Ενγκολό Καντέ: Ωδή σε έναν παλιατζή από το Μάλι

Βραχύσωμος αλλά ποδοσφαιρικός γίγαντας. Ο Ενγκολό Καντέ πήρε και το Champions League, αλλά δεν ξεχνά πώς από παλιατζής έφτασε στο σήμερα. Το σκέφτεται κάθε φορά που μπαίνει στο φτωχικό MINI Cooper για να πάει στην προπόνηση.

Ενγκολό Καντέ: Ωδή σε έναν παλιατζή από το Μάλι

Κάποιες φορές για να μετρήσεις την απόσταση που έχει διανύσει κάποιος αρκεί να κοιτάξεις πίσω. Να βρεις το σημείο από το οποίο ξεκίνησε. Να παρατηρήσεις αν ο δρόμος ήταν ανηφορικός και αν είχε εμπόδια και λακούβες.

Ας κοιτάξουμε λοιπόν πίσω. Πολλά χρόνια πριν από τη βραδιά που στο Ντραγκάο η ποδοσφαιρική υφήλιος υποκλίθηκε στον Ενγκολό Καντέ βλέποντάς τον να φέρει το μετάλλιο του Champions League.

Πίσω στον χρόνο, ένα ζευγάρι από το Μάλι αναζητά την επιβίωση. Μετανάστες στο Παρίσι το 1980, ο Ενγκολό έρχεται στον κόσμο στις 12 Σεπτεμβρίου 1991.

Μεγαλώνει στο 10ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Παρισιού και είναι το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Σύντομα αναλαμβάνει και ευθύνες μεγαλύτερες από την ηλικία του καθώς ο πατέρας του φεύγει γρήγορα από τη ζωή. Γίνεται ο παλιατζής της γειτονιάς. Η μάνα του καθαρίστρια και η επιβίωση δύσκολη υπόθεση.

Όλη μέρα γυρνά στους δρόμους του Παρισιού και αναζητά ανακυκλώσιμα υλικά στα σκουπίδια, κυρίως μέταλλα προκειμένου να βγάλει μεροκάματο. Την ίδια ώρα κάτι άλλα πιτσιρίκια έπαιζαν μπάλα στη γειτονιά του. Ο μικρός τα κατάφερε και σε ηλικία 8-9 ετών πήγε στην ακαδημία JS Suresnens. Ήταν μικροκαμωμένος και ντροπαλός. Όταν οι άλλοι πανηγύριζαν, ο Καντέ κρυβόταν.

Ταλέντο 20 ετών

Όσον κι αν κρυβόταν τον ανακάλυψε η Μπουλόν. Ήταν σχεδόν είκοσι ετών. Ακόμα και στην Ελλάδα μπορεί να θεωρείτο μεγάλος για ταλέντο. Υπέγραψε ερασιτεχνικό συμβόλαιο το 2010 και αγωνίστηκε αρχικά με την δεύτερη ομάδα του συλλόγου. Η Μπουλόν υποβιβάστηκε και ο βραχύσωμος –ύψος 1,68 μ.- Καντέ κατάφερε να καθιερωθεί ως βασικό στέλεχος στον χώρο της μεσαίας γραμμής.

Μπήκε στο στόχαστρο γαλλικών και ξένων επαγγελματικών συλλόγων. Το Ιούνιο του 2013 πήγε στην Καέν, από τη Ligue 2 βρέθηκε στην 1η κατηγορία. Ο Φρανκ Σιλβέστρ ζήτησε την κλήση του στην Εθνική Γαλλίας εκτιμώντας ότι θα γινόταν καλύτερος του Κλοντ Μακελελέ. Τον Οκτώβριο επέκτεινε το συμβόλαιό του με την Καέν έως το 2018 ενώ έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα επιτυχημένα τάκλιν στα 5 μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (5,3 τάκλιν ανά αγώνα κατά μέσο όρο).

Όταν τον βρήκε ο Ρανιέρι

Μαρσέιγ, Λιόν, Γουέσττ Χαμ και άλλες ομάδες τον διεκδίκησαν και στις 31 Ιουλίου 2015 υπέγραψε για τέσσερα χρόνια στη Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι που ήταν αυτός που τον ήθελε περισσότερο από όλους.

Στις 7 Νοεμβρίου 2015, έπειτα από την συμμετοχή του στις δώδεκα πρώτες αναμετρήσεις της ομάδας του για το πρωτάθλημα, ο Καντέ πέτυχε το πρώτο του τέρμα στην Αγγλία, ανοίγοντας το σκορ σε αναμέτρηση απέναντι στην Γουότφορντ (νίκη με σκορ 2-1). Χαρακτηρίστηκε ως η κορυφαία μεταγραφή της σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ.

Πήρε το πρωτάθλημα με την ομάδα – θαύμα του Ρανιέρι, το ξανάκανε το 2017, αυτή τη φορά ως παίκτης της Τσέλσι. Ένα χρόνο αργότερα, με τη φανέλα της Γαλλίας πανηγύρισε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Είναι παντού. Κάποιες φορές δεν γυρνάω πίσω στην άμυνα και ξέρω πως είναι ήδη εκεί. Έχει 15 πνευμόνια», είχε πει γι’ αυτόν ο Πολ Πογκμπά.

Ο τραπεζικός του λογαριασμός έχει πλέον πολλά μηδενικά όμως ο Καντέ συνεχίζει να μετακινείται με ένα MINI Cooper. Δεν ξεχνά τις ρίζες του και την οικογένειά του και φυσικά τους στηρίζει όσο περισσότερο μπορεί. Κάνει όμως κι αυτό που πάντα ήθελε. Παίζει ποδόσφαιρο και όλοι εμείς τον απολαμβάνουμε.