Νέφτσι-Ολυμπιακός 0-1: Δε λυγά ποτέ!

Ο Ολυμπιακός παρά προβλήματα που αντιμετώπιζε έπαιξε με ψυχή, νίκησε τη Νέφτσι με 1-0 χάρη σε γκολ του Μασούρα στο 15' και πήρε την πρόκριση στον γ' προκριματικό γύρο.

Νέφτσι-Ολυμπιακός 0-1: Δε λυγά ποτέ!

Πήγε στο Μπακού αποδεκατισμένος κι έχοντας περάσει μία πολύ δύσκολη εβδομάδα, αλλά παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός έφυε νικητής από το Αζερμπαϊτζάν επικρατώντας με σκορ 1-0 της Νέφτσι. Το "χρυσό" γκολ πέτυχε στο 15' ο Μασούρας και οι Πειραιώτες προκρίθηκαν στον γ' προκριματικό γύρο του Champions League. Οι πρωταθλητές Ελλάδας κατέθεσαν και την ψυχή τους σε ένα παιχνίδι ειδικών συνθηκών, αφού πέρα από τις πολλές απουσίες κλήθηκαν να παίξουν σε έναν δύσκολο αγωνιστικό χώρο και με τις καιρικές συνθήκες να είναι ζόρικες εξαιτίας του δυνατού ανέμου. Η ομάδα του Πειραιά, ωστόσο ήταν διαβασμένη, έπαιξε με ψυχή και πέρασε κάνοντας και διπλό.

Ενδεκάδα ανάγκης

Με ενδεκάδα ανάγκης παρατάχθηκε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι με τη Νέφτσι με τον Πέδρο Μαρτίνς να ξεκινάει έχοντας στη σύνθεση του τέσσερις στόπερ. Συγκεκριμένα έπαιξε με τον Λαλά στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Σισέ αριστερά, ενώ στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Σεμέδο, Μπα, Μάρκοβιτς. Κούντε και Σουρλής ήταν οι δύο χαφ με Βαλμπουενά, Μασούρα στα άκρα και τον Χασάν στην κορυφή. Από την άλλη πλευρά ο Αμπάσοφ παρέταξε τη Νέφτσι με διάταξη 4-1-4-1 με τον Κολί να παίζει στην κορυφή της επίθεσης, δηλαδή επί της ουσίας ξεκίνησε χωρίς να έχει κάποιον καθαρόαιμο φορ.

Γκολ "χρυσάφι"

Η Νέφτσι μπήκε δυνατά στο παιχνίδι θέλοντας να εκμεταλλευτεί την έδρα της και το γεγονός πως ο άνεμος ήταν ευνοϊκός γι' αυτήν. Η πρόθεση της φάνηκε στο 3' όταν ο Κολί επιχείρησε ένα δυνατό σουτ έξω από την περιοχή, αλλά ο Τζολάκης δεν αιφνιδιάστηκε. Ο Ολυμπιακός, ωστόσο παρά τα προβλήματα του κατάφερε να ισορροπήσει γρήγορα το ματς. Οι ποδοσφαιριστές του Πέδρο Μαρτίνς έβγαλαν ενέργεια στο γήπεδο και πίεσαν τους Αζέρους ψηλά. Θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να τους υποχρεώσουν σε εύκολα λάθη και να μην τους επιτρέψουν να κυκλοφορήσουν σωστά τη μπάλα. Πράγματι η Νέφτσι φάνηκε να έχει θέματα με την πίεση του Ολυμπιακού και στο 15' ο Σισέ σε ρόλο αριστερού εξτρέμ έκλεψε τη μπάλα, μπήκε στην περιοχή, έκανε το σουτ και ο Μαμάντοφ απέκρουσε. Από τις κόντρες ευνοήθηκε ο Βαλμπουενά, ο οποίος έκανε τη σέντρα για τον Μασούρα που από πολύ κοντά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 0-1.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε το γκολ που ήθελε και από εκείνο το σημείο και μετά του ήταν πολύ πιο εύκολο να διαχειριστεί την κατάσταση. Καθοριστικός παίκτης για τους Πειραιώτες ήταν ο Βαλμπουενά, ο οποίος έκανε εξαιρετικό ματς και βρισκόταν παντού, ενώ πολύ σημαντικός στη μεσαία γραμμή ήταν και ο Κούντε με σωστές τοποθετήσεις και πάσες. Ο Λαλά από δεξιά έδωσε ταχύτητα στην ομάδα, ενώ ο Σισέ ανταποκρινόταν και με το παραπάνω στον ρόλο που του είχε αναθέσει ο Μαρτίνς. Η Νέφτσι μπορεί να ήθελε, αλλά δεν μπορούσε να απειλήσει τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε μπλοκάρει καλά τον πιο επικίνδυνο παίκτη της, τον Λαβάλ. Έτσι το 0-1 παρέμεινε μέχρι το τέλος του πρώτου μέρους.

