Champions League: Σφυρίζει κανονικά τον τελικό ο Μαρτσίνιακ

Η UEFA επιβεβαίωσε ότι ο Σιμόν Μαρτσίνιακ θα διευθύνει τον τελικό του Champions League μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Ίντερ, παρά τους ισχυρισμούς ότι ο Πολωνός αξιωματούχος μίλησε σε εκδήλωση δικτύωσης που διοργάνωσε ακροδεξιός πολιτικός.

Champions League: Σφυρίζει κανονικά τον τελικό ο Μαρτσίνιακ

Η UEFA ξεκίνησε έρευνα για τους ισχυρισμούς ότι ο Σιμόν Μαρτσίνιακ μίλησε σε εκδήλωση δικτύωσης που διοργάνωσε ακροδεξιός πολιτικός, αλλά τώρα επιβεβαίωσε ότι ο διαιτητής του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 θα παραμείνει υπεύθυνος για τον τελικό στην Κωνσταντινούπολη.

Η UEFA ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή: "Η UEFA διερεύνησε επιμελώς τους ισχυρισμούς σχετικά με τη συμμετοχή του Σιμόν Μαρτσίνιακ σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Κατοβίτσε στις 29 Μαΐου 2023.

Οι ισχυρισμοί αυτοί αντιμετωπίζονται με απόλυτη σοβαρότητα από την UEFA και ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα, καθώς απορρίπτουμε απερίφραστα τις αξίες που προωθούνται από μια ομάδα που συνδέεται με αυτό το συνέδριο. Χθες, δεσμευτήκαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις σχετικές πληροφορίες και ζητήσαμε επειγόντως διευκρινίσεις για το θέμα αυτό.

Αφού διενεργήσαμε ενδελεχή έλεγχο, λάβαμε δήλωση από τον κ. Μαρτσίνιακ, με την οποία εκφράζει τη βαθύτατη συγγνώμη του και παρέχει διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση. Πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μοιραστούμε τη δήλωσή του για να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες και να διασφαλίσουμε τη διαφάνεια".

Ο Σιμόν Μαρτσίνιακ ζήτησε συγγνώμη και προσέφερε διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα.

Συγκεκριμένα, έγραψε πως: "Μετά από σκέψη και περαιτέρω έρευνα, κατέστη προφανές ότι παραπλανήθηκα σοβαρά και αγνοούσα εντελώς την πραγματική φύση και τις σχέσεις της εν λόγω εκδήλωσης. Δεν γνώριζα ότι σχετιζόταν (με) ένα πολωνικό ακροδεξιό κίνημα. Εάν γνώριζα αυτό το γεγονός, θα είχα απορρίψει κατηγορηματικά την πρόσκληση. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι οι αξίες που προωθεί αυτό το κίνημα είναι εντελώς αντίθετες με τις προσωπικές μου πεποιθήσεις και τις αρχές που προσπαθώ να υποστηρίζω στη ζωή μου. Λυπάμαι βαθύτατα για οποιαδήποτε αντίληψη ότι η συμμετοχή μου μπορεί να ήταν αντίθετη με αυτές.

Ως επαγγελματίας βαθιά αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο, θέλω να τονίσω την ακλόνητη υποστήριξή μου στις αξίες που πρεσβεύει η UEFA, ιδιαίτερα την ενσωμάτωση και τον σεβασμό για όλα τα άτομα ανεξάρτητα από το υπόβαθρό τους. Αυτές οι αρχές βρίσκονται στον πυρήνα του πνεύματος του ποδοσφαίρου και ευθυγραμμίζονται άψογα με τις προσωπικές μου πεποιθήσεις. Επιπλέον, καταδικάζω ολόψυχα κάθε μορφή μίσους, διάκρισης ή μισαλλοδοξίας, καθώς δεν έχουν θέση στο άθλημα ή στην κοινωνία στο σύνολό της".

Ο Guardian ανέφερε ότι ο Σιμόν Μαρτσίνιακ μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σλάβομιρ Μέντσεν, ο ηγέτης του κόμματος της Πολωνικής Συνομοσπονδίας.

Ο Μέντσεν υποστήριξε περιβόητα το 2019, μιλώντας σε συγκέντρωση της Συνομοσπονδίας, ότι "είμαστε ενάντια στους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους, τις αμβλώσεις, τη φορολογία και την Ευρωπαϊκή Ένωση" θα ήταν ένα αποτελεσματικό σύνθημα για να υιοθετήσει το κόμμα. Το 2021 παρήγαγε επίσης μια μπύρα με την ονομασία White IPA Matters, η οποία διακωμωδούσε το κίνημα Black Lives Matter.

Ο Σιμόν Μαρτσίνιακ είναι ένας από τους πιο υψηλόβαθμους διαιτητές της UEFA. Ο 42χρονος θεωρείται ένας από τους καλύτερους διαιτητές στον κόσμο.

Ο τελικός του Champions League μεταξύ της Σίτι και της Ίντερ θα διεξαχθεί το Σάββατο 10 Ιουνίου.