Η αποτυχία του ενός δισ. και ο φόβος για Νεϊμάρ

Κατώτερη των «μεγάλων» της Ευρώπης εμφανίζεται η Παρί Σεν Ζερμέν στο Champions League.

Η αποτυχία του ενός δισ. και ο φόβος για Νεϊμάρ

Ακόμη ένας πεταμένος χρόνος... Η Παρί Σεν Ζερμέν έφυγε, για άλλη μια φορά, με «τσακισμένα κόκαλα» από το Champions League, παραδόξως μετά από μια παρουσία χειρότερη από εκείνη του περασμένου έτους. Εκείνος ο αποκλεισμός εξακολουθεί να «καίει» και κατά κάποιο τρόπο «στοιχειώνει» την Παρί (έστω με τα διαιτητικά λάθη του), όμως ο χθεσινός (6/3) είναι βέβαιο ότι θα αφήσει το στίγμα του στην πρωταθλήτρια Γαλλίας, καθώς πιστοποίησε την κατωτερότητά της απέναντι στους «μεγάλους» της Ευρώπης.

Η Παρί θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν, χωρίς τον Ουνάι Έμερι πια στον πάγκο (σήμερα L΄Equipe και Le Parisien τον "αποχαιρέτησαν") αλλά με έναν πιο κατάλληλο τιμονιέρη για τα μεγάλα ευρωπαϊκά στάδια: Κόντε, Αλέγκρι, Ποκετίνο, Αντσελότι, Λουίς Ενρίκε είναι τα πιο αναγνωρίσιμα ονόματα.

Ο τελευταίος μάλιστα, σύμφωνα με πολλούς, μπορεί να είναι η καλύτερη εγγύηση για την παραμονή του Νεϊμάρ στο Παρίσι, αφού τον είχε ήδη υπό τις οδηγίες του στην Μπαρτσελόνα. Αυτός, άλλωστε, είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τους Γάλλους: να δουν τον Βραζιλιάνο να αναχωρεί για άλλες πολιτείες, μόλις 12 μήνες μετά τη θριαμβευτική είσοδο κάτω από τον Πύργο του Άιφελ.

Χωρίς τη σιγουριά της διεκδίκησης του Champions League και της συνακόλουθης διάκρισης μέσω αυτού, η «Χρυσή Μπάλα» μπορεί να παραμείνει όνειρο για τον Νεϊμάρ και γι΄ αυτό το Νο 10 της ομάδας θα το σκεφτόταν πολύ να παραμείνει.

Με αυτόν ή χωρίς, πάντως, είναι βέβαιο ότι στο Παρίσι θα ξεκινήσει άλλη μια μεταγραφική επανάσταση, ακόμη κι αν αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για εννέα ηχηρές υπογραφές: πολλοί θα φύγουν επειδή έφτασαν στο τέλος του κύκλου (Τιάγκο Μότα, Τιάγκο Σίλβα, Ντάνι Άλβες), άλλοι λόγω του μειωμένου χρόνου συμμετοχής τους (Παστόρε, Ντι Μαρία, Ντράξλερ) ή λόγω κακών σχέσεων με τα αποδυτήρια (Καβάνι), ενώ υπάρχει και το «αίνιγμα» του Βεράτι.

Όμως όλα, αναπόφευκτα, περιστρέφονται πέριξ του παίκτη για τον οποίο η Παρί δαπάνησε μια περιουσία.

Οι αριθμοί είναι σαφείς: σε έξι χρόνια στο Champions League αποκλείστηκε τέσσερις φορές στα προημιτελικά και δύο στη φάση των «16»: τρεις φορές από την Μπαρτσελόνα, από την Τσέλσι, τη Μάντσεστερ Σίτι και τώρα από τη Ρεάλ. Από το 2011, δηλαδή απ΄ όταν η ιδιοκτησία πέρασε στην Qatar Sports Investments, ο πρόεδρος Αλ Κελαϊφί ξόδεψε περίπου 1,1 δις ευρώ για την ενίσχυση της ομάδας και για να τη φέρει στα ανώτερα επίπεδα, ενώ μόνο πέρυσι το καλοκαίρι δαπάνησε κάτι λιγότερο από 500 εκατομμύρια για να αγοράσει Νεϊμάρ και Μπαπέ.

Χρήματα που πετάχτηκαν στον αέρα, βάσει του χθεσινού αναγνώσματος, για μια Παρί που θα κερδίσει χωρίς έγνοιες ακόμη μια Ligue 1, την πέμπτη τα τελευταία έξι χρόνια, ακόμη ένα Κύπελλο Γαλλίας (κέρδισε τα τρία τελευταία), αλλά αναπόφευκτα θα τη συνοδεύει η αποτυχία τής διάκρισης στο Champions League, που της έχει γίνει σχεδόν εμμονή και η οποία και για φέτος παρέμεινε μια χίμαιρα.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο πάντως και η ιστορία του ποδοσφαίρου το υπενθύμισε σκληρά χθες βράδυ στους νεόπλουτους Παριζιάνους: τα πολλά χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία, ακόμα και στις αθλητικές δραστηριότητες, ενώ το να βάλεις μαζί πολλά και ακριβά είδωλα δεν θα είναι ποτέ συνώνυμο της νίκης.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