Ποια Μακάμπι;

Ο τίτλος του άρθρου ίσως είναι παραπλανητικός. Δεν υπονοώ πως η Μακάμπι Χάιφα είναι της πλάκας. Οι Ισραηλινοί αποτελούσαν πάντα έναν ζόρικο παίκτη.

 Ποια Μακάμπι;

Πέρα από τη γνωστή ιστορία με τον Ολυμπιακό το 2002, έχουν κατά καιρούς πετύχει μεγάλες νίκες επί ομάδων όπως η Οσέρ, η Πάρμα, η Παρτιζάν αλλά και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετράνε και μια εκκωφαντική πρόκριση επί της Παρί Σεν Ζερμέν το 1999 στο πάλαι ποτέ Κύπελλο Κυπελλούχων. Οι πληροφορίες από τη χώρα της Μέσης Ανατολής μιλάνε για ένα καλοδουλεμένο συμπαγές σύνολο, που φτάνει με χαρακτηριστική ευκολία στο γκολ.

H κάκιστη (μηδέν στα τρία) παράδοση του Ολυμπιακού με τους ισραηλινούς συλλόγους στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, καθώς και η παρουσία στο τιμόνι της Χάιφα του Μπαράκ Μπαχάρ, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια απέκλεισε τους πρωταθλητές Ελλάδας στο Τσάμπιονς Λιγκ ως τεχνικός της Χαποέλ Μπερ Σεβά, κάνουν την εξίσωση ακόμα πιο δύσκολη. Προφανώς και χρειάζεται προσοχή αλλά... μέχρι εκεί. Από τη μέρα της κλήρωσης έχει επικρατήσει στον Πειραιά μια πραγματικά υπερβολική ανησυχία, λες και έχουμε να κάνουμε με την άλλη Μακάμπι, αυτή του Τελ Αβίβ και μάλιστα όχι την ποδοσφαιρική, αλλά την μπασκετική, εκείνη των 80's των Τζάμσι, Αροέστι και Μίκι Μπέρκοβιτς!

Αν όμως ο Ολυμπιακός προκριθεί, έχει μπροστά τους άλλους δύο προκριματικούς γύρους. Εκεί θα αντιμετωπίσει συλλόγους ισχυρότερους από τη Χάιφα όπως οι εκπληκτικές πέρυσι Σέριφ Τιράσπολ και Μπόντο Γκλιμτ, η Λουντογκόρετς, που τον απέκλεισε την προηγούμενη φορά και, ενδεχομένως, η πρωταθλήτρια Τουρκίας, Τραμπζονσπόρ. Εν συνεχεία, φιλοδοξεί να συνεχίσει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου θα βρει μπροστά του τα γνωστά μεγαθήρια. Αν λοιπόν φοβάται από τώρα που έχει μπροστά του τη Μακάμπι, πώς περιμένει να βγει τον Σεπτέμβριο να παίξει με τη Ρεάλ Μαδρίτης ή την Μπάγερν Μονάχου;

Ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα τύπου Μάριμπορ ή Οτσελούλ Γκαλάτσι, που και η συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ συνιστά επιτυχία. Είκοσι πέντε χρόνια τώρα κατεβαίνει στο ΟΑΚΑ, τη Ριζούπολη, το Καραϊσκάκη και τα ευρωπαϊκά γήπεδα με στόχο την πρόκριση στον επόμενο γύρο ή τουλάχιστον τη συνέχεια στο Γιουρόπα.

Δεν λέω, είναι καλό να υπολογίζεις και να σέβεσαι κάθε αντίπαλο. Όταν όμως διαθέτεις καλύτερο δυναμικό και πολύ πιο βαριά φανέλα δεν έχεις κανέναν λόγο να τον φοβάσαι.