O Ερυθρός Αστέρας λάμπει ξανά

Ένα μεγάλο όνομα που αντηχεί με νοσταλγική απήχηση είναι δίχως άλλο, αυτό του Ερυθρού Αστέρα Βελιγραδίου ή αλλιώς Crvena Zvezda όπως την αποκαλούν τα εκατομμύρια φίλων της.

O Ερυθρός Αστέρας λάμπει ξανά

Η ομάδα της Σερβίας λοιπόν, μία από τις δύο των Βαλκανικών χωρών (η άλλη είναι η Στεάουα της Ρουμανίας) που έχει κατακτήσει το κορυφαίο Ευρωπαϊκό τρόπαιο, το Τσάμπιονς Λιγκ, 26 χρόνια μετά, επέστρεψε και μάλιστα πρόσφατα έφερε 0-0 απέναντι στην ισχυρή Νάπολι.

Το 1992 ο Ερυθρός Αστέρας κι ενώ είχε απολέσει αρκετούς και σημαντικούς ποδοσφαιριστές του, αφού την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει στην διαδικασία των πέναλτι, το Τσάμπιονς Λιγκ, στο Μπάρι (0-0 κανονική διάρκεια και παράταση) υπερισχύοντας της τότε πανίσχυρης, Μαρσέιγ του αμφιλεγόμενου Μπερνάρ Ταπί, τώρα κατετάγη 2ος στους ομίλους (πίσω από την Σαμπντόρια (έφτασε έως τον τελικό όπου έχασε στο Γουέμπλεϊ από την Μπαρσελόνα) και αποκλείσθηκε της συνέχειας.

Ένα από τα μεγάλα της αστέρια τότε, ο αριστερός εξτρέμ που με την πάροδο των ετών μετατράπηκε σε κεντρικό αμυντικό, ο Σίνισα Μιχάιλοβιτς είχε δηλώσει μετά από χρόνια στο «France Football” για τον τελικό κατά της Μαρσέιγ: "Ο τελικός αυτός είναι ακόμα πολύ ζωντανός στη μνήμη μου. Ήταν ο πιο βαρετός τελικός αγώνας στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Είχαμε πλησιάσει να πάρουμε το παιχνίδι αλλά είχαμε λάθος νοοτροπία στην επίθεση. Έτσι πιθανότατα μπορούσαμε να είχαμε χάσει. . Όχι επειδή η Ολυμπίκ Μαρσέιγ ήταν απαραίτητα καλύτερη από εμάς, αλλά επειδή οι ποδοσφαιριστές τους είχαν συνηθίσει να παίζουν σε μεγάλους αγώνες όπως αυτός. Αντιθέτως εμείς είχαμε μια ομάδα γεμάτη παιδιά. "

Βεβαίως μία ομάδα γεμάτη από παιδιά που όμως παρουσίασαν τέτοια συνοχή και αποτελεσματικότητα που στον δρόμο τους πέρασαν με επιτυχία από τις Γκρασχόπερ, Ρέιντζερς ,Δυναμό Δρέσδης και Μπάγερν Μονάχου για να δώσουν το παρόν στο μεγάλο τελικό.

Τώρα λοιπόν η ομάδα με το κόκκινο αστέρι για να φτάσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ έδωσε 8 σκληρές, σκληρότατες αναμετρήσεις. Πρώτα , πρώτα απέκλεισε την Λετονική, Σπαρτάκς. Μετά την Λιθουανική, Σούντοβα και μετά την Σλοβακική, Σπάρτακ Τρνάβα, μία εξίσου παλιά δόξα της χώρας της. Έπειτα στην διαδικασία των πλέι-οφς είχαν απέναντί τους, την Αυστριακή, Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ και εδώ τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα: Έφεραν 1-1 στο Βελιγράδι και κατάφεραν στην Αυστρία εκεί που έχαναν 2-0 να ισοφαρίσουν στο τέλος σε 2-2 (με δύο γκολ του Μπέν - πρώην επιθετικού του Ολυμπιακού στο 65΄, 66΄) και να πάρουν την «χρυσή πρόκριση».

O Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στη Σερβία, με σχεδόν το 48,2% του πληθυσμού !!!

Τώρα τι άλλο θα μπορέσει να πετύχει στη συνέχεια της διοργάνωσης θα το μάθουμε λίαν συντόμως…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo