IFFHS: Ο Εμπαπέ, η Ρεάλ, η Παρί και τα 7 γκολ-πέναλτι του Ζορζίνιο

Από τον Κιλιάν Εμπαπέ στον Τζουντ Μπέλινγκχαμ και στα επτά γκολ-πέναλτι του Ζορζίνιο και από τη Ρεάλ Μαδρίτης στην Παρί Σεν Ζερμέν και την Μάντσεστερ Σίτι, αυτά είναι, σύμφωνα με τη Διεθνή Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS), τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την 4η αγωνιστική στους τελευταίους τέσσερις ομίλους (5-8) του Champions League:

IFFHS: Ο Εμπαπέ, η Ρεάλ, η Παρί και τα 7 γκολ-πέναλτι του Ζορζίνιο

* Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι έγιναν οι πρώτες δύο ομάδες που προκρίθηκαν μαθηματικά στη φάση των «16».
* Η Ρεάλ Μαδρίτης προκρίθηκε στον επόμενο γύρο του UCL έχοντας δώσει μόνο τέσσερα παιχνίδια για 12η φορά. Είναι οι περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, ενώ οι επόμενες είναι η Μπάγερν (10), η Μπαρτσελόνα (10) και η Γιουβέντους (7).
* Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η μοναδική ομάδα σε όλη την ιστορία του Champions League (με τουλάχιστον 2 συμμετοχές) που έχει προκριθεί πάντα από την (πρώτη) φάση των ομίλων. Έχει παίξει σε 31 σεζόν και πέρασε στον επόμενο γύρο σε κάθε μία από αυτές.
Η Μπάγερν αποκλείστηκε σε 1 από τους 29 (πρώτες) φάσεις ομίλων της, η Τσέλσι σε 1 από τους 20, η Μάντσεστερ Σίτι σε 2 από τους 13, η Ατλέτικο Μαδρίτης επίσης σε 2 από τους 13.
* Ο Κιλιάν Εμπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν) σημείωσε (κόντρα στην Μπενφίκα, 1-1) το 40ό γκολ του μέσα στο 2022. Είναι ο πρώτος παίκτης στον κόσμο που φτάνει σε αυτό το ορόσημο.
* Επίσης, αυτό το γκολ ήταν το 31ο για τον Εμπαπέ με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Champions League. Ξεπέρασε τον Έντινσον Καβάνι (30) ως ο πρώτος σκόρερ του συλλόγου στη διοργάνωση.
* Για την Παρί Σεν Ζερμέν, ήταν το 42ο συνεχόμενο παιχνίδι σε φάση ομίλων του Champions League, στο οποίο πέτυχε γκολ. Το σερί, το οποίο άρχισε το 2015, είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της διοργάνωσης. Ακολουθεί η Ρεάλ Μαδρίτης με 40 συνεχόμενα παιχνίδια, στα οποία έχει σκοράρει (από το 2008 έως το 2015).
* Ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ είναι ο μόνος παίκτης που έχει σκοράρει σε κάθε μία από τις 4 αγωνιστικές της τρέχουσας σεζόν του Champions League. Είναι ο δεύτερος παίκτης της Μπορούσια Ντόρτμουντ που το κατάφερε (μετά τον Έρλινγκ Χάαλαντ το 2020) και ο πρώτος Άγγλος που το πετυχαίνει.
* Εκτός από τον Μπέλινγκχαμ (19 ετών), υπάρχουν μόνο δύο παίκτες που σε αυτή την ηλικία έχουν σκοράρει σε 4+ συνεχόμενους αγώνες Champions League: ο Έρλινγκ Χάαλαντ (5 αγώνες, 2019) και ο Κιλιάν Μπαπέ (4 αγώνες, 2017).
* Ο Ζορζίνιο (Τσέλσι) σημείωσε εναντίον της Μίλαν (2-0) το 7ο γκολ του στο Champions League. Και τα επτά προήλθαν από πέναλτι. Είναι ο μέγιστος αριθμός για παίκτες που σκόραραν μόνο από πέναλτι. Ο επόμενος σε αυτή την κατάταξη είναι ο Βλαντιμίρ Λαμπάντ (5 γκολ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