Το σκηνικό δεν άλλαξε την επανάληψη με τη Νέφτσι πάλι να μπαίνει δυνατά στο γήπεδο και με σκοπό να πιέσει τον Ολυμπιακό. Οι Πειραιώτες, ωστόσο είχαν πολύ σωστές αντιδράσεις στην άμυνα τους. Πήραν γρήγορα τον έλεγχο του αγώνα και κατάφεραν να πάρουν μέτρα στο γήπεδο. Έτσι οι "ερυθρόλευκοι" έδειχναν στον αγωνιστικό χώρο πως ήταν καλύτεροι από την αντίπαλο τους, η οποία κάθε φορά που αισθανόταν πίεση έκανε πολύ εύκολα λάθη.

Έκανε πολύ καλά τη δουλειά και ο Κούντε

Κινητήριος μοχλός του Ολυμπιακού ήταν ο Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος έτρεξε πολλά χιλιόμετρα στο γήπεδο και βοήθησε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού και στη σωστή κυκλοφορία της μπάλας. Μάλιστα από το σημείο που ο Γάλλος κουράστηκε ο Κούντε πήρε τα ηνία να οργανώσει το παιχνίδι των Πειραιωτών και το έκανε εξαιρετικά. Ο Καμερουνέζος έκανε ένα πολύ καλό ματς και ήταν από τους πρωταγωνιστές της νίκης των Πειραιωτών. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς που ήταν αρκετά καλά διαβασμένη είχε ευκαιρίες να πετύχει και δεύτερο γκολ, αλλά ο Χασάν είτε δεν μπόρεσε να εκτελέσει καλά, είτε τον σταμάτησε ο αντίπαλος πορτιέρε. Κάπως έτσι οι πρωταθλητές πέρασαν νικηφόρα από το Μπακού και συνεχίσουν στον γ' προκριματικό γύρο.

Μικρογραφία

Νέφτσι-Ολυμπιακός 0-1

Γήπεδο: Bakcell Arena

Διαιτητής: Μπούργκος (Ισπανία)

Σκόρερ: 15' Μασούρας

Κίτρινες: -

Συνθέσεις:

Νέφτσι: Μαμάντοφ - Μπουλούντοφ (31' Αμπάσοφ, 83' Καγιάλ), Εμποτζί, Στάνκοβιτς, Μπασκέ - Κανέ - Χαρμίζ, Μαχμούντοφ, Μπουγκρίνε (83' Φαχμίν), Λαβάλ (83' Ασίμ)- Κολί (65' Ισμαήλ)

Ολυμπιακός: Τζολάκης - Λαλά, Σεμέδο, Μπα, Μάρκοβιτς, Σισέ - Βαλμπουενά (76' Ραντζέλοβιτς), Κούντε, Σουρλής (82' Βρυσάι), Μασούρας - Χασάν (86' Ελ Αραμπί).