Η Ρεάλ, ο Κλοπ και η «αιώνια επιστροφή»

Η Ρεάλ Μαδρίτης ανάγκασε την Λίβερπουλ να υποστεί τον ίδιο εφιάλτη όπως και στο Κίεβο όμως αν κάποιος ξέρει να «σηκώνεται» έπειτα από ήττες αυτός είναι ο Γιούργκεν Κλοπ.

Η Ρεάλ, ο Κλοπ και η «αιώνια επιστροφή»

Οι σκηνές μετά την λήξη του τελικού, με τον Σαλάχ να έχει τα χέρια στην μέση του, τον φαν Ντάικ να κρύβει τα δάκρυά του και τον Ρόμπερτσον πεσμένο στο χορτάρι ενώ οι «μερένχες» πανηγύριζαν, θα μπορούσαν να αποτελούν μια απεικόνιση της «αιώνιας επιστροφής» του Νίτσε: δηλαδή ότι μια μέρα όλα πρόκειται να επαναληφθούν, όπως ακριβώς τα έχεις ήδη ζήσει, και ότι ακόμα και η επανάληψη αυτή, θα επαναλαμβάνεται ασταμάτητα στην αιωνιότητα.

Κάπως έτσι οι σκηνές του Κιέβου ξανά ζωντάνεψαν στο Παρίσι. Η Ρεάλ στην κορυφή της Ευρώπης και η Λίβερπουλ στο καναβάτσο.

Αυτήν την φορά δεν υπήρχε Κάριους, υπήρχε όμως Κουρτουά. Η Λίβερπουλ δημιούργησε τις ευκαιρίες για να πετύχει τουλάχιστον δύο γκολ. Όταν όμως έχεις απέναντί σου την Ρεάλ και δεν μετουσιώνεις τις ευκαιρίες σου σε γκολ τότε δεν έχεις ελπίδα. Ο Τούχελ και ο Γκουαρδιόλα το έμαθαν από... πρώτο χέρι.

Μια τελική χρειάστηκε η «Βασίλισσα», ο Βαλβέρδε βρήκε χώρο, πάσαρε στον Βινίσιους και εκείνος έγραψε το 1-0. Τόσο απλά. Αγωνιστικά το παιχνίδι δεν χρήζει μεγάλης ανάλυσης, κύλησε όπως αναμενόταν, με την Λίβερπουλ να έχει την πρωτοβουλία και την Ρεάλ να θέλει να χτυπήσει στην κόντρα. Το ζήτημα για τους παίκτες του Γιούργκεν Κλοπ είναι ότι δεν κατάφεραν να σκοράρουν ούτε στον τρίτο τελικό που έπαιξαν φέτος. Ένα γεγονός παράδοξο αν αναλογιστεί κανείς πως οι «κόκκινοι» πέτυχαν φέτος 147 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και είχαν 5.7 expected goals στους τρεις τελικούς.

Ενώ αυτό που θα μείνει από αυτήν την σπουδαία σεζόν είναι ένα μεγάλο «αν». Η σεζόν 2021/22 θα καταγραφεί στην ιστορία σαν ένα παραμύθι του «τί θα μπορούσε να είχε συμβεί».

Είναι κρίμα γιατί η φετινή Λίβερπουλ πραγματικά ξεκίνησε χωρίς να την πιστεύει κανείς και πήγε μέχρι τέλους και στις τέσσερις διοργανώσεις.

Η «αιώνια επιστροφή» δεν αφορά όμως μόνο την Ρεάλ Μαδρίτης, αφορά και τον Γιούργκεν Κλοπ. Ο Γερμανός έχασε στον τελικό του 2018 και την αμέσως επόμενη χρονιά κατέκτησε τον τίτλο στην Μαδρίτη. Το 2019 έχασε το πρωτάθλημα για έναν βαθμό και την επόμενη χρονιά έκανε «περίπατο» στην Premier League εξασφαλίζοντας το πρωτάθλημα με 26 νίκες στα 27 πρώτα ματς.

Άλλωστε έδωσε ήδη το σύνθημα μετά την λήξη του τελικού:
«Πού θα γίνει του χρόνου ο τελικός; Στην Κωνσταντινούπολη; Κλείστε εισιτήρια».

Έτσι είχε γίνει και το 2018 όταν τα ξημερώματα μετά την ήττα στον τελικό τραγουδούσε με τους συνεργάτες του πως θα φέρουν το τρόπαιο ξανά στο Λίβερπουλ.