Με ποιους θα παίξει ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι 4 ομάδες που δεν θέλει να πάρουν το τρόπαιο

Τη συνέπεια του αλλά και την ανταγωνιστικότητα του στα ευρωπαϊκά παιχνίδια εξαργυρώνει ο Ολυμπιακός. Ξανά στους ισχυρούς του Champions League οι Πειραιώτες εκτός και αν η  Λίβερπουλ, σηκώσει την κούπα! Ποιές είναι οι άλλες τρεις ομάδες που δεν τις θέλει τροπαιούχους.

Με ποιους θα παίξει ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι 4 ομάδες που δεν θέλει να πάρουν το τρόπαιο

Μία μέρα μετά το 1-3 από την Άρσεναλ στο Φάληρο, το «ΦΩΣ» έγραφε και «φώναζε» ταυτόχρονα ότι από τη στιγμή που η πρόκριση είχε εξελιχθεί σε ένα μικρό θαύμα, θα έπρεπε ο Ολυμπιακός να πάρει οπωσδήποτε αποτέλεσμα στο Λονδίνο και ας μην κέρδιζε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ. Ας έπαιρνε τουλάχιστον μία ισοπαλία ή μία νίκη, έτσι ώστε να παρέμενε σε μία τροχιά που θα του φέρει πιο ευνοϊκές κληρώσεις στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου. Ευνοϊκές βέβαια στη θεωρία.

Εύκολα δεν θα είναι ούτως ή άλλως τα πράγματα, γιατί βλέπουμε ότι έχουν δυναμώσει μπόλικες ομάδες. Τουλάχιστον όμως θα είναι σε θέση να καθορίζει κατά κάποιον τρόπο εκείνος το μέλλον του στα προκριματικά. Εύκολο όμως δεν θα είναι σε καμία περίπτωση και το επαναλαμβάνουμε προς αποφυγήν παρεξηγήσεων. Είδαμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο χρειάστηκε ένα γκολ του Ελ Αραμπί στο φινάλε του αγώνα με την Ομόνοια για να διαμορφωθεί το τελικό 2-0 και ο Ολυμπιακός να πάει με άλλον αέρα στη Λευκωσία. Τουλάχιστον ως ισχυρός θα μειώσει τις όποιες πιθανότητες να βρει έναν αντίπαλο που θα του κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή στον δρόμο για τους ομίλους. Ότι θα μπαίνει κατά 99% στις κληρώσεις ως ισχυρός δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι δύσβατο το μονοπάτι προς τους «32». Σίγουρα όμως θα είναι πιο πρόσφορο το έδαφος από το να έμπαινε ως ανίσχυρος, γιατί αν ήταν ανίσχυρος θα έβρισκε απέναντί του ομάδες τύπου Σάλτσμπουργκ στα τέλη Αυγούστου.

Το διπλό στο «Έμιρεϊτς» τον βοηθά και για τη μεθεπόμενη σεζόν!

Ήταν πολύ σημαντικό λοιπόν το 0-1 που πήρε στο Λονδίνο επί της Άρσεναλ. Έβαλε στο... σακούλι του 2.000 βαθμούς και έφτασε φέτος τους 10.000. Αρχικά κάλυψε την πολύ καλή σεζόν 2016-17 που είχε μαζέψει επίσης 10.000 βαθμούς και από την επόμενη χρονιά δεν θα μπει με... χασούρα, καθώς η πολύ καλή σεζόν του Πάουλο Μπέντο σε επίπεδο βαθμών (είχε αποκλειστεί από την Μπεσίκτας στους «16» του Γιουρόπα Λιγκ) θα πάψει να μετράει. Ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση λοιπόν για τον Ολυμπιακό το γεγονός ότι έκλεισε τη φετινή χρονιά με 10.000 βαθμούς και έχει συνολικά 43.000 την τελευταία πενταετία. Το διπλό στο Λονδίνο δεν θα τον βοηθήσει μόνο για την επόμενη σεζόν αλλά και για τη μεθεπόμενη! Βλέπετε, ακόμα έχει στην... πλάτη του την κακή σεζόν 2017-18, τότε που με τον Χάσι και εν συνεχεία με τον Λεμονή, ο Ολυμπιακός έμεινε τέταρτος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με αντιπάλους τις Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους και Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Τότε είχε μαζέψει μόλις 5.000 βαθμούς, αποτελεί εκείνη η σεζόν έναν σοβαρό «βραχνά» και από του χρόνου θα ξεκινήσει η επιχείρηση να μαζευτούν περισσότεροι, έτσι ώστε να μην πέσει σε πρώτη φάση κάτω από την 36η θέση (ή 37η αν πάρει έστω ισοπαλία η Σλάβια από την Άρσεναλ) στο ράνκινγκ της ΟΥΕΦΑ και κινδυνέψει να μπει στις κληρώσεις ως ανίσχυρος. Όλα αυτά βεβαίως είναι πολύ μακρινά που συζητάμε, αλλά για να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων το καλοκαίρι του 2022, καλό είναι να τα τονίζουμε. Άλλωστε ο Ολυμπιακός έχει φροντίσει τα τελευταία χρόνια να «σπέρνει» και για τις επόμενες σεζόν με προκρίσεις ή καλά αποτελέσματα, έτσι ώστε να μπαίνει στις κληρώσεις με τις καλύτερες προϋποθέσεις και να μην κινδυνεύει η παρουσία του στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η μικρή πιθανότητα να μπει ως ανίσχυρος στα πλέι οφ

