Champions League: Τα 103 γκολ του Μέσι στα «σαλόνια»

Η πορεία του Αργεντινού «μάγου» της Μπαρτσελόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ, από το παρθενικό του τέρμα κόντρα στον Παναθηναϊκό μέχρι το χθεσινό χατ-τρικ απέναντι στην Αϊντχόφεν.

 

Champions League: Τα 103 γκολ του Μέσι στα «σαλόνια»

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα και ο Φραντς Μπέκενμπαουερ τον χαρακτήρισαν «ιδιοφυΐα», ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόιφ «θησαυρό» για το άθλημα, ενώ ανάμεσα στις καλύτερες ατάκες για τα κατορθώματά του Λιονέλ Μέσι με τη «στρογγυλή θεά», ο Σέρβος Ράντομιρ Άντιτς είδε στο πρόσωπο του Αργεντινού τον «Μότσαρτ του ποδοσφαίρου»! Τι κι αν ο «μάγος» της Μπαρτσελόνα διανύει το 31ο έτος της ηλικίας του, εν τούτοις δεν σταματά να γράφει το όνομά του στη «χρυσή βίβλο» του αθλήματος και να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κάνοντας τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να υποκλιθεί στο ταλέντο του.

Ο «Μεσσίας» της Μπαρτσελόνα έκανε και χθες το… θαύμα του: στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων του εφετινού Τσάμπιονς Λιγκ πέτυχε χατ-τρικ στο «καρέ» (4-0) των Καταλανών επί της Αϊντχόφεν κι έφτασε τα 103 γκολ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αυτό ήταν το όγδοο χατ-τρικ στο θεσμό για τον Αργεντινό με το οποίο έμεινε μόνος πρώτος στη λίστα των παικτών με τα περισσότερα στην ιστορία του θεσμού, ενώ με τα 103 τέρματα που έφτασε ξεπέρασε όχι μόνο την χθεσινή αντίπαλο των «μπλαουγκράνα», που έχει 102 γκολ στη διοργάνωση, αλλά και την Μάντσεστερ Σίτι που έχει ένα λιγότερο (101)! Μοιραία, λοιπόν, μετά το τέλος της αναμέτρησης ο προπονητής της Μπάρτσα, Ερνέστο Βαλβέρδε, υποκλίθηκε στον «μυθικό» αρχηγό της ομάδας του, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «πετυχαίνει ασυνήθιστα πράγματα και σε κάνει να πιστεύεις πως είναι... ρουτίνα!».

Πρώτο του «θύμα»… ο Παναθηναϊκός!

Πρώτο «θύμα» του «pulga» στα «σαλόνια» υπήρξε ο Παναθηναϊκός, τον οποίο υποδέχτηκε η Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη το Νοέμβρη του 2005 για τη φάση των ομίλων. Αφού πρώτα ο Φαν Μπόμελ είχε ανοίξει το σκορ για τους «μπλαουγκράνα» (1’) και ο Ετό είχε διπλασιάσει τα τέρματά τους στο 14’, ήρθε και η σειρά του Αργεντινού για να πετύχει το 3-0 στο 34’ και να ανοίξει έτσι… λογαριασμό στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Το τελικό 5-0 στο ματς διαμόρφωσε τελικά ο Ετό, σκοράροντας δύο ακόμα φορές σε βάρος των «πρασίνων» (40’ και 65’), ενώ για τον Μέσι αυτό ήταν και το μοναδικό του τέρμα εκείνη τη σεζόν, που βρήκε τους Καταλανούς να στέφονται πρωταθλητές Ευρώπης.

Την επόμενη περίοδο (2006/07) ακολούθησε ένα ακόμα τέρμα του Μέσι, σε βάρος αυτή τη φορά της Βέρντερ Βρέμης το Σεπτέμβρη του 2006, ενώ στη συνέχεια ο αριθμός των γκολ του στο θεσμό δεν σταμάτησε να μεγαλώνει. Σκόραρε έξι φορές την περίοδο 2007/08 κι άλλες εννέα την αντίστοιχη 2008/09, εκ των οποίων κι αυτό με κεφαλιά στον νικηφόρο (2-0) τελικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρώμη, ενώ τη σεζόν 2009/10 έφτασε τα 8 και ανάμεσα σ’ αυτά ήταν και το πρώτο του «καρέ» με αντίπαλο την Άρσεναλ στο 4-1 τον Απρίλη του 2010 στο Καμπ Νόου για τα προημιτελικά.

