Ο Κέντρικς, οι Ολυμπιακοί και ο... Ολυμπιακός

Όταν είσαι επαγγελματίας και η συμμετοχή σου κρίνει προκρίσεις, χρήματα, ευρωπαϊκές πορείες, δεν… δικαιούσαι να κολλήσεις κορονοϊό. Και δεν το λέμε για τον Ελ Αραμπί, αλλά για όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όλων των ομάδων.

Ο Κέντρικς, οι Ολυμπιακοί και ο... Ολυμπιακός

Ο κορονοϊός, παρά τα εμβόλια, τη νόσηση και τα μέτρα προφύλαξης, έχει αλλάξει τη ζωή μας, αλλά πολύ περισσότερο των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και των ποδοσφαιριστών, όπως διαπιστώσαμε στα πρόσφατα ματς του Ολυμπιακού. Πιο βαρύ είναι το τίμημα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού προετοιμάζεσαι σκληρά για τέσσερα χρόνια, στην περίπτωσή μας για πέντε, και μια μέρα πριν ριχτείς στη μάχη βρίσκεσαι εκτός αγώνων γιατί βγήκε θετικό το τεστ κορονοϊού.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του επί κοντώ Σαμ Κέντρικς, που έφυγε από τους αγώνες γιατί οι Ιάπωνες τον βρήκαν θετικό στον ιό, αν και ο ίδιος υποστήριξε ότι έκανε τεστ στις ΗΠΑ πριν φύγει αλλά και στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρησή του για την Ιαπωνία. Φώναζε σε ώτα μη ακουόντων γιατί το πρωτόκολλο είναι σαφές και σε αυτό στηρίχτηκαν οι Ιάπωνες για να αποδεχθούν τη διεξαγωγή των Αγώνων. Όποιος είναι θετικός επιστρέφει άμεσα στο σπίτι του, ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικός, ακόμη κι αν είναι παγκόσμιος πρωταθλητής.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στον Ολυμπιακό, που είχε εμβολιασμένους παίκτες, ο Ελ Αραμπί μάλιστα είχε νοσήσει στο παρελθόν, αλλά από τη στιγμή που το τεστ της ΟΥΕΦΑ ήταν θετικό, έμεινε εκτός του πρώτου αγώνα με τη Νέφτσι και κόλλησε μάλιστα και συμπαίκτες του, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να πάει χωρίς εννιά παίκτες στο Μπακού, μαζί με τους τραυματίες.

Όταν όμως είσαι επαγγελματίας και η συμμετοχή σου κρίνει προκρίσεις, χρήματα, ευρωπαϊκές πορείες, δεν… δικαιούσαι να κολλήσεις κορονοϊό, και δεν το λέμε για τον Ελ Αραμπί, αλλά για όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές όλων των ομάδων. Δεν βγαίνεις για καφέ, δεν συναναστρέφεσαι άγνωστους ανθρώπους, δεν πηγαίνεις σε πολυσύχναστα μέρη, για να προφυλάξεις τον εαυτό σου και την ομάδα σου.

Ο Μαρτίνς πέρασε τις χειρότερες μέρες της ζωής του στα ματς με τη Νέφτσι, ανακουφίστηκε με την πρόκριση για την οποία δούλεψε σκληρά και οι απουσίες μπορούμε να πούμε ότι ανάγκασαν τους παρόντες να παίξουν και για τους απόντες. Η συνέχεια όμως είναι εξίσου δύσκολη γιατί αρκετοί ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού δεν προπονήθηκαν λόγω κορονοϊού, αν και ασυμπτωματικοί, και το πλάνο δεν βγήκε όπως το είχε σχεδιάσει ο Πορτογάλος. Μπορεί στη λίστα να δηλώθηκαν όλοι σχεδόν οι παίκτες του Ολυμπιακού, αυτό όμως δεν είναι καθησυχαστικό γιατί τα πάντα θα κριθούν από τα τεστ της ΟΥΕΦΑ.

Ο Ολυμπιακός εξασφάλισε την ευρωπαϊκή συμμετοχή του έως τον Δεκέμβριο, δεν αρκείται όμως σε αυτό, θέλει να παίξει ξανά σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν το φαβορί απέναντι στη Λουντογκόρετς, παρότι έπαιξε τα τελευταία χρόνια κι αυτή σε ομίλους. Ευχή όλων είναι να μην υπάρχουν κρούσματα, να έχει ο Μαρτίνς όλα τα όπλα στη διάθεσή του, κι αν αυτό συμβεί, ξέρει καλά τη δουλειά του.

Μπορεί να έχασαν βασικοί παίκτες μέρος της προετοιμασίας λόγω κορονοϊού, ο Ολυμπιακός όμως παραμένει μεγάλη ομάδα και πάνω απ’ όλα «γεννά» παίκτες. Οι υποδομές του λειτουργούν άψογα και ανά πάσα στιγμή ένας «Σουρλής» θα καλύψει το κενό ενός «Καμαρά».

ΥΓ.: Αν είσαι μέλος επαγγελματικής ομάδας και αρνείσαι να εμβολιαστείς, ένας είναι ο δρόμος. Η επιστροφή στο σπίτι σου με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι σαν να είσαι γιατρός ή νοσηλευτής και δεν προφυλάσσεις τον εαυτό σου αλλά πολύ περισσότερο αυτούς που συνεργάζεσαι και κάνεις κακό πάνω απ’ όλα στο σύνολο, είτε είναι η κοινωνία είτε μια ποδοσφαιρική ομάδα.