Έχασε το μαξιλάρι ασφαλείας

O Γιάννης Μαραζιώτης γράφει για την ανώμαλη προσγείωση της ΑΕΚ στο Άμστερνταμ, που όμως δεν έχει χρόνο για δάκρυα. Στην Τούμπα ή ανασταίνεται ή βυθίζεται στα προβλήματά της.

Έχασε το μαξιλάρι ασφαλείας

Πήρε ένα καλό μάθημα η ΑΕΚ στην πρεμιέρα της σε όμιλο του Τσάμοπιονς Λιγκ. Το βαρύ 3-0 και με κάτω τα χέρια στην επανάληψη, δεν χωράει ιδιαίτερου σχολιασμού. Ό,τι υποφερτό παρουσίασε ο «Δικέφαλος» ήταν στο πρώτο μέρος. Μέχρι το 45’ είχε συγκέντρωση και πάλευε. Χωρίς πάντως να παίξει ποδόσφαιρο της προκοπής. Κλεφτοπόλεμος ήταν το πλάνο. Δεν είναι κακό αυτό. Και καλά το πήγε θα λέγαμε, θα μπορούσε να είχε σκοράρει κιόλας με τον Πόνσε ή τον Σιμόες. Αλλά μέχρι εκεί. Όχι ότι έπαιξε μπάλα η ΑΕΚ.

Και στην επανάληψη κατέρρευσε. Έφαγε το γρήγορο γκολ και φάνηκαν τρία πράγματα: Η απειρία των παικτών της να διαχειριστούν κρίσεις, η λάθος νοοτροπία τους – που την επισήμανε και ο Μαρίνος Ουζουνίδης στις δηλώσεις του και το πολύ φτωχό ρόστερ. Η ΑΕΚ φωνάζει πως ήθελε μεταγραφές. Δεν έγιναν, θα ζήσει χωρίς αυτές και ο προπονητής της θα κάνει τον σταυρό του.

Αυτά με τον Άγιαξ. Πάμε τώρα στην επόμενη ημέρα. Άλλωστε και ο Ουζουνίδης αυτό ζήτησε. «Να το ξεχάσουμε και να συγκεντρωθούμε στο επόμενο ματς», είπε. Και πώς να μην το έλεγε όταν ακολουθεί το ντέρμπι της Τούμπας. Μια νέα σφαλιάρα, πόσο μάλλον αν έρθει και με βαρύ σκορ, θα τραντάξει τα «κιτρινόμαυρα» θεμέλια.

Όλα είναι θέμα ψυχολογίας, το έχουμε ξανά γράψει. Δεν θέλει και πολύ να σε πάρει από κάτω. Η ΑΕΚ έχει Γολγοθά μπροστά της μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου. Τσάμπιονς Λιγκ και ντέρμπι συνεχόμενα. Για πότε οι χαρές και τα πανηγύρια μπορούν να μετατραπούν σε λαϊκά δικαστήρια και μοιρολόγια, ούτε που θα το καταλάβουν στα Σπάτα…

Παλιά καραβάνα ο Ουζουνίδης το ξέρει καλά. Η ήττα με χωρίς αντίδραση στο Άμστερνταμ του στερεί πλέον το μαξιλαράκι… ασφαλείας. Η πρώτη ζημιά έγινε. Δεν υπάρχουν δηλαδή περιθώρια για δεύτερη συνεχόμενη ή έστω αν γίνει νέα στραβή αυτή θα πρέπει να είναι με έναν τρόπο… εξηγήσιμο. Όχι μια ήττα με κάτω τα χέρια και άντε να μαζέψεις τα αμάζευτα…

Πραγματικά περιμένω με μεγάλο ενδιαφέρον το ματς της Τούμπας. Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα αντιδράσει η ΑΕΚ μετά το χαστούκι στο Άμστερνταμ. Το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ δεν είναι όπως όλα τα άλλα. Μετά τα περσινά γεγονότα και τους… δύο πρωταθλητές, μυρίζει μπαρούτι.

Φυσικά δεν περιμένω να δω τον Ιβάν Σαββίδη ξανά στον αγωνιστικό χώρο. Αλλά είμαι σίγουρος πως η Τούμπα θα «βράζει». Και οι παίκτες της «Ένωσης» καλούνται να συνέλθουν, να προσγειωθούν στη γη (γιατί έως και χθες βρίσκονταν στα… αστέρια και στα σύννεφα) και να αποδείξουν πως παραμένουν ανταγωνιστικοί στα δύσκολα.