Στο ξεκίνημα του ρεπορτάζ αναφέρουμε ότι ο Ολυμπιακός κατά 99% θα είναι στους ισχυρούς από την πρώτη μέρα που θα μπει στις κληρώσεις των προκριματικών έως και τον «προθάλαμο» των ομίλων που είναι τα πλέι οφ. Σε αυτή την περίπτωση θα παίξει με αδύναμες ομάδες, που θα προκύψουν από τα προκριματικά, αλλά και ομάδες τύπου Ρέιντζερς. Υπάρχει ένα σενάριο, όχι τόσο πιθανό, που μπορεί να βρεθεί από το πουθενά στους ανίσχυρους στα πλέι οφ. Ποιο είναι αυτό; Αν η ομάδα που κατακτήσει φέτος το Τσάμπιονς Λιγκ δεν καταφέρει παράλληλα να κερδίσει την έξοδό της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και μέσω της θέσης της στο πρωτάθλημα, τότε ο Ολυμπιακός θα έχει την 5η καλύτερη βαθμολογία στα πλέι οφ, πίσω από τις Μπεσίκτας, Σάλτσμπουργκ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Σλάβια Πράγας, εφόσον οι Τσέχοι πάρουν έστω μία ισοπαλία με την Άρσεναλ στα προημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ (κάτι που είναι πιθανό). Να θυμίσουμε ότι στη συγκεκριμένη φάση μπαίνουν στην κλήρωση 4 ισχυροί και 4 ανίσχυροι. Οπότε θα είναι ο Ολυμπιακός επικεφαλής στους ανίσχυρους και θα κληθεί να αντιμετωπίσει μία εκ των Μπεσίκτας, Σάλτσμπουργκ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Σλάβια Πράγας για να βρεθεί στους «χρυσοφόρους» ομίλους. Ο μοναδικός κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η Λίβερπουλ, η οποία δεν βρίσκεται σε «καλό φεγγάρι», είναι εκτός τετράδας στην Πρέμιερ Λιγκ και συνάμα εκτός εισιτηρίων Τσάμπιονς Λιγκ. Αν παραμείνει 5η ή 6η στην Αγγλία και κερδίσει το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ, τότε θα συμβεί το σενάριο που περιγράφουμε παραπάνω. Το ίδιο θα συμβεί και σε περίπτωση που παραδείγματος χάρη η Ντόρτμουντ (5η στη Γερμανία προς το παρόν) κατακτήσει επίσης το βαρύτιμο τρόπαιο, αλλά μοιάζει απίθανο να πετάξει έξω τη Μάντσεστερ Σίτι τον Απρίλιο στα προημιτελικά. Ουσιαστικά μόνο από τη Λίβερπουλ κινδυνεύει ο Ολυμπιακός (στα προημιτελικά αντιμετωπίζει τη Ρεάλ). Και αυτός ο κίνδυνος πάντως θα πάψει να υφίσταται, εφόσον οι «κόκκινοι» του Μερσεϊσάιντ «ξυπνήσουν» κάποια στιγμή, κάνουν την αντεπίθεσή τους στην Πρέμιερ Λιγκ έως τον Μάιο και καταφέρουν να βγουν έστω τέταρτοι. Αν μετά τη διακοπή αρχίσουν να παίρνουν νίκες στην Αγγλία και βρεθούν στην τετράδα, τότε κανένα πρόβλημα δεν θα έχει ο Ολυμπιακός, ακόμα και αν κατακτήσει το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ η ομάδα του Κλοπ! Ωστόσο σας παρουσιάζουμε τα δεδομένα που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή και είναι υπαρκτό το σενάριο η Λίβερπουλ να μην μπει στην τετράδα της Πρέμιερ Λιγκ. Yπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να πάρουν το Τσάμπιονς Λιγκ η Πόρτο ή η Παρί και να μεινουν στα πρωταθλήματά τους εκτός των θέσεων που θα οδηγούσαν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, κάτι που έχει μικρές πιθανότητες.

Εκτός απροόπτου από τον β’ προκριματικό, εκτός και αν...

Ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει το νέο του ευρωπαϊκό ταξίδι στις 20-21 Ιουλίου. Από τον β’ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ δηλαδή και θα είναι φυσικά οριστικά στους ισχυρούς, όπως στην ίδια θέση θα βρεθεί και στην κλήρωση για τον γ’ γύρο. Η μοναδική πιθανότητα να ξεκινήσει νωρίτερα τις υποχρεώσεις του, από τον α’ προκριματικό γύρο δηλαδή, είναι το παράδειγμα που φέραμε παραπάνω με τη Λίβερπουλ. Αν οι «ρεντς» πάρουν το Τσάμπιονς Λιγκ και δεν βγουν έστω τέταρτοι στην Πρέμιερ Λιγκ, τότε ο Ολυμπιακός όχι μόνο θα είναι στην κλήρωση των πλέι οφ ως ανίσχυρος, αλλά και η αφετηρία του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα είναι στις 6-7 Ιουλίου από τον α’ προκριματικό γύρο! Αυτό φυσικά είναι κάτι που δεν θα ήθελαν με τίποτα οι «ερυθρόλευκοι», γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο θα αναγκαστούν να ξεκινήσουν την καλοκαιρινή προετοιμασία τους στις αρχές Ιουνίου, αλλά και θα ξεκουραστούν ελάχιστα (αν περάσουν τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο τελικός Κυπέλλου είναι προγραμματισμένος για τις 22 Μαΐου). Επιπλέον, ο Ολυμπιακός δεν θα έχει στον α’ προκριματικό γύρο τους διεθνείς που θα πάνε στο Γιούρο!