Οι… βολές κατά ριπάς και η 100άρα

Ακολούθησαν δύο χρονιές που πέτυχε διψήφιο αριθμό γκολ: την περίοδο 2010/11 έφτασε τα 12 και οδήγησε τη Μπαρτσελόνα για ακόμα μία φορά στο ψηλότερο σκαλοπάτι του ευρωπαϊκού βάθρου, σκοράροντας και πάλι σε βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό (3-1) στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, για να σημειώσει άλλα 14 (σ. τα 5 εξ αυτών σε βάρος της Λεβερκούζεν στη φάση των «16») την επόμενη χρονιά (2011/12) που είναι μέχρι σήμερα και τα περισσότερα που έχει πετύχει σε μία σεζόν. Τις περιόδους 2012/13 και 2013/14 βρήκε οχτώ φορές το δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα και άλλες 10 τη σεζόν 2014/15, όταν κατέκτησε και το τελευταίο του μέχρι σήμερα Τσάμπιονς Λιγκ με αντίπαλο τη Γιουβέντους στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου (3-1).

Έκτοτε, σκόραρε έξι φορές την περίοδο 2015/16, 11 την αντίστοιχη 2016/17 και άλλες 6 πέρσι (2017/18) και εν τέλει συμπλήρωσε τα 100 τέρματα τον περασμένο Μάρτη στη ρεβάνς με την Τσέλσι (3-0) στη Βαρκελώνη στη φάση των «16». Από αυτή την «κατοστάρα» του Αργεντινού, τα 81 προήλθαν από τo μαγικό αριστερό του πόδι, 15 μπήκαν από το δεξί και τέσσερα με κεφαλιά.

Φτάνοντας στο σήμερα, ο Αργεντινός με το χατ-τρικ που πέτυχε χθες το βράδυ κόντρα στην Αϊντχόφεν συμπλήρωσε τα 103 στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση σε 126 συνολικά συμμετοχές. Ποια θα είναι η συνέχεια; Ένας… θεός Μέσι το ξέρει!

Οι ομάδες που σκόραρε ο Μέσι

9: Άρσεναλ

8: Μίλαν, Σέλτικ

7: Λεβερκούζεν

6: Μάντσεστερ Σίτι, Άγιαξ

4: Μπάγερν Μονάχου, Παρί Σεν Ζερμέν, Παναθηναϊκός, Σπαρτάκ Μόσχας.

3: Τσέλσι, Λιόν, Στουτγκάρδη, Σαχτάρ, Κοπεγχάγη, Πλζεν, ΑΠΟΕΛ, Αϊντχόφεν.

2: Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Γιουβέντους, Ρόμα, Βασιλεία, Ντιναμό Κιέβου, ΜΠΑΤΕ.

1: Βέρντερ Βρέμης, Ρέιντζερς, Σπόρτινγκ, Γκλάντμπαχ, Ολυμπιακός.

Οι παίκτες με τα περισσότερα χατ – τρικ

8: Λιονέλ Μέσι

7: Κριστιάνο Ρονάλντο

3: Μάριο Γκόμες, Φίλιπο Ιντζάγκι, Λουίς Αντριάνο.

2: Σέρχιο Αγκουέρο, Καρίμ Μπενζεμά, Άντι Κόουλ, Ντιντιέ Ντρογκμπά, Σαμουέλ Ετό, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Ρόι Μακάι, Μάικλ Όουεν, Μάρκο Σιμόνε, Αντέι Σεβτσένκο, Ρομπέρτο Σολδάδο, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, Αντριάνο.

Η 10άδα των πρώτων σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ

120: Κριστιάνο Ρονάλντο (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης)

103: Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)

71: Ραούλ (Ρεάλ Μαδρίτης, Σάλκε)

56: Ρουντ Φαν Νίστελροϊ (Αϊντχόφεν, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Μαδρίτης), Καρίμ Μπενζεμά (Λιόν, Ρεάλ Μαδρίτης).

50: Τιερί Ανρί (Μονακό, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα)

49: Αλφρέδο Ντι Στέφανο (Ρεάλ Μαδρίτης)

48: Αντρέι Σεβτσένκο (Ντιναμό Κιέβου, Μίλαν, Τσέλσι), Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Άγιαξ, Γιουβέντους, Ίντερ, Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Παρί Σεν Ζερμέν, Μάντεστερ Γιουνάιτεντ).

47: Εουσέμπιο (Μπενφίκα).