Τώρα μετράει η πρόκριση

Μπήκαμε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιούλη και φυσικά όλος ο Ολυμπιακός… χορεύει στον ρυθμό των προκριματικών του Champions League

Τώρα μετράει η πρόκριση

Οι παλιές καλές εποχές με τις απευθείας προκρίσεις στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης δεν υπάρχουν πια και οι πρωταθλητές Ελλάδας καλούνται μέσα σε έναν μήνα περίπου να παίξουν τη μισή χρονιά! Πριν καλά καλά δηλαδή ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος, ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς καλείται να ξεπεράσει αρχικά το εμπόδιο της Μακάμπι Χάιφα, εν συνεχεία του Απόλλωνα Λεμεσού και μετά βλέπουμε στα πλέι οφ -εφόσον φτάσει- τι θα ακολουθήσει.

Έχει δρόμο -δεν είναι καθόλου εύκολος- η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ο χρόνος πιέζει τον Πέδρο Μαρτίνς και τους παίκτες του. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα μίνι πρωτάθλημα έξι αγώνων (εφόσον φτάσει μέχρι το τέλος η ομάδα του Πειραιά) και αυτά που θα μετρήσουν στο τέλος είναι η πρόκριση και η παρουσία του πρωταθλητή Ελλάδας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κι ας έρθει και στα πέναλτι ή με γκολ του… Βατσλίκ στις καθυστερήσεις.

Μπορεί ο κόσμος να ζητάει, σωστά, και να θέλει να δει ωραίο ποδόσφαιρο, αλλά, ειλικρινά, αυτήν την εποχή υπάρχει ομάδα στον πλανήτη που να μπορεί να παίξει αυτό που θέλει και έχει στο μυαλό του ο προπονητής; Μέσα Ιούλη, την ίδια στιγμή μάλιστα που έχει μπροστά της παιχνίδια-φωτιά που κρίνουν το ευρωπαϊκό της μέλλον στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση; Εδώ μιλάμε για διπλές αναμετρήσεις, για νοκ άουτ παιχνίδια όπου το κάθε λάθος κοστίζει. Δεν μετράνε ούτε οι φάσεις ούτε η κατοχή της μπάλας ή το ωραίο ποδόσφαιρο.

Ύστερα από μήνες κανένας δεν θα θυμάται εάν ο Ολυμπιακός έπαιξε ωραία μπάλα κόντρα στη Μακάμπι, αλλά στο τέλος αποκλείστηκε. Όλοι θα μιλάνε για την αποτυχία της ομάδας του Πειραιά να συνεχίσει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αντίθετα, ακόμη κι αν δεν παίξει ποδόσφαιρο, αλλά προκριθεί και φτάσει στο τέλος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα θυμούνται τις εμφανίσεις και το ποδόσφαιρο που έπαιξε, ειδικά όταν έρθει η στιγμή της κλήρωσης και των αγώνων στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» απέναντι σε κάποια μεγάλη ομάδα (Ρεάλ, Λίβερπουλ, Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν) και όλοι θα… τρέχουν για να αγοράσουν τότε ένα εισιτήριο.

Και η αλήθεια είναι πως αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να περιμένει κάποιος να δει έναν διαφορετικό Ολυμπιακό σε σχέση με τον περσινό. Ναι, δεν άρεσε σε αρκετά παιχνίδια πέρυσι η ομάδα. Δεν είχε φαντασία στο παιχνίδι της, δεχόταν αρκετές φορές… φτηνά τέρματα και είχε ζητήματα στη δημιουργία φάσεων. Ε, αυτό δεν γίνεται να αλλάξει από τη μια ημέρα στην άλλη, μέσα σε έναν μήνα το καλοκαίρι, όπου ο προπονητής, οι παίκτες και όλος ο οργανισμός έχουν στο μυαλό τους μόνο την πρόκριση και την παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του λοιπόν έναν μήνα-φωτιά με διαδοχικά παιχνίδια, όπου ο στόχος είναι ένας και μοναδικός. Η πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Τώρα από τον Σεπτέμβριο και μετά και αφού ολοκληρωθούν οι μεταγραφικές κινήσεις, θα μπορέσουμε να κάνουμε μια άλλη συζήτηση για αυτό που θα θέλει να παρουσιάσει στον αγωνιστικό χώρο ο Πέδρο Μαρτίνς. Για την ώρα μετράει η πρόκριση…