη λίστα των «θυμάτων» του. Ωστόσο η σεζόν είναι μακριά κι ίσως επιστρέψει στο «Νησί» ο Μέσι.

Ο οποίος στην πόλη όπου, στις 24 Σεπτέμβρη, απονεμήθηκαν τα βραβεία της FIFA, απέδειξε, κατά τους εκατομμύρια θαυμαστές του, σημειολογικά, ποιος είναι...«Τhe Best»!

O Mέσι κι οι Αγγλικές ομάδες
Με Άρσεναλ (6 αγώνες): 9 γκολ, 1 ασίστ.
Με Τσέλσι (10 αγώνες): 3 γκολ, 3 ασίστ
Με Λίβερπουλ (2 αγώνες): -
Με Μάντσεστερ Σίτι (6 αγώνες): 6 γκολ, 2 ασίστ.
Με Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ (4 αγώνες): 2 γκολ
Με Τότεναμ (1 αγώνας): 2 γκολ.